ciasto - 160969 przepisów (strona:1059/10732)

miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 670

składniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie(...)dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek kaszy manny 200 g masła 2 kieliszki pomarańczówki wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę

Domowy Smak Jedzenia
Piernik staropolski, część druga 134

Pamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Kilka dni temu zabrałam się więc za pieczenie. Okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane ani czasochłonne; ciasto, nieco podsypane mąką, wałkuje się znakomicie, a piecze całkiem szybko(...)Będzie jeszcze szybciej. Następnie przełożyłam upieczone i ostudzone blaty powidłami śliwkowymi. Chciałam przygotować masę marcepanową, ale Mamunia za marcepanem nie przepada... Poza tym stwierdziłam, że od powideł dość twarde ciasto złapie więcej wilgoci. Nie pomyliłam się! Tak przygotowany piernik zawinęłam w ściereczkę i obciążyłam książkami; dwie Nigelle i dwóch Gordonów spisało się na medal. Po trzech dniach piernik był niemal

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE 100kcal 194

Moje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce) + słodzik(...)Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA ze śmietanką: 100kcal B4 W5 T7 CAŁOŚĆ (BEZ ŚMIETANKI) 510 kcal B37 W30 T26 1/10

fitolarun.blogspot.com
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 412

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówce dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 156

raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko(...)jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym. W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze

Mieszam w Garnku
Domowe Bułki Grahamki 206

łyżkę mąki pszennej składniki mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut po tym czasie rozczyn powinien przypominać wyglądem piankę po 15 minutach przygotowuję ciasto do miski z rozczynem dodaję : mąkę pszenną , mąkę razową , pozostałe mleko , sól i wszystko razem mieszam gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam aż się wchłonie w ciasto(...)Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłońmi około 4 minut do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło do dłoni ( jeżeli ciasto jest za luźnie ale nie powinno być to wtedy podsypujemy więcej mąki podczas wyrabiania ) Tak wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowe Bagietki na drożdżach 207

foremka ( rynienka ) do wypieku bagietek naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia Link do filmu z przygotowaniem : Domowych bagietek na drożdżach  https://www.youtube.com/watch?v=68v220qG_yU Przygotowanie : Ciasto na bagietki można przygotować robotem , mikserem lub ręcznie , Ja przygotuję ręcznie . W każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama . Do miski wsypuję drożdże , cukier i wlewam wodę mieszam i dostawiam(...)miskę na 5 minut Po 5 minutach dodaję pozostałe składniki mąkę i sól i za pomocą łyżki mieszam aby składniki się połączyły Wyrabianie ciasta Ciasto wyrabiam łyżką około 5 minut ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i musiała bym użyć dużo mąki do podsypania aby dało się wyrobić ręką ( przez co ciasto straciło by na swojej pulchności

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis na Bułki zwykłe 214

mieszam łyżką w misce  aż składniki się połączą następnie dodaję roztopione (nie gorące ,przestudzone) masło lub margarynę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam ponownie do miski lekko oprószonej(...)mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość - na około 40 minut. Po 40 minut – formowanie bułek : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Z ciasta dłońmi formuję wałek o długości około 40 cm dzięki temu będzie łatwiej mi podzielić ciasto na 6 w miarę równych kawałków z których uformuję bułeczki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
serniko-piernik 157

Sernik i piernik to tradycyjne i przez niektórych uważane za obowiązkowe świąteczne ciasta. Ale co zrobić, kiedy dwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół! *foremka(...)Składniki: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z pierniczkami 329

składniki na ciasto biszkoptowe: 150 g mąki 240 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki oleju wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy(...)jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 2 blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). lub wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 208

Kolejne świąteczne, fantastycznie aromatyczne ciasto w Małej Cukierence – „Makowiec sułtański”. Na kruchym cieście, z bakaliami smakuje wybornie. W przygotowaniu nie jest trudny, ale trochę czasu zajmie nam szykowanie maku, co całkowicie się opłaci, jak zjemy kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East(...)Meets West .     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów

Mała Cukierenka
Szarlotka z pigwą 127

Dostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier i cynamon :) I wyszło ....pachnące cynamonem , kwaskowo -  słodkie ....pyszniutkie :) oczywiście można pigwę zastąpić innymi owocami ale ja akurat mam ich sporo :)   Składniki : - 300 g mąki krupczatki - 100 g otrąb pszennych (zmielone(...)płatków owsianych błyskawicznych ( zmielone ) - 250 g masła - 3 do 5 dużych łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść do połaczenia składników

Wypieki Rene
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną 225

kruche babeczki z bitą śmietaną, są pyszne i ładnie wyglądają. Na pewno będą smakowały dzieciom i nie tylko :). Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 20 babeczek na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 100 g cukru pudru szczypta soli na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 30% 100 g cukru pudru(...)owoce do ozdoby jagody, truskawki ... foremki do babeczek opcjonalnie rękaw cukierniczy Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z bitą śmietaną https://www.youtube.com/watch?v=RgTXiNs8oCM Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto : Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder i zimne masło. Składniki łączę ze sobą pocierając dłońmi tak żeby powstały grudki (możemy połączyć składniki siekając je nożem). Do połączonych składników na środek dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Pepparkakor 122

szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji pepparkakor są pyszne! Mnie zawsze będą kojarzyć się z miłą wizytą w Ikea, tam kupiłam je po raz pierwszy(...)środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy podsypywać mąki, tak ma być. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto można np. przygotować wieczorem

maniapieczenia
Bakaliowy pomarańczowiec 223

Składniki: ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru(...)masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe 2 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka pomarańczowa ponadto: 20 dag biszkoptów  pół tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania