ciasto - 160969 przepisów (strona:1058/10732)

Klasyczne pączki z różą 215

takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 90 g cukru 7 dużych żółtek (L) 20 ml wódki lub rumu 50 g świeżych drożdży skórka otarta(...)wsypać mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać w nie wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Wymieszać łyżką. Dodać utarte z cukrem żółtka, alkohol, skórkę z cytryny i ciepłe mleko. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie się mocno kleić. To normalne, nie należy dosypywać mąki. Wlewać stopniowo ciepłe stopione masło i dobrze wyrobić ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Przykryć miskę ściereczką i odstawić

maniapieczenia
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 130

sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików. Warto spróbować. Podobno w Skandynawii najpopularniejsze(...)przesianej) 2 duże jajka 250 ml mleka 1,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki, jeśli za gęste – dolewamy troszkę mleka. Gdy składniki

MyCookBook.pl
Galette z jabłkami 204

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Galette z jabłkami czyli rustykalna tarta z jabłkami , od dzisiaj będzie u mnie na pierwszym miejscu.  Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać.  W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten  przepis(...)Zaintrygowało mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo.   Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną. Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija. Polecam, tarta jest naprawdę wspaniała. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego Szczypta soli 100 g zimnego masła

Na słodko lub wytrawnie
Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego 229

Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu są bardzo smaczne(...)użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu Link do filmu z przygotowania: Faworki https://www.youtube.com/watch?v=x9yPnSBzibM Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjne pączki z marmoladą 526

jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są równie smaczne. Nadziać można je przed smażeniem lub po. Osobiście polecam tą drugą wersję. Smacznego!     Składniki: (na ok.20 sztuk)   Ciasto: 520 g mąki pszennej+ 1 łyżka 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 3 żółtka szczypta soli 80 g roztopionego(...)przestudzonego masła 2 łyżki spirytusu   Lukier: 1 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny   Dodatkowo: marmolada różana     Przygotowanie:   Ciasto:  Drożdże rozpuścić w 1/4 ilości mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki pszennej. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.    Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
SERNIK KRAKOWSKI 167

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy

RAROSSA
Szarlotka z ksylitolem 502

Jestem wielką fanka ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym(...)użyła zwykłego cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik stracciatella 286

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm   Ciasto:   130g mąki pszennej,  70g mąki ziemniaczanej, jajko(...)cukru.  Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa

Z miłości do słodkości
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 118

Szybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów(...)oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem

Podróż w kulinaria
Pszenny chleb codzienny na drożdżach 194

ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 30-60 min. Po tym czasie wlać resztę wody, sól. Wyrabiając, najlepiej w robocie z hakiem do drożdżowego, stopniowo dodawać mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ręcznie około 7 min, w robocie około 20 min na niskich obrotach). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do podwojenia lub potrojenia objętości(...)godzin. Po tym czasie ciasto mocno uderzyć o blat, jeszcze raz wyrobić, mocno posypując ręce mąką uformować bochenek. Jeżeli ręce się kleją, należy mocno obsypać je mąką, ręce potrzeć, tak jak przy myciu, pozbyć się ciasta z palców, ręce umyć dokładnie, osuszyć, oprószyć mąką i znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego

moj przepis na
Szarlotka z budyniem toffi 168

Kruche ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch - ale... to już było... Owszem, Szarlotka z budyniem pojawiła się już na blogu ale ta jest inna - zrobiłam inne ciasto kruche, wypróbowane już z powodzeniem przy Kruchym cieście z malinami i budyniową pianką , a do tego zamiast klasycznego budyniu waniliowego czy śmietankowego użyłam budyniu toffi - różnica w smaku jest(...)znaczna :) SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 23x33cm) Ciasto:   250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie toffi 3 szkl mleka 4 łyżki cukru Ponadto: 4-5 dużych słodkich jabłek cukier puder do posypania 1. Składniki ciasta  a) zagnieść tradycyjnym sposobem

Kto ugości moich gości?
Corn dogi i wiele innych pyszności w smażonych w cieście 158

Czyli parówki w cieście smażone w głębokim oleju lub frytkownicy. Wszystko by było fajnie gdyby nie to że dla mojego męża 200 ml mąki to to samo co 200 g więc musiałam mu udowodnić że tak nie jest. Za sprawą jego błędu musiałam podwoić pozostałe składniki i wyszła nam nieziemska ilość ciasta więc w ruch już poszły dodatkowo pieczarki, krążki(...)cebulowe, brokuł który został z obiadu a i tak nie wyrobiliśmy całego ciasta więc jednak proponuje się trzymać proporcji z   tego przepisu   i jak ml to ml :) Składniki podaje dla naszej wielkiej michy ciasta. Składniki  (ciasta z tych składników i tak zostanie więc spokojnie można w ramach upodobań zwiększyć liczbę parówek, pieczarek lub cebuli) patyczki do szaszłyków

Piekielna Kuchnia Pati
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 604

Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową na orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji(...)oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach

Smaczne Zdrowe
Sernik piernikowy 198

bloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła mi wspaniały prezent. Dziękuję Sylwio :-) A wracając do wypieku, sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki(...)cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę i kakao przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 – 50 minut. Składniki na spód piernikowy: 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
ciasto delicja 429

składniki na ciasto biszkoptowe: 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 155 g cukru 5 jajek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki (21cm(...)wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na warstwę galaretkową: 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 duże pomarańcza 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Pomarańcze obieramy z błonek, kroimy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania