SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone - 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 200 g mąki pszennej - 100 g mąki tortowej - 100 g mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą(...)strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka 3,2 % tłuszczu - 100 ml śmietanki 36% - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 3 czubate łyżki cukru - 2 opakowania budyni waniliowych - laska wanilii (tylko ziarenka ze środka) ponadto: świeże truskawki około 2 szklanki W rondlu
SMYKWKUCHNICiasto, które urzeka swoim zjawiskowym wyglądem, pieści nasze zmysły ciekawą teksturą i znakomitym smakiem. Jest to wypiek przygotowywany czasem w moim rodzinnym domu podczas ważnych wydarzeń, zawsze towarzyszą mu miłe emocje. Kojarzone jest z ciepłem. miłością i możliwością dzielenia się z innym, którzy akurat na nie tego dnia zasłużyli ;). Zbliża się wielkimi krokami 21.05.2017r. -"Światowy Dzień(...)niedawno, uświadomiła mi również, że mam świetną przyjaciółkę. Więc z dziką rozkoszą mam chęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię. Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca. Ciasto
Malinowe Pocałunkizrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo(...)mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu. Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Składniki 500 g mąka 200 g erytrol lub inne słodziwo 200 g masło klarowane 2 szt jajko 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka skrobia ziemniaczana lub tapioka 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo
KucharzycaCiasto drożdżowe z świeżymi ziołami 🌾🌿 i powkładanymi do niego szparagami, tak sobie wymyśliłam i w mniej niż 30 min ⏳ zrobiłam. Składniki na ciasto zmiksowałam, do niego posiekane zioła dodałam, pieprzem wyostrzyłam 😈 i solą doprawiłam. Ciasto rosło, a ja 👩 w tym czasie szparagi w wodzie chłodziłam, następnie ręcznikiem papierowym osuszyłam. Ciasto na blachę przełożyłam, szparagi dołożyłam i tylko pieczenie zostało(...)olej i całość miksujemy za pomocą (widełek) robota, na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz miksujemy, tylko tyle, żeby całość się wymieszała. Ciasto pozostawiamy na ok. 10 min w temperaturze pokojowej, powinno rosnąć. W tym czasie przygotowujemy szparagi. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same
Moniki SmakołykiCzasami szukamy prostego przepisu na ciasto, które wszystkich zadziwi i zrobi furorę. Dziś właśnie będzie taki przepis! Proste do zrobienia, bardzo oryginalne w smaku i prezentujące się świetnie - ciasto z czekoladkami Kinder. Czekoladki Kinder lubię od bardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienia ciasta na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł(...)wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łągodna masa z śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆 Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis: Biszkopt bezglutenowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 50 g mączki migdałowej* Szczypta soli *50 gram obranych migdałów ( Jak obrać migdały? ) mielimy w młynku do kawy na mączkę. Masa z czekoladkami
Kuchnia ŁukaszaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam Ciasto prince polo Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 120 Składniki Biszkopt: : -6 jajek -1 szklanka(...)dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. --> Ciasto przelewamy na prostokątną blachę (wymiary blaszki około 24 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
Marta Gotujeweekend przetestowałam kolejny przepis bezglutenowy. Jabłecznik na kruchym cieście z duuużą ilością jabłek. Wypiek wyszedł pulchny, lekki, słodki i pachnący cynamonem, jabłkami i brązowym cukrem... Składniki Ciasto kruche bezglutenowe: 300 ml mąki bezglutenowej - zmodyfikowana własna mieszanka z tego przepisu - zamiast mąki gryczanej użyłam mąki jaglanej. Ciasto wyszło pulchne, żółciutkie i miękkie. 150 ml cukru 200 g margaryny lub masła(...)trochę ją zagnieść. Dodać jaja i śmietanę. Zagnieść całość, tak aby nie było widać kawałków margaryny. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
Ze smakiem bez glutenuTort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy. W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym. Biszkopt jest lekki, puszysty i pięknie wyrasta. Chociaż wykonanie całego tortu zajmuje trochę czasu to naprawdę warto się pomęczyć:-) Biszkopt: 8 jajek ogrzany ch do temperatur y pokojow ej 250 g mąki biszkoptowej bezglutenowej(...)oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić
Ze smakiem bez glutenuMoja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku(...)ubić na sztywny, białawy krem. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie ale zdecydowanie mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia przekroić wzdłuż na dwie
Ze smakiem bez glutenumajówkę u mnie ciasto z rabarbarem. Rabarbar dość okazały urósł w ogrodzie więc nie mogłam mu się oprzeć i zrobiłam ciasto. Obowiązkowo również ugotowałam kompot z rabarbaru,to taki mój tradycyjny majowy zestaw. Przepis na ciasto pochodzi z bloga I love bake ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru(...)obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól, żółtka i wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy (u mnie kwadratowa o wym. 24×24 cm) wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki
Kolorowa kuchnia Elkiwody - 2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli - 2 łyżki miodu spadziowego(...)suche!) Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dodaj sól, śliwki i otręby, wymieszaj ciasto, odstaw przykryte folią na 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuj na stolnicę zagnieć porządnie i przełóż do miski, przykryj folią do ponownej fermentacji. Po kolejnych 50 minutach powtórz czynność
SMYKWKUCHNIWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Połówki jabłek zanurzone w ucieranym cieście z dodatkiem mleczka kokosowego. Ciasto jest puszyste, wilgotne i delikatne – smakuje wyśmienicie! To świetny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Kokosowe ciasto z jabłkami Drukuj przepis Czas gotowania: 20 Składniki Ciasto: -125 g masła -100 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka(...)proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na zmianę z mleczkiem kokosowym. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. W miseczce ucieramy mleczko kokosowe z cukrem pudrem. Gotowym
Marta Gotujemożna połączyć słodkości ze zdrową dietą ? pewnie, że można...Ba ! Nawet trzeba. Bo kto potrafiłby zupełnie zrezygnować ze słodkiej rozpusty ? Zdrowe fit ciasto kokosowe to propozycja dla każdego łasucha. Świetna alternatywa dla klasycznych, dość kalorycznych i nieco uboższych w składniki odżywcze ciast. Kokosowe ciasto na pewno zaspokoi pragnienie "na coś słodkiego", a przy tym nie będzie zgubą podczas diety. Kokosowe(...)ciasto świetnie smakuje z dodatkiem owoców. Myślę, że mango sprawdziło się tu doskonale. Ale możecie też kombinować z innymi owocami. Może truskawki ? PRZEPIS NA KOKOSOWE FIT CIASTO Z MANGO Składniki na kokosowe fit ciasto: 150 g mąki kokosowej ( polecam Look Food ) 50 g mąki pszennej 80 g wiórek kokosowych 70 ml oleju kokosowego - roztopionego 5 jaj 150 g cukru trzcinowego
kolorowotorcikowoblogu było już ciasto marchewkowe, bananowe, buraczane, dyniowe, szpinakowe... A dziś coś naprawdę oryginalnego: ciasto pomidorowe! 😀 Przepis na nie znalazłam na Jadłonomii i niesamowicie mnie zaintrygował, także nie było rady, musiałam je upiec! Jak powiedziałam, tak też zrobiłam (wprowadziłam tylko kilka "kosmetycznych" zmian 😜). Ciasto bardzo przypomina klasyczne ciasto marchewkowe, pomidory nie są tu wyczuwalne, także nie bójcie się(...)będziecie jedli zupę pomidorową w formie ciasta 😱 Pomidory nadają mu wyjątkowej wilgoci i koloru, a dodatek cynamonu i imbiru dodaje cudownego aromatu. Po namyśle zrezygnowałam z polewy lukrowej (żeby było zdrowiej), ale oczywiście w przepisie podaję jak ją przyrządzić, może ktoś z Was będzie miał ochotę ją zrobić. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, aromatyczne i baaaardzo smaczne. Najlepiej też smakuje
Słodko-Słony Świat IlonyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest(...)Zapraszam. Wieniec drożdżowy z bakaliami Drukuj przepis Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut Składniki Ciasto: -450 g mąki pszennej -50 g cukru -pół łyżeczki soli -1 szklanka mleka -20 g świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy
Marta Gotuje