ciasto - 160969 przepisów (strona:1054/10732)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem 138

Wiosna zawitała do nas pełną parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru(...)ciepłe miejsce. Następnie rozpuszczamy masło w pozostałym mleku. Przygotowujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem, dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy naszą drożdżówkę (ciasto drożdżowe lubi być dłuuugo wyrabiane). Przygotowane ciasto zagniatamy w kulę i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem)na minimum godzinę. Oczekując na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy rabarbar. Dokładnie myjemy i obieramy

paapilotkaa
Małe mazurki orzechowe 116

wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu * przepis i pomysł własny Małe mazurki orzechowe 2016-05-11 09:51:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami

Słodkie okruszki
CIASTO RABARBAROWE Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 175

Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 kostki masła 2 całe jajka 1/3 szkl. cukru brązowego trzcinowego ½ szkl. mleka bułka tarta kilka łodyg rabarbaru   Ciasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą bardzo smaczne, ale jeżeli(...)jest za mało słodkie, możesz je polać syropem klonowym lub z agawy. Wtedy już nie będziesz na pewno odczuwać braku słodyczy. Dziś jest ciasto rabarbarowe, ale cofnijmy się wcześniej… Będąc małym chłopcem podkradałem mamie kawałki rabarbaru szykowanego na kompot i obtaczałem je w cukrze uzyskując doskonały słodko-kwaśny smak. Do dziś lubię w sezonie czasem przegryźć kawałek rabarbaru

Markowy smak
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 148

Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich(...)Pyszota! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru -2 żółtka - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sok z 1/2 cytryny Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. NADZIENIE: - 7 jabłek startych na tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu

SMYKWKUCHNI
Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni 165

zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo do tej ilości mąk; dałam 300 g + 25 g) 100 g zaczynu (reszta zostaje na następny(...)drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min do autolizy. Rozpuścić sól w 25 g wody i dodać do ciasta. Wyrobić.  Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godziny, w zależności od temperatury otoczenia (jeśli ciasto nie rośnie, należy przedłużyć czas fermentacji). W tym czasie przez pierwsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z rabarbarem 145

Odkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam(...)okrągłej blaszce o średnicy 29 cm, ale spokojnie można upiec w blaszce prostokątnej. Składniki Na ciasto : 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła duże jajko 1/2 szklanki cukru Z podanych składników należy zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą i ponakuwać widelcem

Niebieski kubek z kawa
Krajanka rabarbarowa 195

Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka   Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części. 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości

Na Ciasteczkowych Papierach
Co myślę o książce "Ciasta Drożdżowe" - Tadeusz Barowicz 143

Biblia dla początkujących? Kopalnia inspiracji dla zaawansowanych? No właśnie. Na początku myślałam, że "Ciasta Drożdżowe" - Tadeusza Barowicza będzie książką ze szczegółowo opisanymi przepisami, wskazówkami od podstaw. Po dokładnym zapoznaniu się z treścią dla mnie to interesujący zbiór inspiracji na ciasta drożdżowe wytrawne jak i słodkie.  Dlaczego nie podstawowy podręcznik dla tych, którzy zaczynają przygodę z tego typu ciastem(...)doświadczenia wiem, jakie pytania zadają mi czytelnicy zabierając się pierwszy raz za ciasto, takie totalne podstawy, każdą wskazówkę należy rozłożyć na czynniki pierwsze. Ja to rozumiem, bo kiedyś sama zaczynałam od podstaw. Owszem w pierwszym rozdziale znajdziemy masę informacji dotyczących zasad pieczenie, rodzajów wyrabiania itp, ale potem przy przepisach nie ma szerokich objaśnień. Mi to nie przeszkadza, nawet

Blondynka Gotuje
Sernik królewski 148

Jestem sernikożercą. Uwielbiam je w każdej postaci, a do niedawna moim ulubionym był ten z grubą warstwą lemon curdu na wierzchu. Tą wersję mojego ulubionego ciasta jadłam u teściowej i również bardzo mi zasmakował, więc kiedy trafiłam okazję na najlepszą na świecie krajankę, kupiłam sporą ilość i część przerobiłam na właśnie ten wypiek. I muszę przyznać, że ciasta z pomysłu(...)moje teściowej są pyszne!  Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 250 g mąki pszennej 120g masła 90g cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao MASA SEROWA: 1,2kg twarogu 250g miękkiego masła 6 jajek + białko z ciasta 1 szklanka cukru 1 duży budyń (64g) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki umieścić

Cakes By Kejt
ciasto toffi z bezą 148

Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone  bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g masła(...)bezę: 4 białka 100 g płatków migdałowych szklanka cukru na przełożenie: 300 g masła 1,5 puszki kajmaku sok z połowy cytryny kieliszek wódki 250 g kakaowych herbatników Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.  Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drozdzowe buleczki z szynka 122

Składniki: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka  1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 100 g fety 4 łyżki majonezu  3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 plastry szynki  posiekane listki bazylii tajskiej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy(...)odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut. Ciasto wykładamy na  omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm.  Fetę kroimy w kostkę, rozgniatamy

Kulinarne przygody Gatity
Birthday cake today 151

jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy(...)ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta. 2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką

Lajtkraft food intolerance
Pychotka lub Pani Walewska 476

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)chodzi tu o to pieczenie piętrowe. Ciiii, często tak piekę różne rzeczy, mało profesjonalne, ale ja zawsze żyję wg zasady "nie ważne czym, ważne jak!". Jeśli chodzi o to ciasto to ja nie raz powrócę do niego, bo ten smak bardzo lubię. Kruche ciasto blacha 25x35 cm: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru

Blondynka Gotuje
Chleb z kaszą gryczaną 136

gotujemy na zmianę. Tego dnia padło na męża, a że kaszy nagotował jakby nas było sześcioro, a nie troje, więc sporo zostało. Coby się nie zmarnowała wykorzystałam ją do ciasta chlebowego. Tak wiem chleb gryczany to żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku(...)skórka chrupiąca. Składniki na ciasto : 300 – 310 g ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10-12 h przed pieczeniem) 300 ml ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać

Niebieski kubek z kawa
Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 130

waniliową kruszonką 2016-04-07 13:06:33 Ilość porcji: 8 Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym(...)mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Ciasto Zaczyn drożdżowy 2 łyżki mąki 3 łyżki mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania