dżemem powstała , gdy pojawiła się wizja wizyty bliskich. I powiem Wam , że „rozeszła się” błyskawicznie- była cieplutka , gdy ją podałam na stół. I choć to proste, szybkie ciasto- to było naprawdę smaczne- a i wyrabianie mikserem bardzo przyśpieszyło cały proces powstania 😊 Składniki na ciasto: Zaczyn: 2 ½ szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy kefir i miksujemy jeszcze 5 minut (ciasto ma mieć lepką konsystencję). Normal 0 21 false false false
Domowe ciastaśliwkowy zaczął się z przytupem, owoców jest mnóstwo- i w tym roku w naprawdę korzystnych cenach! Warto skorzystać, tym bardziej , że śliwki dobrze sprawdzają się z prawie każdym rodzajem ciasta: czy to kruchym, drożdżowym czy nawet biszkoptem. Ja zdecydowałam się na szybkie ciacha półfrancuskie - dobre , jak nie najlepsze- na ciepło posypane pudrem- pyszota! Absolutnie wyważony poziom cukru- bo w samym(...)cieście nie ma go wcale- słodkość regulujemy słodząc owoce :) Składniki na ciasto: 250 g margaryny 4 żółtka 1 szklanka śmietany 18 % 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Nadzienie: ok 700 g śliwek ( twardszych) ok. pół szklanki cukru cynamon 2 żółtka WYKONANIE: Ciasto rozwałkowujemy cienko
Domowe ciastaTarta sernikowa na czekoladowym spodzie Dziś zapraszam Was na pyszną tartę sernikową na czekoladowym spodzie. Prosta w przygotowaniu. Idealna dla wielbicieli serników. Często pytacie mnie jakie formy do ciast najczęściej używam. W przypadku tart polecam Wam formy ceramiczne. Ciasto jest zawsze idealnie upieczone, nie ma konieczności smarowania formy przed pieczeniem. Dodatkowo tartę można zostawić w formie, bo… przyznajcie(...)masła ulubiony aromat – polecam pomarańczowy lub waniliowy *u mnie dziś 250 g sera na sernik i 250 g sera śmietankowego typu pacynka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta + dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, schładzamy
Słodkie okruszkipomidorami sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak :) Przygotowanie tego obiadu jest bardzo szybkie, a naleśniki będą równie smaczne następnego dnia. Poniżej znajdziecie mój szybki przepis… Składniki na ciasto naleśnikowe (3-4 naleśniki) 6 łyżek mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka szczypta soli Składniki na farsz do naleśników 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz 10 suszonych pomidorów(...)kostki kostki sera feta łyżka masła Przepis na ciasto naleśnikowe Składniki na ciasto mieszamy przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dość płynne. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt płynne trochę mąki. Przepis na farsz szpinakowy W rondelku na maśle dusimy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory i fetę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miesiącu kupię sobie dwie książki, jedną do czytania, a jedną kulinarną. Na pewno o mijam postanowienie schudnąć, bo to nierealne. No może jeszcze jedno by się znalazło, piec mniej ciast, ale to też z takich niemożliwych do wykonania. To by było na tyle. A teraz zapraszam do przepisu na pyszne ciasto, które zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam(...)swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na biszkopt
IzabelawkuchniWitam Was cieplutko :) Uwielbiam takie ciasta. Proste i szybkie w wykonaniu, a niezwykle pyszne i pachnące. Idealne na podwieczorek i dla niespodziewanych gości. Upieczcie koniecznie takie ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)obłożenie: około 6 niewielkich miękkich jabłek 1 słoiczek powidła śliwkowego pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowy składnik: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami i powidłem śliwkowym: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
IzabelawkuchniPierożki z ciasta won ton z nadzieniem z mięsa wieprzowego Dzisiaj przepis, do którego wykonania potrzeba w sumie tylko chwili. Pierożki z ciasta won ton. Tak, tak trzeba tylko chwili w momencie gdy w naszej zamrażarce mamy ciasto won ton. Ciasto to można kupić w sklepach z azjatyckimi produktami ( ja kupuję u Quina ) . Przeważnie kupuje kilka paczek(...)drogie ) i mam je w zamrażarce na takie chwile jak tego dnia. Tego dnia, mięso mielone leżało w lodówce, pomysłu na nie, nie było. Otworzyłam zamrażarkę a tam ciasto, pokrojone w kwadraty, po 30 minutach było już rozmrożone gotowe do użycia. Ciasto się rozmrażało, a ja zrobiłam nadzienie do pierożków Nadzienie do pierożków 500 gram mięsa z łopatki ( mielonego
Kuchnia na wzgórzuCiasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis Pyszny chałwowiec, który powstał na bazie sera i oczywiście chałwy. To ciasto już nie raz zachwyciło moich gości. Ja je uwielbiam ze względu na prostotę wykonania. Bez pieczenia, bez jajek, rozpływające się w ustach. Pyszne ciasto chałwowe, które sprawdza się na każdą okazję. Nowa porcja na pewno pojawi się u mnie(...)sylwestra Spróbujcie i Wy, polecam. Przepis autorski. Każdy kawałek ciasta zdobi dodatkowo krem. Na krem nałożyłam perełki pomarańczowe od NatureAndMe Perełki stanowią nie tylko piękną ozdobą, ale również wzbogacają smak i przełamują słodycz kremu. Są delikatnie kwaskowate. Moi goście byli zachwyceni. Dlatego polecam i Wam. Dzisiejszy chałwowiec bez pieczenia powstał na bazie sera Wieluń Mój Ulubiony . Szczerze
Słodkie okruszkiWege-pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z tradycyjnym farszem kapuściano - grzybowym. Można je serwować z dowolnym ulubionym sosem, okraszone masłem i posypane ziołami. Najlepiej smakują na gorąco, popijane czystym barszczem . Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Ciasto Składniki (Porcji: 18 sztuk) ok. 1/2 kg mąki pszennej, przesiej przez sitko 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)odstaw w ciepłe miejsce, nakryj z wierzchu ściereczką i pozostaw do momentu, aż podwoi swoją objętość przesianą mąkę połącz z rozczynem drożdżowym, jajkami i solą dodaj wyrośnięty rozczyn wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie się przyklejać do dłoni (w razie konieczności dodaj więcej mąki) - możesz do tego celu użyć robota kuchennego gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce i nakryj
Szybko SzybkowarPierogi ruskie, jak je nazywają, ziemniaki, cebulkę i biały ser w cieście schowane mają. Są w szczególności przez dzieci uwielbiane, z wielkim smakiem zajadane. Ciasto delikatne, nadzienie w sam raz, takie pierogi są dla nich na jeden raz :P Ja jajek do ciasta nie dałam, a dzięki kurkumie żółty odcień uzyskałam. Składniki(...)ciasto: 500 g mąki poznańskiej na pierogi typ.500, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli, ok. 300 ml gorącej przegotowanej wody (3 min niech postoi zanim się ją wleje), szczypta, dwie mielonej kurkumy. na farsz: ok. 2 kg ziemniaków, ok. 250 g twarogu półtłustego, sól, pieprz do smaku, 1 średnia biała cebula, 2 łyżki masła, ponadto
Moniki SmakołykiSernik piernikowy to kolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu na seromak by powstał przepyszny sernik piernikowy. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami. Składniki – sernik piernikowy (blacha(...)Składniki na ciasto piernikowe: 10 jajek 300 g mąki kokosowej 150 g miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% 10 g cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru szczypta zmielonego kardamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć
Ola la LCHFpomogę z wielką chęcią! Dlatego od razu postanowiłam zebrać w jednym miejscu kilkanaście prostych oraz zróżnicowanych receptur, z których być może coś przypadnie Wam do gustu. U mnie te ciasta niejednokrotnie się sprawdziły, więc korzystajcie z przepisów! (Wystarczy kliknąć w nazwę ciasta nad zdjęciem.) Zdrowe ciasto kawowo-korzenne Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej (bez mąki(...)Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami (bez mąki) Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki (bezglutenowy i wegański) Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie (bez glutenu, paleo) Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, masła, mąki i jajek) Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami
Di gotujeWilgotne ciasto gruszkowe pachnące cynamonem, ciepłem i domowym zaciszem. Przygotowane z dodatkiem słodkich gruszek, odwrócone z pięknie widocznymi połówkami gruszek, polane miodem – cudne i charakterystyczne w smaku ciasto. Do niejednej kawy! Zapraszam na włoskie ciasto gruszkowe z cynamonem i miodem Włoskie ciasto gruszkowe, słodkie, z dodatkiem soczystych gruszek i cynamonu SKŁADNIKI: 4 gruszki (obrane ze skórki i pozbawione(...)gniazd nasiennych) 200 g mąki 2 łyżki wody 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 2 łyżki miodu + do pokropienia ciasta (nada się też syrop z agawy, klonowy) 2 łyżeczki cynamonu 2 białka tłuszcz do wysmarowania formy, papier do pieczenia do boków formy Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. PRZYGOTOWANIE: Dno tortownicy smaruję masłem
Zasmakuj KuchniPasztet na każdą okazję. Zamknięty w pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu. Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek(...)ciasto kruche: 2 szklanki 200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy
Smak mojej kuchni