miodzikiem, kawki z mleczkiem, soczku owocowego i wielu innych ciekawych napoi. Ale od początku. Ciasteczka te powstały zupełnym przypadkiem i przez moją pomyłkę. Miały być one bowiem z ciasta francuskiego a wyszły z kruchego. Jak ? Ano tak, że poszłam do sklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka i wtedy pojawiła się moje mama. Wzięła opakowanie po cieście do ręki i powiedziała(...)wiedziałam, że można kupić gotowe, kruche ciasto”. Moje zdziwienie było przeogromne. Faktycznie było to kruche ciasto tego samego producenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu z dyni i pomarańczy , śliwek, jabłek
Życie ze smakiemMini tartaletki zamiast jednej dużej tarty z jabłkami w jesiennym wydaniu, ozdobione listkami z kruchego ciasta. Wygladają uroczo, a jeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki. Przepis na kruche ciasto ten sam co tutaj . Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego(...)różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę. Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 140 g masła 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1 kg jabłek 100 g ksylitolu/ cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 żółtko+2 łyżki mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków. Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam. Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba(...)też robiąc ciasta drożdżowe nie trzymam się sztywno przepisu. Po prostu wiem jaką konsystencje powinno mieć ciasto . Specjalnie dla Was starałam się te proporcje ujarzmić. Składniki: 800 g mąki pszennej tortowej 5 jaj ( odłóż odrobinę białka do smarowania ciasta) 50 g drożdży 1 szklanka cukru 100 g margaryny 50 g masła 200 ml mleka aromat arakowy gotowa masa
Rusty ForkSkładniki: ciasto jogurtowe Delecta, jajka 4 sztuki, margaryna 17,5 dag, jogurt naturalny 150 gram, mleko 50 gram GALARETKOWE JABŁKA: jabłka 1 kg, woda 2 szklanki, gożdziki 10 sztuk, galaretka truskawkowa Delecta 2 opakowania, orzechy włoskie opcjonalnie do posypania margarynę użyłam miękką-nie stopioną = ciasto jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać(...)minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką na połówki do szybkowara, wlać wodę, wsypać goździki i w szybkowarze gotować
W Mojej Kuchni Lubięmało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem. ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ciepłego mleka 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 50 g cukru szczypta soli(...)mąki i odstawić na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,dodać sól,resztę cukru,cukier waniliowy i żółtka. Do mąki wlać rozczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut a następnie wlać roztopione masło i wyrabiać dalej. Po kilku minutach ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni wtedy miskę przykryć ściereczką i odstawić
Kolorowa kuchnia ElkiDziś propozycja łącząca w sobie nasz ulubiony fast-food i chrupiące nuggetsy, które zazwyczaj podaję do ziemniaczków. Oczywiście wszystko w wersji domowej Pizza z nuggetsami. Do ciasta na pizze dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku dodaję czerwoną cebulkę i przyprawy. Wszystko smakowo komponuje się idealnie. Musicie spróbować Polecam na spotkania z przyjaciółmi, na mecze reprezentacji polskiej czy na obiad Składniki(...)pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki na pizze „00” 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona
Słodkie okruszkiCiasto inspirowane popularnym przepisem na "Ciasto z połówkami jabłek", które ostatnio bardzo mnie prześladuje 😂 - jadłam go już u mojej mamy oraz kuzynki, a w internecie co krok na niego wpadam 😉 Postanowiłam zmierzyć się z tematem, ale jabłka chciałam wymienić na inny owoc. Niestety o tej porze roku wybór owoców jest bardzo mały, aż tu nagle trafiłam na promocję kaki, które(...)cholesterolu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działają odmładzająco i ujędrniająco na skórę, korzystnie wpływają na układ pokarmowy (zawierają więcej błonnika niż jabłka), a także mają działanie antyrakowe. Nic tylko jeść😉 Ciasto z kaki wyszło równie pyszne co z jabłkami. Kaki w smaku, jak dla mnie, przypominają trochę brzoskwinie, trochę mango. Jedyna różnica to taka, że jabłka miękną podczas pieczenia, natomiast
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam świetny przepis na sernik. I to jaki! Sernik piernikowy, wymiata na maxa, ciasto które musicie zrobić bo jest pyszne! ;-))) Autorski przepis SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto(...)lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Z w/w składników szybko zagnieć ciasto na jednolite i gładkie, podziel je na 2 części. Obydwie owiń folią i włóż do zamrażalnika na 15 do 20 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo
SMYKWKUCHNIPrzepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, poprostu idealne. Z tego przepisu najczęściej piękę ciasta z jabłkami. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mna babcia mojego męża. Zgodzicie się ze mną, że najlepsze szarlotki na świecie to właśnie te robione przez nasze babcie(...)Coś w tym jest. Uwelbiam te „starodawne” wypieki. Dlatego w moim zeszycie z przepisami nie braknie takich, które mają po 60 lat! Ale do rzeczy: Składniki na ciasto: 2 jaja + 1 żółtko 3 szklanki mąki, około 450 g 50 g mąki ziemniaczanej kostka margaryny 1szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka śmietany Z podanych składników
Rusty ForkSzarlotka z dużą ilością jabłek pokrojonych w plasterki, do tego niewielki akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek i lekka budyniowa pianka. Pyszne ciasto z Szarą Renetą, bo ta najlepsza jest do szarlotek :) 1,3 kg dojrzałych jabłek Szara Reneta 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cynamon CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku(...)szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka śmietany PIANKA BUDYNIOWA: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 budyń waniliowy Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść. Formę
https:KKuchniaMniamSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki. Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto . Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować ser dyniowy
Korniszonkizostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższej tabeli przedstawiłem średnie wartości do każdego z wypieków. Oczywiście w praktyce może się wszystko zmienić, zależy to głównie od wielkości foremki, grubości ciasta i rodzaju piekarnika. Rodzaj ciasta Grzanie góra/dół Termoobieg Czas pieczenia Babka 180°C 160°C 45-60 minut Biszkopt 180°C 160°C 45-50 minut Ciasto drożdżowe(...)minut Ciasto francuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto półfrancuskie 200-220°C 180-200°C 15-40 minut Ciasto ptysiowe 200-220°C 180-200°C 20-40 minut Ciasto ucierane 170-180°C 150-160°C 40-60 minut Kruche ciasteczka 180-200°C 160-180°C 8-15 minut Kruche ciasto
AleTorcikjadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna(...)książce jest jednak dużo bardzo podstawowych przepisów. Chociaż oczywiście nie wszystkie takie są i mam kilka upatrzonych do wypróbowania – np. jaglane falafele czy liście pokrzywy w piwnym cieście. Dla kogo jest więc ta książka? Myślę, że świetnie spełnia swoją rolę z jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też
Cooking for EmilyJaki jest sekret najlepszego ciasta na pierogi? Sekret w tym, że ja z reguły nie trzymam się przepisu ( podobnie jest z naleśnikami), a jakimś trafem zawsze wychodzą idealne. Przygotowałam jednak dla was moją recepturę, która mam nadzieję będzie od teraz przez was często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się(...)objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem fanką pierogów, jak na Polaka przystało J CIASTO NA PIEROGI: · 500 g mąki pszennej tortowej · 1 duże jajko · 3 łyżki
Calzonella.comBezglutenowa pizza Niemożliwe? Oczywiście, że możliwe! Dieta bez glutenu też może być ciekawa i przyjemna! Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki(...)łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli morskiej. Przygotowanie: - do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy, - dolewamy ciepłą wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy przygotowaniu ciasta z mąki pszennej, ale po chwili ugniatania powinno być zwarte i miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej
MintTaste