Sernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki. Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto . Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować ser dyniowy
Korniszonkizostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższej tabeli przedstawiłem średnie wartości do każdego z wypieków. Oczywiście w praktyce może się wszystko zmienić, zależy to głównie od wielkości foremki, grubości ciasta i rodzaju piekarnika. Rodzaj ciasta Grzanie góra/dół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe(...)minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe 200-220°C 180-200°C 20-40 minut Ciasto ucierane 170-180°C 150-160°C 40-60 minut Kruche ciasteczka 180-200°C 160-180°C 8-15 minut Kruche ciasto
AleTorcikjadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna(...)książce jest jednak dużo bardzo podstawowych przepisów. Chociaż oczywiście nie wszystkie takie są i mam kilka upatrzonych do wypróbowania – np. jaglane falafele czy liście pokrzywy w piwnym cieście. Dla kogo jest więc ta książka? Myślę, że świetnie spełnia swoją rolę z jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też
Cooking for EmilyJaki jest sekret najlepszego ciasta na pierogi? Sekret w tym, że ja z reguły nie trzymam się przepisu ( podobnie jest z naleśnikami), a jakimś trafem zawsze wychodzą idealne. Przygotowałam jednak dla was moją recepturę, która mam nadzieję będzie od teraz przez was często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się(...)objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem fanką pierogów, jak na Polaka przystało J CIASTO NA PIEROGI: · 500 g mąki pszennej tortowej · 1 duże jajko · 3 łyżki
Calzonella.comBezglutenowa pizza Niemożliwe? Oczywiście, że możliwe! Dieta bez glutenu też może być ciekawa i przyjemna! Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki(...)łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli morskiej. Przygotowanie: - do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy, - dolewamy ciepłą wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy przygotowaniu ciasta z mąki pszennej, ale po chwili ugniatania powinno być zwarte i miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej
MintTasteSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci. Składniki na ciasto: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jeżeli są zbyt kwaśne można je dosłodzić. Do jabłek można dodać także garść rodzynek. W czasie, gdy nadzienie stygnie przygotowujemy ciasto. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego. Po wyrobieniu
Korniszonkiskładniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy(...)białka z powyższych jajek 180 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca masa. wykonanie ciasta: Na podpieczony spód wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią ubite białka a na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaThermomix przepisy. Drożdżówki z serem i pomarańczą. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: Ciasto na drożdżówki: 230 g mleka 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 500 g mąki pszennej 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii 1/2 łyżeczki soli Nadzienie serowo-pomarańczowe: 300 g sera białego(...)żółtko Thermomix przepisy. Drożdżówki z serem i pomarańczą. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.3. Dodajemy pozostałe składnik i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia. Naczynie Thermomix myjemy. Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier i wyfiletowaną pomarańczę. Podgrzewamy
Themo przepisyrozczynie ze świeżych drożdży. Udanych wypieków! Składniki: (na 1 bochenek chleba) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 50 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka oleju(...)ciepłej wodzie. Dodać mąkę pszenną i cukier, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut. Drożdże powinny zacząć pracować. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto właściwe: Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba, można delikatnie podsypywać
Nastoletnie WypiekanieGÓRSKA SZARLOTKA Jak dobrze wiecie, szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Szarlotkę jestem w stanie zrobić chyba na niezliczoną ilość sposobów. Niedawno otrzymałam całą skrzynię jabłek, i musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce(...)dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje jej się olbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto! Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam
SMYKWKUCHNIPrzepis na to ciasto znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Bardzo spodobały mi się biszkopty, które wyglądają jak usta stąd taka nazwa :) Ciasto gościło u mnie wielokrotnie na różnych imprezach czy Świętach. Bardzo je lubię nie tylko za wygląd i wyjątkowy smak, ale za to że jest naprawdę proste do przygotowania. Nie obciąża również za bardzo(...)powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym mieszamy budyń, wlewamy na mleko, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do ostudzenia. CIASTO : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą. Układamy na blachę w równych od siebie odstępach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Pani na deserskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 180 g cukru 2 jajka 180 ml mleka 4 łyżki kakao 150 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie : Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy mleko i roztopione masło. Miksujemy. Dodajemy przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Foremkę (ok. 21×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 15 min. w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na sos czekoladowo kawową: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mocnej
Domowy Smak JedzeniaWitajcie! Ostatni wpis to była domowa masa makowa, więc przyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa(...)suszonych moreli garść orzechów (u mnie nerkowce) garść suszonej żurawiny 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 keksówki 24x12 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePoczciwy ptyś z kremem , zwany we Francji „choux a la créme”, przeszedł tam metamorfozę. Od jakiegoś czasu modne jest, by na wierzchu surowego ciasta wyciśniętego z rękawa cukierniczego układać krążki craquelin, czyli rodzaj rozwałkowanej kruszonki zrobionej z masła, cukru i mąki. Dzięki niej ptysie podczas pieczenia rosną równomiernie i ładniej wyglądają. Nadto wspaniale chrupią. Niestety niezbyt długo(...)ptysiów z craquelin, resztę stanowiły eklery. Składniki na craquelin: – 40 g masła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml
mojewypiekiinietylkozisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! Sernik piekłam w tortownicy(...)skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny 5 średnich/duży jajek lub 6 małychOczywiście, do sernika można również dodać ulubione bakalie. Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto wysypujemy na blat lub stolnicę i siekamy nożem. Należy pamiętać, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone w lodówce. 2. Zagniatamy całość dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto (gdyby konsystencja była
Okiem Blondynki by McBlondi