ciasto - 160969 przepisów (strona:1027/10732)

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka 153

Witam Kochani Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciasteczka jest wyjątkowe, ponieważ dodajemy do niego ugotowane żółtka. Ciasteczka są niezwykle pyszne, kruche, ciasto po upieczeniu jest lekkie i wręcz rozpływa się w ustach. Jak wiadomo sukces udanego wypieku to przede wszystkim mąka. Dziś chcę Wam bardzo polecić mąkę Szymanowską od Polskich młynów(...)ciasteczka, ponieważ są na prawdę rewelacyjne. Proporcje są bardzo wydajne, mi wyszło z nich około 70-80 pojedynczych  ciasteczek  czyli około 40 gotowych markizów :) SKŁADNIKI  CIASTO  150g mąki Szymanowskiej  60g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao KREM 150g masła 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z czerwonym burakiem 160

kolory są bardziej intensywne, ale kolor w chlebie na zakwasie zachowuje się całkiem przyzwoicie. Wniosek nasuwa się sam. Naturalne barwniki w warzywach czy owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców zachowują swoją naturalną barwę. Ciasto na zakwasie po dodaniu startego buraka zabarwiło się może nie tak intensywnie jak ciasto(...)220g zakwasu z mąki żytniej typ 960 xx), • 200g ciepłej wody, • 15g oliwy, • 8g soli, 1. Wykonanie niemal identyczne jak w przepisie z drożdżami. Czyli 4-5 razy zagniatanie ciasta przez 10sekund w ciągu godziny. 2. Następnie pozostawienie ciasta w spokoju na 1 godzinę. / Tę czynność pominęłam. Uważam, że nie jest konieczna /. 3. Formowanie bochenka i ostateczne wyrastanie w koszyczku

Leśny Zakątek
Klasyczna szarlotka 164

innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część?  Najlepszy byłby smalec, ale smalcu nie używam w ogóle. Chwyciłam więc olej i dolałam do kruchego(...)ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym. Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie" , do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć

bistro mama
Pyszne bagietki z gotowaną dynią 129

martwcie się, że nie macie tego czy tamtego do ich wykonania:) Zawsze można sobie jakoś poradzić.  Zaplanowałam zrobić 2 bagietki, ale z planów nic nie wyszło, bo ciasto rosło jak szalone, mimo tak niedużej ilości drożdży, a domowy piekarnik ma swoje ograniczenia. Oskarżałam za to dynię, że do piekarnika zmieściły mi się 3, a czwarta czekała w kolejce ponad(...)mąki pszennej, typ 550, • 70g wody, • 1,5g świeżych drożdży. Z wody letniej i drożdży zrobiłam zaczyn. Postał chwilę, aż drożdże zaczęły pracować. Do miski, w której będziemy wygniatać ciasto, dodałam resztę wody, mąkę i właściwie zagniotłam kulę ciasta, bo było dość gęste. Przykryłam i zostawiłam na 15 godzin. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 250g dyni, x), • 450g mąki pszennej

Leśny Zakątek
Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami 145

Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: ciasto: 250g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g letniej wody 1 łyżka oliwy pół łyżki soli dodatki: garść świeżych ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi 4 łyżki oliwy(...)naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na ok. 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Dodajemy mąkę, oliwę i sól/ Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Zioła drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy zioła. Mieszamy. (nie miksuje

Themo przepisy
Wilgotne ciasto z makiem 226

Dziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak od po prostu bez okazji Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Przepis na wilgotne ciasto z makiem do tej pory udaje się każdemu komu go przekażę. Moje(...)koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Prostota i smak Polecam dziś to ciasto również Wam. Spróbujcie. Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop , nadało mu wyjątkowego smaku. Aby poznać inne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka niebieskiego maku 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru

Słodkie okruszki
Mazurek jajo 171

Święta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo .  Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały(...)puder Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję posiekane zimne masło oraz jajko. Wszystko szybko zagniatam. Owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki. Schłodzone ciasto wałkuję formułując kształt jajka. Z resztek ciasta robię cienki wałeczek, którym otaczam całe jajo oraz robię wzory wewnątrz. Przyklejam je smarując ciasto wodą. Całość ciasta dziurkuję widelcem. Wstawiam do nagrzanego

Kuchnia co dnia
Bułki zwijane ze śledziem 113

opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite i elastyczne ciasto. Pod koniec pokrojone na kawałki masło rozrzucić w różnych miejscach ciasta i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na ok. godzinę lub półtorej(...)wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta przygotować śledzie: odsączyć je z oleju, jeśli są za grube przekroić wzdłuż, posypać cynamonem i kozieradką z obu stron. Odstawić pod przykryciem do przemacerowania. Nie wstawiać do lodówki! Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Ciasto lekko wyrobić i uformować z niego kulę. Rozwałkować na prostokąt o grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na Wielkanoc 2081

Wielkanoc coraz bliżej. Macie już pomysły na Wasz stół świąteczny - jak będzie wyglądał? Jeśli jeszcze szukacie inspiracji to poniżej znajdziecie  ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra  Babka cynamonowa   Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami(...)toffi   Ciasto Shrek     Kostka czekoladowa z bananami  Ciasto Kubanka Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro   Ciasto cappucino bez pieczenia Ciasto King bez pieczenia Ciasto 3bit bez pieczenia Jabłecznik z połówkami jabłek SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Sernik ze śliwką Sernik gotowany z bez pieczenia

Lena Gotuje
Ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone i wiśniową frużeliną 175

ciasto szczególnie upatrzył sobie mój Synek. Zjadł go nieprawdopodobną ilość;) Oczywiście najlepsza była dla niego warstwa owocowa i kremowa. Spód, o dziwo, jadł również, tyle, że na samym końcu;) Dlaczego napisałam „o dziwo”? Bo ciasto jest dość nietypowe. Nie jest to delikatny biszkopt, nie jest to też tradycyjny ucieraniec. Jest to ciasto maziste i dość ciężkie. Mi troszkę(...)niego. Chyba najlepiej smakuje cienko ukrojone i zajadane małymi porcjami/kęsami – wtedy można docenić jego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem

Smaki Na Talerzu
MAZUREK WIELKANOCNY z karmelem i czekoladą! (wegański, bezglutenowy) 134

Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych(...)produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej     Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej 150 g oleju kokosowego 80 g cukru brązowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka roślinnego szczypta kurkumy Karmel: 200 ml mleczka kokosowego 80% 120 g cukru brązowego 2 łyżki masła orzechowego Czekolada: 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%) 40 g oleju kokosowego

Via Gusto
PRZEPIS NA PIZZĘ Z MOZZARELLĄ W BRZEGU CIASTA! 174

Ciasto na pizzę to zdecydowanie najczęściej wyszukiwany przepis w internecie. Wielokrotnie mnie pytacie, oglądając moje pizze na Instagramie , jak robię ciasto, jaki mam przepis. Już kilka na blogu jest, ale dzisiaj zdradzam Wam świetny przepis na ciasto na pizzę od prawdziwego szefa kuchni, właściciela jednej z najbardziej znanych piekarni w Sydney - Bourke Street Bakery, której właściciele- dwóch przyjaciół- otwierając(...)spełniło swoje marzenie i podbiło serca mieszkańców miasta. Renoma i sława miejsca rozniosła się tak szybko, że właściciele wydali książkę ze swoimi tajemnymi przepisami. I dzisiejszy przepis na ciasto do pizzy pochodzi z tej książki. Jest świetny! Myślę, że stanie się Waszym ulubionym! Przepis na pizzę z kawałkami mozzarelli w brzegach ciasta chodził już za mną bardzo długo i nadszedł

SMYKWKUCHNI
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 167

jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne, no i oczywiście przesmaczne. Wybaczcie brak stosownych fotek z przekroju bułek(...)zniknęły w nienasyconych żołądkach głodnych domowników ;) Składniki na 9-10 sztuk średnich bułek: ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja - do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier trzcinowy - do posypania

Grunt to przepis!
Bananowa krówka bez pieczenia 1701

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin

Kulinarne Przeboje
Sztuka i jedzenie 126

sposób pokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste i z dr owe ciasto marchewkow e może stać się naszym sposobem na przełamanie późnozimowej monotonii codzienności. Kolor i smak uzupełnią się wówczas doskonale. Ciasto marchewkowe Składniki : Ciasto(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku. Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy

KulinarneImpresje.pl

Proponowane wyszukiwania