Karpatka należy do tych ciast, które kiedyś najczęściej zdarzało mi się piec z pudełka. Dziś zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo przecież ciasto na karpatkę to zaledwie kilka składników. Wariantów na krem jest kilka, mi najbardziej smakuje z prostym kremem budyniowym i taki przepis zamieszczam Wam poniżej. Chętnie usłyszę jaki jest Wasz przepis na krem do karpatki, pochwalcie się w komentarzach(...)Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 23×35 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 150 g masła 5 jajek szczypta soli Składniki na krem: 2 opakowania budyniu 1 litr mleka 5 łyżek cukru (dajcie więcej jeśli lubicie słodsze kremy) 2 kostki masła (400 g) Jeśli decydujemy się na krem budyniowy warto wcześniej przygotować sobie budyń
CiastkozercyCiasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przepyszne ciasto jogurtowe, które na prawdę bardzo szybko się przygotowuje. Podczas pieczenia cały dom pachniał wanilią i truskawkami. Ciasto upieczone specjalnie do pracy mojego męża na poczęstunek dla kolegów - Duńczyków, wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej bardzo się cieszę :) To ciasto na pewno(...)blaszka 28x25) wskazówki: 1. Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. 2. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito. 3. Na koniec pamiętamy o miksowaniu ciasta na wolnych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. 4. Truskawki przygotowujemy wcześniej, myjemy i kroimy na pół lub na 4 części. Składniki: (miarka to szklanka
Mój pomysł nasól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 155 g ciepłej wody Składniki ciasta właściwego: Ziarna: 25 g słonecznik 25 g sezam 25 g siemię lniane 150 g woda wrzątek Ciasto: zaczyn (cały) namoczone ziarna (wraz z wodą(...)folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze 8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej. Przygotowanie ciasta właściwego: Na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta, zalewamy z iarna wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy. Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać w misce. Ciasto odstawić na 45 minut
Codziennik Kuchennystarym zeszycie odkopałam przepis na ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend. SKŁADNIKI CIASTO: forma 24x38 cm 4 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie(...)ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy
słodki bratekPieczone mięsne kuleczki z niespodzianką w środku w postaci brukselki otulone ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw(...)patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać
Monia miesza i gotujemasy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska(...)opakowania biszkoptów okrągłych 1/2 słoiczka powideł śliwkowych wykonanie: Biszkopciki sklejmy powidłem. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy równomiernie masę. Układamy pokrojone owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak JedzeniaCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym. Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte. Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser . Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm) 200g masła orzechowego(...)mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 jajka 100g wiórek kokosowych 100g orzeszków ziemnych (niesolonych) 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła Ciasto z masłem orzechowym – przepis Żółtka oddzielamy od białek , a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minuty na dużych obrotach dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty(...)miejscu zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć drugim blatem lekko przycisnąć na cieście rozsmarować resztę ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują
W Mojej Kuchni Lubięczasie chleba na zakwasie. Dzięki dostępności drożdży, piekarze zaczęli częściej używać poolish i pieczywo tego typu stawało się coraz bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży. Składniki (na 4 bagietki, każda z ok. 240 g ciasta): Zaczyn poolish (12 godzin, temp(...)się w wodzie. Z tego roztworu wziąć 18 g , dodać 158 g wody i wymieszać. Dodać 176 g mąki, wymieszać i zostawić na 12 godzin w temp. 25oС. Ciasto 421 g – mąka pszenna typ 550 351 g – zaczyn poolish 2,1 g – świeże drożdże 12,3 g – sól 176 g – lodowatej wody (ciasto średniej gęstości), dodałem
Przepisy na domowy ser i chlebCiasto do pizzy idealne, o wiele zdrowsze niż tradycyjne, bo zawiera mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo nie wymaga czekania aż ciasto wyrośnie. Jeżeli do tej pory robiłeś pizze i ciasto nie spełniało Twoich oczekiwań to spróbuj tego przepisu. Potrzebujesz tylko wagi, ponieważ dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem, stwierdzenie że ciasto powinno być elastyczne, może być niezbyt precyzyjne Ciasto pełnoziarniste(...)dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. W misce mieszamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą z solą i wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na średnicę większą niż blaszka. Blaszki ok 30 cm smarujemy
Apetyt na ZieloneOpis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie musimy rozwałkować
Ciastka i ciastakońcu zabrałam się za faworki... Przepis na ciasto, które należy przemielić przez maszynkę do mięsa znalazłam w internecie. Nawet fajny pomysł z tym mieleniem - jest szybsze i cichsze niż zbijacie ciasta wałkiem. Zapraszam serdecznie! I życzę smacznego Tłustego Czwartku! A po więcej tłustoczwartkowych słodkości zapraszam TU . Składniki: 2,5 - 3 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru(...)potrzebna - wszystko zależy od wielkości jajek i gęstości śmietany). Dodać cukier, sól, masło i rozetrzeć składniki palcami tak, aby nie było dużych grudek. Dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto powinno być miękkie. 2. Ciasto podzielić na mniejsze części i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. 3. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, każdą dość
Kuchnia domowa Anipysznym crème pâtissière, lub inaczej mówiąc budyniem. Dzięki temu nadzieniu smakują wyjątkowo dobrze. Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ . Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków: Olej do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru (1/4 szklanki) 3 jajka Skórka otarta z 1 cytryny 50 g masła w temperaturze pokojowej Szczypta(...)cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 25 g masła Obtoczenie: 100 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Jak zrobić Włoskie pączki Bomboloni? Ciasto: Do ciepłego mleka (30-36 stopni C) dodajemy drożdże, cukier i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy jaja, mleko z drożdżami, skórkę otartą z cytryny, sól i wyrabiamy
Kuchnia Łukaszapyszne! Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza(...)dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków, wynagrodzi Wam czas spędzony na ich przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 4 żółtka 1 łyżka spirytusu (lub octu 6%) ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnymówi..... ,, Pampuchy ( pączki/bułki/kluski na parze , pyzy (drożdżowe) , kluski parowe , parzaki , parowańce , parowce , buchty ) – rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta(...)Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 jajka 4 łyżki oleju niepełna szklanka mleka (około 200 mil) kilka kropli wanilii szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki do podsypania Krem: 400 g gęstego serka 0,5 szklanki adwokata szklanka mleka w proszku Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka
Dieta moja pasja