RYZIOK - lasowiacka słodkość

RYZIOK  - lasowiacka słodkość

RYZIOK - lasowiacka słodkość

Przepis na : deser

Dziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe  z warstwą ryżu ugotowanego na mleku -  RYZIOK. Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW - grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 20 g   drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki masła &nb... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Fiołkowe Talerze

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.