ciasto - 162258 przepisów (strona:1023/10818)

Pizza z patelni (na drożdżach) 144

Pizza z patelni to pomysł na szybki, tani obiad. Taką pizzę możecie nadziać ulubionymi składnikami. Najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu. Ciasto z poniższego przepisu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie, puszyste w środku.  Składniki na 2 pizze (dla 2-3 osób): ciasto 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki letniej(...)Rozczyn pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Następnie do sypkich składników wlać rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (powinno podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos  (w szklance rozrobić koncentrat

Ugotować
Sprawdzony przepis na Ciasto z Truskawkami które zawsze się udaje 130

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Ciasto razem z pieczeniem przygotujemy w około 65 minut i piekłam je wielokrotnie i zawsze się udawało, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta z truskawkami będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego i około 400 gramów truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z truskawkami Przygotowanie: Do mąki dodaję sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały. Następnie dodaję olej

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami 135

lubi proste ciasta z owocami, ręka do góry?:) Pewnie wszystkie ręce zostaną w górze, jeśli do pytania dołączę też to o ciasta wilgotne, delikatne i pyszne? Ciasto, które dziś prezentuję właśnie takie jest – delikatne, wilgotne, pyszne i do tego wszystkiego – szybkie w wykonaniu. Żółciutkie, z bardzo delikatnym posmakiem ajerkoniaku. No i z truskawkami. Pyszne! Zrobiłam go wieczorem(...)następnego dnia miałam robić zdjęcia. Muszę powiedzieć, że mało co do zdjęć zostało Rozeszło się migusiem, a przecież: „miał być tylko jeden kawałeczek na spróbowanie”;) W moim cieście co prawda owoce opadły na dno, ale też użyłam niepełnych szklanek mąki. Dodatkowo moja ulubiona mąką zniknęła ostatnio ze sklepowych półek i teraz testuję i szukam nowej. Może coś polecicie

Smaki Na Talerzu
Ciasto z Nutellą i migdałami 126

Uwielbiam wszystko co ma w sobie Nutellę . Kiedy natknęłam się na to ciasto, już po samych składnikach wiedziałam że będzie genialne. Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce. Ciasto z Nutellą(...)migdałami Składniki: Ciasto: 5 jajek 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki Nutelli 100 g cukru 15 g cukru wanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Krem: 250 g serka mascarpone łyżka Nutelli Dodatkowo: truskawki jeżyny Wymiary formy

PatiGotuje
Pierogi z serem 133

truskawki, śmietana 12%-18%, jogurt, cukier puder, cynamon Czas przygotowania: ok. 30-40 minut lepienia + kilka minut na gotowanie Liczba porcji: około 50-60 sztuk (w zależności od grubości ciasta i wielkości wycinanych kółek) Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. W większej szklance mieszamy ze sobą wodę z olejem i dodajemy stopniowo(...)mąki, cały czas mieszając. Najpierw robimy to łyżką (najlepiej drewnianą), a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Można wykorzystać robot z hakiem do ciasta drożdżowego, jednak według mnie najlepiej robić to rękoma, ponieważ wtedy ciepło dłoni dodatkowo ogrzewa i rozluźnia ciasto. Wyrabiamy tak przez około 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Zawijamy je w lnianą ściereczkę i odstawiamy

Analiza Smaku
Zakręcone kruche ciasteczka 118

pyszne! Zakręcone kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie na imprezie dla dzieci czy po prostu jako słodka przekąska czy deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze Lukier 25 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny kolorowa posypka Sposób wykonania(...)ugniatamy ją z masłem aż stworzy coś na podobę mokrego piasku. W oddzielnej miseczce łączymy cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Masę wlewamy do mąki i chwilę ugniatamy aż uformujemy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Drugą część dzielimy na pół i do każdej części dodajemy odrobinę barwnika spożywczego (u mnie różowy

Mostek w kuchni
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 108

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy(...)ostrożnie je przekładać na talerz. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia, sylwestra czy Święta. Zdecydowanie polecam! Składniki (na 10 kwiatków) : Ciasto nr 1: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka masła 5 łyżek wody pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 5 plasterków łososia wędzonego na zimno MOWI

Oryginalny smak
Szybkie ciasto z cukinią i borówkami 172

Pogoda dopisuje, więc nie ma co sterczeć w kuchni dlatego dziś przepis na możliwie najprostsze ciasto ucierane. Dodatek cukini powoduje, że ciasto jest wilgotne, banany zamiast jajek zmniejszając do minimum ilość cukru, a borówki, którz ich nie lubi Tak naprawdę możena użyć dowolnych owoców, byleby nie przesadzać z ich ilością, bo z uporem maniaka przypominam, że pieczenie ciasta to szczypta(...)magii , miłości i chemii i bardzo proszę nie zmieniać proporcji przynajmniej za pierwszym razem, gdy robicie dane ciasto Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 200 g borówek 200 g cukini 2 banany 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 150 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego *słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron Przygotowanie: Cukinię razem

greenscarf
Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami 898

Przyznam się Wam, że bałam się trochę tego ciasta. Od dłuższego czasu miałam na niego ochotę, ale bałam się zakalca. Jak widzicie udało się go uniknąć:) Żeby cieszyć się sukcesem należy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, które mają wpływ na powodzenie. Postaram się wszystko dokładnie opisać w przepisie. Samo ciasto wyszło bardzo smaczne. Owoce nadają mu lekkości, choć(...)samo ciasto jest dość zwarte. Najbardziej smakowało mi pokrojone na cieniutkie kawałki:) 200 ml jogurtu naturalnego 340 g mąki 200 g masła 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (jest to bardzo istotne). Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy

Smaki Na Talerzu
Tarta ze szparagami 162

przepis na inną wiosenną tartę z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta. Print Tarta ze szparagami, dymką i fetą Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Servings 6 porcji Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła(...)sera feta sól, pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki. Szparagi obrać, umyć i wysuszyć. Dymkę umyć i wysuszyć. Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie. Rozgrzać patelnię grillową

Cooking for Emily
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 110

łatwym i zrobi je każdy kto nigdy wcześniej ich nie robił, ani też nie miał do czynienia z leniwymi w innej roli niż konsument:) Bardzo przyjemnie wyrabia się ciasto na pierożki, które nie jest na początku tak lepkie jak zwykłe ciasto pierogowe – owszem jest wilgotne, ale ser świetnie wiąże wilgoć i ładnie łączy się z mąką, tworząc elastyczne ciasto(...)Jedna tylko uwaga – kiedy ciasto będzie gotowe i utoczycie małe wałeczki, z których będą wykrawane pierożki, przed pokrojeniem dobrze jest je posypać delikatnie mąką, wtedy pierożki po pokrojeniu nie będą się do siebie kleić. W naszym przepisie, który ściągnęliśmy od Dwóch łakomych Włochów , mąki jest dość sporo. Jeśli zagniatanie ciasta nie jest Wam obce, spróbujcie przepisów na ricottowe pierożki

Niedzielny kucharz
Ciasto Sama słodycz 144

domowym kajmakiem. Przełamanie smaku to dżem porzeczkowy. Bakalie dopełniły wielkanocnej dekoracji, ale równie dobrze ciacho można przyozdobić małymi kleksami polewy czekoladowej- wtedy smakuje bardziej jak Twix 😊 Składniki na ciasto kruche : 1/2  kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag domowego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem porzeczkowy Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Dodatkowo: bakalie do przybrania ciasta lub polewa WYKONANIE ciasto kruche z dżemem porzeczkowym krem mleczny   ciasto kruche kajmak       bakalie lub polewa czekoladowa     Smacznego

Domowe ciasta
Proste szaszłyki z grilla 223

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy 108

Wyglądają zachęcająco, a smakują wyjątkowo. Polecam!!! Składniki na dżem: 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 g rabarbaru (po oczyszczeniu) 4 łyżki cukru brązowego Składniki na ciasto: 3 jajka 180 g masła ¾ szklanki cukru kryształ 1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 kisiel (np.czerwony) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany kwaśnej 18% Składniki na kruszonkę(...)odparowania soku. Wystudzić. Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego śmietanę, wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietanki. Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę. W formę do babeczek włożyć kokilki i nakładać po 1 łyżce ciasta

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania