ciasto - 162258 przepisów (strona:1025/10818)

Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną 147

Dziś były naszym drugim daniem Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania, jest miękkie i elastyczne. A farsz? Tu możecie pokusić się spokojnie a najróżniejsze modyfikacje. U mnie dziś prosta wersja z żółtym serem, cebulą i wędliną. Wyszło tak pyszne(...)żółtego sera w kostce – u mnie gouda 0,5 dużej cebuli czarny mielony pieprz do smaku sól himalajska do smaku 2 małe szczypty granulowanego czosnku Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków

Słodkie okruszki
TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 200

przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy(...)równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z czekoladowym spodem 101

znam osoby, która nie lubi serników. Można je przygotować na kilka a nawet kilkanaście sposobów. Serniki mogą być delikatne, ale również ciężkie i zbite. Na spodzie mogą mieć kruche ciasto, herbatniki, albo sam ser. Ten sernik jest to ciasto z czekoladowym spodem, gęstą i zbitą masą serową oraz z następną warstwą czekolady na wierzchu. Jest prosty w wykonaniu oraz zawsze(...)się udaje. Przepis na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych Kulinarne Przeboje, jest on tam nazwany jako Sernik królewski . Pierwotny przepis jest przygotowany na mniejszą blaszkę. Ja swój piekłam w dużej blaszce o wielkości 35×27 cm. Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 10 łyżek cukru pudru 3 czubate łyżki kakao

To Musisz Wiedzieć
Słodkie bułeczki z chałwą 114

Mięciutkie maślane ciasto drożdżowe, pyszne chałwowe nadzienie i rewelacyjna polewa to trio doskonałe. Rzadko się zdarza abym w tak krótkim czasie powtarzała ten sam wypiek, ale tak było w przypadku tych słodkich bułeczek. I nawet Ci, którzy zawsze twierdzili, że chałwy nie lubią, zajadali się, że aż miło było popatrzeć. Przepis pochodzi ze strony Moje Bistro . Składniki(...)Ciasto: 450 g mąki  2 jajka 30 g świeżych drożdży  90 g roztopionego masła 80 g cukru 150 ml ciepłego mleka  Nadzienie: 100 g chałwy 1 jajko 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 garście rodzynek  Polewa: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki masła 4 łyżki

Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 132

mąka pszenna  -50 dag drożdże -5 dag mleko -250ml cukier - 5 dag margaryna - 5 dag żółtka - 2 szt sól tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta KRUSZONKA: mąka pszenna - 6 dag cukier - 6 dag margaryna - 6 dag cukier cynamon Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce(...)Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 90

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki(...)ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać

Gotujemy i jemy
Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami 262

Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :).  Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży(...)grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz

Opowieści z piekarnika
Kruche ciasto z agrestem 209

Ciasto z agrestem sprawdzi się idealnie na letnie upały. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Trudno mu się wtedy oprzeć. Słodkie, kruche ciasto idealnie pasuje do nadzienia z agrestem i delikatną pianką budyniową.  U mnie ciasto gościło na stole w ostatnie dni upałów sierpniowych, a to dlatego, że miałam zamrożone owoce.  SKŁADNIKI Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta(...)pieczenia 250 g zimnego masła 1 jajko 3 żółtka Nadzienie: 900 g agrestu 3 białka szczypta soli 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć

Passions hobbies life
Ciasto z porzeczkami i mascarpone 158

Połączenie owoców i kremu na bazie serka mascarpone jest wręcz idealne. Tego typu ciasta są lekkie i nadają się do  popołudniowej kawki w ciepłe dni.  Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie(...)czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone wykonanie Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk i po upieczeniu ciasto będzie

Delusional Trine
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 109

łatwym i zrobi je każdy kto nigdy wcześniej ich nie robił, ani też nie miał do czynienia z leniwymi w innej roli niż konsument:) Bardzo przyjemnie wyrabia się ciasto na pierożki, które nie jest na początku tak lepkie jak zwykłe ciasto pierogowe – owszem jest wilgotne, ale ser świetnie wiąże wilgoć i ładnie łączy się z mąką, tworząc elastyczne ciasto(...)Jedna tylko uwaga – kiedy ciasto będzie gotowe i utoczycie małe wałeczki, z których będą wykrawane pierożki, przed pokrojeniem dobrze jest je posypać delikatnie mąką, wtedy pierożki po pokrojeniu nie będą się do siebie kleić. W naszym przepisie, który ściągnęliśmy od Dwóch łakomych Włochów , mąki jest dość sporo. Jeśli zagniatanie ciasta nie jest Wam obce, spróbujcie przepisów na ricottowe pierożki

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania