chleb - 25827 przepisów (strona:1027/1722)

Cebularze na zakwasie 119

Przyznaję, że trochę znudziło mi się pieczenie zwykłego domowego chleba, co robię w każdy weekend od ponad 10 lat. Zresztą - i tak nie mam zupełnie czasu na robienie kanapek. Dlatego ratunkiem są dla mnie podpłomyki z różnymi dodatkami ( np. ze szparagami ), a w ostatnim czasie cebularze, do których zrobiłam kolejne udane podejście. Tym razem upiekłam je bez sera, więc

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb pszenny na suchych drożdzach 92

Prosty chleb pszenny,idealnie sprawdzi się na co dzień na kanapki lub tosty.przygotujecie go w kilka minut + czekanie aż wyrośnie.Mięciutki i pyszny również na drugi ,trzeci dzień.Tym razem na drożdżach suchych ,które można przechowywać dłużej i są jeszcze dostępne w internecie.Polecam

Swojskie jedzonko
Przepis na domowe drożdże 73

który opublikowała Gazeta Krakowska może okazać się rozwiązaniem problemów z brakiem drożdży w sklepach.  Dzisiaj je przygotuję, więc zapewne w ciągu kilku dni napiszę aktualizację, jak udał się chleb upieczony na domowych drożdżach. Do zrobienia domowych drożdży potrzebne są tylko trzy ogólnodostępne składniki, z którymi aktualnie problemu nie ma. Drożdże domowe będą miały lekki piwny zapach, ale w przypadku

Cztery Fajery
Żurek 112

rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie. Składniki 2 l warzywnego wywaru lub wody 3 białe kiełbaski surowe 30 dag surowego boczku wędzonego (najlepiej, żeby nie był zbyt otłuszczony) 3 kopiaste łyżeczki chrzanu szklanka zakwasu

Analiza Smaku
Czy można mrozić drożdże? 77

wkładamy do pojemnika lub woreczka. Przykładowo do pizzy będziecie potrzebowali 10 g drożdży na 250 g mąki, inne: bułeczki drożdżowe około 15 - 20 g drożdży na 500 g mąki chleb 15 g drożdży na 400 g mąki rogaliki drożdżowe 15 g drożdży na 400 g maki drożdżówki (słodkie bułeczki) 25 g świeżych drożdży na 500 g mąki Czy rozmrażać drożdże

MamaOskarka
SER A'LA KAUKASKI, Z MLEKA, JAJEK I ŚMIETANY 130

Następnie przykładamy talerzyk, sito odwracamy, zdejmujemy gazę z sera i odstawiamy go pod przykryciem do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia. Otrzymaną serwatkę można wykorzystać do pieczenia chleba, bułek lub do wypić... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczywo czosnkowe z żółtym serem 137

prostu na wieczór przed telewizorem. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści Wykorzystajcie do tego przepisu takie pieczywo, jakie akurat macie w domu. Może być chleb, bułka, pieczywo tostowe itd Składniki pieczywo 3-4 ząbki czosnku 100g sera żółtego szczypta oregano oliwa z oliwek Warto sprawdzić: Zakupy z kodem na darmową dostawę! Pieczywo czosnkowe z żółtym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny 93

zależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem z piłką (takim do chleba). 4) Na paterę wykładamy pierwszy blat, nasączamy około 60 ml ponczu, wykładamy 1/2 kremu, wykładamy 1/2 dżemu/frużeliny, kładziemy drugi blat, nasączamy około 60 ml ponczu, wykładamy pozostały kremu, wykładamy

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 105

Dziś całkiem sporo się działo, bo robiłam śmietanowe ciasto śliwkowe (przepis niebawem), Ułasowy chleb oraz Ekspresowy dżem śliwkowy i własnie na ten dżem chciałabym wam dać przepis bo sezon śliwkowy w pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc

moj przepis na
Przechowywanie żywności 119

drugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję

moj przepis na