Msemmen – marokańskie naleśniki

Msemmen –  marokańskie naleśniki

Msemmen – marokańskie naleśniki

Rumiane placki o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Można jeść je na słodko, albo jako zakąskę do dań wytrawnych. Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze, albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem, daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodko... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

naleśniki, ciasto, naleśnik, placki, kasza, śniadania, zupa, zakąski, mięso, ciasto francuskie, ciasto francuskie, skrzydełka, przekąski, przekąska, pieczywo, naleśniki z warzywami, ciasto na naleśniki, mięsa pieczone, bez pieczenia, warzywa na patelnie, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, przekąski na ciepło

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.