pierogi, mięsne paszteciki albo krokiety. Kurczak wymaga nawilżenia, żeby zmielone mięso nie było suche i dobrego doprawienia, żeby farsz nie był mdły. Jak to robię? To moje najbardziej sprawdzone ciasto na pierogi i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje ulubione pierogi możecie je bez problemu przygotować również z połowy podanej ilości składników i zrobić(...)małą porcję. Jest miękkie i łatwe do wałkowania, bardzo elastyczne. Mąkę przesiewamy (ja ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów
Karo in the KitchenW tym roku lato nas nie rozpieszcza. Za oknem deszczowo i smutno. Aby poprawić sobie humor ostatnio zrobiłam przepyszny i klasyczny przepis-ryż zapiekany z jabłkami
Ciasta z tradycjamiSerek homogenizowany jest produktem, który występuje w wielu daniach. Zarówno słodkich jak i słonych. Choć powiem wam, że z makaronem to jadłam pierwszy raz. Efekcie okazało
Ciasta z tradycjamiW przypływie chwili ostatnio naszło mnie na przygotowanie kawy mrożonej. Przepis okazał się prosty i łatwy. Kawa mrożona jest nie tylko dobrym orzeżwieniem, ale również ciekawym
Ciasta z tradycjamiSezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od
Ciasta z tradycjamiSos czekoladowy to dla mnie jeden z podstawowych dodatków do deserów lub dań na słodko. Jednak często zdarzało mi się, że się warzył. Jednak nie byłam
Ciasta z tradycjamiLemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon
Ciasta z tradycjamiDomowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z
Ciasta z tradycjamiCukier waniliowy jest używany praktycznie przy większości wypieków. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, iż ten dostępny w sklepach ma niewiele wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym
Ciasta z tradycjamiZrobiłam to ciasto dla moich gości. Przyjechali szybciej i nie było czasu na schłodzenie ciasta. Ciasto jest pyszne. Wykonanie ciasta czekoladowego – Na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i dodać połamaną czekoladę. Jak już czekolada się rozpuści dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Zdjąć miseczkę z pary i lekko masę przestudzić. Żółtka lekko ubić i dodać(...)masy czekoladowej, wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko i powoli wmieszać do masy czekoladowej. Sodę wymieszać z mlekiem i dodać do ciasta. Na koniec dodać rodzynki i migdały, ponownie wymieszać. Pieczenie – formę okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto. Zanim
Kuchnia Pokoleń