Maślane ciasto, prażone jabłka i kawałki gruszki pod cynamonową pierzynką to mini placki, które smakują obłędnie. Ostatnio furorę w mojej kuchni robią tradycyjne ciasta w wersjach mini. To świetny sposób na przygotowanie swoich ulubionych słodkości w formie bardziej kompaktowej, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak(...)pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki Reypol. Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku. Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy takie cuda: Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 265 g mąki pszennej 1 płaska
Rusty ForkCiasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam! Składniki: (na blaszkę 25x35(...)mascarpone 200 g białej czekolady Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego 70 g wiórek kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta Przygotowanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać
Nastoletnie WypiekanieClaire dla której pracuję poczęstowała mnie tym ciastem. Jest super bardzo wyczuwalny smak marcepana. Była zachwycona. Wykonanie ciasta – marcepana pokroić w drobną kostkę, odłożyć na później. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać drugie jajko. Masę marcepanową wmieszać w ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i zmielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie(...)wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy, rozłożyć owoce na górze. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć i nabrać złotego „rumieńca ” Ciepłe ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego Thermomix
Kuchnia Pokoleńfilozofia. Zachęcam wszystkich, którzy uwielbiają te ciastka tak jak ja, a znają smak tylko tych ze sklepu/cukierni, do własnoręcznego ich wykonania - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na około 15 - 18 sztuk. Ciasto parzone: 1 szklanka wody ( 250 ml ) 4 nieduże jajka 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g ) 125 g masła Krem budyniowy ( creme patissiere ): 600 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru(...)ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucieraj
Opowieści z piekarnikawtedy pączki podczas smażenia za bardzo nasiąkną tłuszczem. Odkąd posiadam taki termometr smażenie pączków nie jest już dla mnie tak wielkim wyzwaniem :). Ale oczywiście najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta i uchwycenie momentu, w którym uformowane już pączki są dobrze wyrośnięte, lecz nie przerośnięte. To wymaga wprawy i praktyki, jednak skoro mnie - osobie, która tej wprawy jeszcze zbytnio nie posiada, pączki(...)dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier ( ewentualnie cukier wanilinowy ), sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę składników
Opowieści z piekarnikaJeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić(...)grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać. Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn
Opowieści z piekarnikaNawet nie wiem kiedy minął kolejny tydzień. A przed nami weekend więc będzie propozycja czegoś słodkiego. Proponuję dziś Wam ciasto kruche z jagodami. Mniam. Składniki: 4 jajka 100 g masła 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl cukru 1 szkl mrożonych jagód 1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym(...)blaszka 24x24 Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo stary przepis na aromatyczne, wilgotne ciasto z nadzieniem jabłkowym. Polecam szczególnie miłośnikom ciast z nutą alkoholu. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek 250 g cukru 35 dag mąki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 1 kg jabłek Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia Margarynę(...)cukrem. W tracie ucierania dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, a na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec
Praktyczna plCiasto z cukinią i orzechami włoskimi to wypiek z kategorii ciężkich i wilgotnych. Swoją strukturę zawdzięcza dodatkowi cukinii, która sprawia, że ciasto nie jest suche, za to dość zbite i treściwe. Cukinia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku ciasta, choć jeśli nie pozbawicie jej skórki, będzie widoczna w jego przekroju. Ciasto wzbogaciłam o dużą ilość orzechów włoskich, które idealnie(...)współgrają z delikatnym, mało charakterystycznym smakiem cukinii. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm. Ciasto z cukinią i orzechami Składniki: CIASTO 350g mąki pszennej 220ml zsiadłego mleka 125g drobnego cukru 100g masła 2 jajka 250g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (może być ze skórą, ale bez pestek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody
Smakołyki Berenikizachciało nam się zapachu pieczonego drożdżowego ciasta 😊 Znacie już nas na tyle, że wiecie iż zwyczajnie to u nas być nie może 😉 Takie różyczki są dość popularne patrząc na internetowe propozycje, jednak u nas jeszcze ich nie było! Oczywiście ciasto wykonałyśmy z przepysznej mieszanki mąki owsianej i orkiszowej a różyczki nadziałyśmy słodziutką konfiturą , którą niedawno recenzowałyśmy ( tutaj ). Jak Wam się(...)suchych drożdży -200ml napoju roślinnego -60g oleju kokosowego (płynnego) -80g cukru kokosowego -200g gęstego puree z pieczonej dyni (u nas hokkaido) -mąka orkiszowa (do wyrobienia ciasta po wyrośnięciu) Dodatkowo - konfitura jeżynowa i z owoców grantu RIGONI DI ASIAGO Napój, olej i cukier roztopić razem. Dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Mąki
Candy Pandasmają tylko jedną wadę, jak to jagody - farbują zęby :D Jednak po raz pierwszy udało się je sfotografować ;) z braku jogurtu podałam ze śmietaną. Po raz pierwszy też zagniotłam ciasto bardziej elastyczne - chciałam nauczyć się lepić falbankę ;) i prawie się udało, falbanka coraz kształtniejsza i będą ze mnie ludzie, ale z uwagi na brak czasu (lepiłam z Zuzią, gdy Wiki(...)kuchni. Towarzyszy mi od zawsze, ale z wiekiem potrafi coraz więcej i kilka pierożków nawet sobie ładnie ulepiła ;) jednak najlepiej wychodzi jej (nadal) podjadanie, przez co zostało mi ciasta na 5 pierogów - mniej więcej tyle jagód mi wyjadła łyżeczką ;) Tym razem to właśnie Zuzia zarządziła, że na obiad zamawia pierogi. Ale to tak już, teraz, lepimy! Problem
Kolorowy Przepisownikfont-family:"Times New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa
Obiad gotowyPrzyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam się(...)program w którym Andrzej Polan podał swój przepis na pierogi. Jak dla mnie jest on rewelacyjny. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi
Pieguskowa KuchniaZjeść coś słodkiego i nie zgrzeszyć, to jest dopiero wyzwanie! Czekoladowe ciasto z malinami całkowicie FIT- ahhh... jakie to było dobre. Smakowało jak wilgotny murzynek z lekką piernikową nutą. Podkreślę to słowo- wilgotny i to bardzo! Normalnie kawał pysznego czekoladowego ciacha, które wygląda na bombę kaloryczną, a tak naprawdę jest mega zdrowym wypiekiem z dobrych jakościowo produktów. Dużo świeżych polskich(...)malin i polewa czekoladowa. Nie martwcie się, polewa jest równie zdrowa jak samo ciasto ;). Będę do tego przepisu wracać bardzo często, będę go modyfikować i smakować nowych odsłon. Ciekawe jakby ciacho smakowało z innymi owocami, np. z borówkami albo truskawkami... koniecznie muszę się przekonać ;). Was też zachęcam do pieczenia! Ten przepis może być świetnym pomysłem na deser dla Waszych dzieci
Nastoletnie Wypiekanie