ciasto - 162907 przepisów (strona:1048/10861)

Kołocz śląski z serem 191

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem  Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki(...)Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier – 80g Rum – 2 kieliszki Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki Migdały mielone (np. firmy Kresto) – 2 łyżki Skórka z pomarańczy (np. firmy Kresto) – 2 łyżki Mąka – 50g Wykonanie – ciasto: Mleko podgrzać i rozpuścić w ciepłym mleku drożdże z cukrem i szczyptą soli. Masło rozpuścić i dodać

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto Elf 191

blogu Cynamonowy Pył znalazłam świetny przepis na ciasto Elf. Jest to lekka modyfikacja przepisu na ciasto Shrek. Zmienione są tylko smaki galaretek, a biszkopt wzbogacony jest o przyprawę korzenną. Ciasto bardzo smakuje dzieciom, moje uwielbiają wszystko co z galaretką :) Polecam!       Ciasto Elf   Składniki na blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek(...)żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy

Smak mojej kuchni
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 156

Dzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao.       Warkocz  drożdżowy marcepanowo - cynamonowy   Składniki:   300g mąki 25g drożdży 150ml(...)wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy lekko, by zebrać trochę mąki, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie do miski dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm.   Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem

Smak mojej kuchni
Ciasto kiwi bez pieczenia 1143

Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, które mnie samą bardzo zaskoczyło. Jest naprawdę bardzo dobre, zwłaszcza na drugi lub nawet na trzeci dzień, a dodatkowo jest łatwe w wykonaniu. Składniki na dużą blachę 36×24 cm: Masa: 1 litr mleka 300 g prawdziwego masła (1,5 kostki) 10 łyżek cukru 4,5 kopiastej łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki(...)warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy, ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i ostudzić (galaretka na cieście powinna być zawsze sztywniejsza). Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce. Zwykła galaretka nie zetnie się na kiwi, chyba, że masz pod ręką galaretkę bez żelatyny. Wówczas możesz dodać więcej

Mojewlasne.pl
ciasto "Ukrainka" 276

krótki wywiad o moich książkach dla wgmedia.eu Po przepisy na ciasto na miodzie sięgam, kiedy zależy mi na dużym, podzielnym cieście, które spokojnie  może postać kilka dni nie tracąc świeżości. Takim ciastem jest właśnie "Ukrainka"- kakaowo miodowe blaty przełożone budyniem i polane domową polewą. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, na którym miało spore wzięcie a wszyscy dziwili się(...)chciało mi się piec aż pięć placków osobno. Dla mnie to pestka, choć akurat wałkowanie tego trochę szargało moją cierpliwość ale koniec końców się udało a ciasto wyszło smaczne. Na święta przepis będzie jak znalazł- można upiec kilka dni przed i mamy z głowy:) A na chwilę odbiegając od przepisu zachęcam do przeczytania wywiadu, którego udzieliłam lokalnemu portalowi, tuż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Różowo-czekoladowy torcik 174

galaretkę, domowy sok z wiśni i oczywiście czekoladę. Czekoladę mam w domu zawsze, bo ponad wszystko kocham właśnie czekoladę.  Torcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju wypieków.  Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera.  Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu(...)galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste i baaardzo czekoladowe. Upiekłam trzy blaty osobno.  Możecie upiec w tortownicy (20 cm średnicy) i po wystudzeniu przekroić na trzy części.  Do kremu przymierzałam sie od jakiegoś czasu.  Jest to krem maślany na bezie szwajcarskiej i wydaje się być idealny do ozdabiania babeczek i tortów. Jest bardzo trwały

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pizza + sos na spód pizzy 239

coś dla miłośników pizzy. Testowałam już wiele różnych przepisów, aż trafiłam na ten, który na prawdę jest prosty, a pizza wychodzi bardzo dobra! A więc zapraszam dalej... :) Składniki na ciasto: 1 łyżka suchych drożdży (ok 7g) 1,5 szklanki letniej wody (u mnie szklanka 200ml) 3,5 szklanki mąki (dodaje przeważnie typ 450) 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, następnie wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto na gładką nie klejącą się masę (jeśli ciasto jest zbyt sypkie się dodajcie odrobinę wody, jeśli przykleja się do rąk dodajcie odrobinę mąki). Z ciasta musi wyjść kulka nie klejąca się do rąk :). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Gotuj z Mąką
Odrywane bułeczki z dipem szpinakowym 198

bułeczek po wierzchu; 1/4 szklanki startej mozzarelli do posypania bułeczek po wierzchu; Świeżo zmielony, czarny pieprz do posypania bułeczek po wierzchu; Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto; 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia); Folia spożywcza; Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy(...)mąki. Dodać sól i wymieszać.  Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez

Gospodyni Miejska
Karpatka 502

Karpatka należy do tych ciast, które kiedyś najczęściej zdarzało mi się piec z pudełka. Dziś zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo przecież ciasto na karpatkę to zaledwie kilka składników. Wariantów na krem jest kilka, mi najbardziej smakuje z prostym kremem budyniowym i taki przepis zamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się w komentarzach(...)Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze kremy) 2 kostki masła (400 g) Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto wcześniej przygotować sobie budyń

Ciastkozercy
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 230

Ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką  Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje. Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami.   Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno(...)blaszka 28x25) wskazówki: 1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową.  2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito. 3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką.  4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części.  Składniki: (miarka to szklanka

Mój pomysł na
Chleb żytni z ziarnami 168

sól   155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)   155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego:  Ziarna: 25 g słonecznik   25 g sezam   25 g siemię lniane   150 g woda wrzątek   Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą(...)folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze  8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej. Przygotowanie ciasta właściwego: Na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta,   zalewamy  z iarna wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy. Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać w misce. Ciasto odstawić na  45 minut

Codziennik Kuchenny
NIEBO W GĘBIE 191

starym zeszycie odkopałam przepis na ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend. SKŁADNIKI CIASTO: forma 24x38 cm 4 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie(...)ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy

słodki bratek
Kulki mięsne z niespodzianką zapiekane w cieście francuskim 188

Pieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać

Monia miesza i gotuje
ciasto usta Adama z owocami i galaretką 556

masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska(...)opakowania biszkoptów okrągłych 1/2 słoiczka powideł śliwkowych wykonanie: Biszkopciki sklejmy powidłem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy równomiernie masę. Układamy pokrojone owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 705

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym. Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte. Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser . Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm) 200g masła orzechowego(...)mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 jajka 100g wiórek kokosowych 100g orzeszków ziemnych (niesolonych) 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła Ciasto z masłem orzechowym – przepis Żółtka oddzielamy od białek , a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!