ciasto - 162258 przepisów (strona:1049/10818)

Szybkie brioszki z malinami 526

powiecie na skrócenie przygotowywania ciasta drożdżowego do minimum? Ja uważam, że to całkiem niezły i pomysł i pomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto(...)wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą puszyste i naprawdę pyszne. Kilka bułek mi popękało, ale mój mąż uznał to zaletę twierdząc, że przynajmniej widać co jest w środku Oboje nie lubimy kiedy bułki drożdżowe kupione w sklepie mają w środku owoców tyle

Relaxtime
Ciasto drwala w wersji wegańskiej 148

jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne, słodkie(...)nietypowiej kombinacji, bo jabłkom towarzyszą daktyle i kokos, i co ciekawe, wyjątkowo nie używa się tu cynamonu, to jest praktycznie nieodzowne jeżeli chodzi o ciasta z jabłkami. Ciasto drwala jest na tyle wyjątkowe, że mimo iż niespecjalnie wizytowe, to nie zawahałabym się postawić go na niedzielnym stole dla gości. Składniki na dużą blachę o wymiarach: 450 g mąki

greenscarf
RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 228

moje ulubione to jabłka, gruszki i śliwki. Ale chyba przede wszystkim maliny! O tak! Maliny jesienne to najlepsze co Nas może teraz spotkać. Miałam ochotę na proste i nieskomplikowane ciasto z owocami. I nagle przypomniała mi się crostata. To bardzo proste ciasto, pozwalające Wam użyć dowolnych owoców. Nawet nie musicie mieć blaszki do pieczenia. Ciasto idealne do kawy czy kubka(...)gorącym kakao. SKŁADNIKI: ciasto: - 300 g mąki pszennej - 120 g masła - 2 żółtka - 1 białko - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g cukru pudru -1 łyżka jogurtu naturalnego + mąką do podsypywania W/w składniki zagniatamy szybko w elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowo: - sezonowe owoce: śliwki, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, borówki, jabłka - 1 płaska łyżeczka

SMYKWKUCHNI
Pizza wiejska 143

mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki.Stąd pizza byla pewniakiem. Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych ,sytych i niejednokrotnie zupełnie przypadkowych. Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku i aromacie. Kiedy wracam pamięcią(...)była pizza najprostsza. Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść. Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej ,zresztą nie pierwszy raz. Składniki na ciasto 150 g mąki z pszenicy durum lub każdej innej 7 g świeżych drożdży łyżeczka cukru około 100 ml wody oliwa z oliwek Sos i dodatki najlepsze byłyby pomidory San Marzano

Z Kuchni Do Kuchni
Ciemne ciasto z pysznym puszystym kremem 227

przepis od mojej siostrzenicy Luizki a ona od teściowej. Taką drogą to ciasto dotarło do mnie. Pyszne godne polecenia. Przygotowanie ciasta – Do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem. Dodać mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę, olej, cukier, proszek do pieczenia. Na koniec wlać wrzącą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie – piec w nagrzanym(...)piekarniku do 200 C 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu z serka mascarpone – do serka mascarpone dodać cukier i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić aż napęcznieje. Następnie zalać pozostałą wodą, ale musi być wrząca. Wlać do żelatyny i wymieszać. Zostawić aż ostygnie, następnie wlać do masy z serka mascarpone

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówka ze śliwkami 150

zawsze smakuje, i można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza.  Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne.  Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka(...)Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.  W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.  Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka  80 g rozpuszczonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 154

Maślane ciasto, prażone jabłka i kawałki gruszki pod cynamonową pierzynką to mini placki, które smakują obłędnie.  Ostatnio furorę w mojej kuchni robią tradycyjne ciasta w wersjach mini. To świetny sposób na przygotowanie swoich ulubionych słodkości w formie bardziej kompaktowej, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak(...)pogardzi domowym ciastem;) Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki  Reypol.  Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z  Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku.  Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy takie cuda:   Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 265 g mąki pszennej 1 płaska

Rusty Fork
Makowa Panienka 17809

Ciasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam! Składniki: (na blaszkę 25x35(...)mascarpone 200 g białej czekolady Dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego lub żurawinowego 70 g wiórek kokosowych 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła suszona/świeża żurawina lub wiśnie do dekoracji ciasta Przygotowanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nieustannie miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać

Nastoletnie Wypiekanie
Marcepanowe ciasto z owocami 135

Claire dla której pracuję poczęstowała mnie tym ciastem. Jest super bardzo wyczuwalny smak marcepana. Była zachwycona. Wykonanie ciasta – marcepana pokroić w drobną kostkę, odłożyć na później. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać drugie jajko. Masę marcepanową wmieszać w ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i zmielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie(...)wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy, rozłożyć owoce na górze. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć i nabrać złotego „rumieńca ” Ciepłe ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego Thermomix

Kuchnia Pokoleń
Eklerki 169

filozofia. Zachęcam wszystkich, którzy uwielbiają te ciastka tak jak ja, a znają smak tylko tych ze sklepu/cukierni, do własnoręcznego ich wykonania - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na około 15 - 18 sztuk. Ciasto parzone: 1 szklanka wody ( 250 ml ) 4 nieduże jajka 1 szklanka mąki pszennej ( 170 g ) 125 g masła Krem budyniowy ( creme patissiere ): 600 ml mleka 6 żółtek 100 g cukru(...)ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucieraj

Opowieści z piekarnika
Pączki tradycyjne 166

wtedy pączki podczas smażenia za bardzo nasiąkną tłuszczem. Odkąd posiadam taki termometr smażenie pączków nie jest już dla mnie tak wielkim wyzwaniem :). Ale oczywiście najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta i uchwycenie momentu, w którym uformowane już pączki są dobrze wyrośnięte, lecz nie przerośnięte. To wymaga wprawy i praktyki, jednak skoro mnie - osobie, która tej wprawy jeszcze zbytnio nie posiada, pączki(...)dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier ( ewentualnie cukier wanilinowy ), sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę składników

Opowieści z piekarnika
Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym 133

Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić(...)grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać. Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn

Opowieści z piekarnika
Ciasto kruche z jagodami 139

Nawet nie wiem kiedy minął kolejny tydzień. A przed nami weekend więc będzie propozycja czegoś słodkiego. Proponuję dziś Wam ciasto kruche z jagodami. Mniam. Składniki: 4 jajka 100 g masła 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl cukru 1 szkl mrożonych jagód 1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym(...)blaszka 24x24 Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jabłecznik rumowy 143

Bardzo stary przepis na aromatyczne, wilgotne ciasto z nadzieniem jabłkowym. Polecam szczególnie miłośnikom ciast z nutą alkoholu.  Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek 250 g cukru 35 dag mąki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 1 kg jabłek Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia           Margarynę(...)cukrem. W tracie ucierania dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, a na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania