Testujemy przepis na smalec z dodatkami 117słoik o pojemności ok 600 ml. Podczas tężenia można delikatnie mieszać smalec, aby cięższe składniki nie opadły na dno, ale rozłożyły się równomiernie. Świetnie smakuje z ciepłym chlebem lub grzankami. Czas przygotowania: około 40 minut. Czas stygnięcia i stężenia: 2 – 3 godziny. SMACZNEGO
Związek na patelni
MixStar robot kuchenny z podwójnymi mieszadłami 134kompatybilne z trzepaczkami i mieszadłami. W mojej opinii, MixStar posiada jedne z najlepszych mieszadeł i haków do zagniatania ciast z jakimi miałam do czynienia. Jeśli lubisz domowe wypieki, chleb, pierogi albo pizzę, będziesz zachwycona. Podwójne mieszadła świetnie wywiązują się ze swoich zadań, bardzo dobrze zbierając i mieszając składniki także przy krawędziach misy. Robot szybko radzi sobie z ubiciem piany
Cztery Fajery
Pasta z bakłażana i papryki 163Pasta z bakłażana i papryki czyli Zacuscă Pasta z bakłażana i papryki, czyli Zacuscă to bezsprzecznie najbardziej popularne danie, przystawka, smarowidło do chleba w Rumunii. W wyniku okupacji osmańskiej, pod którą była Rumunia od XIII do XVIII wieku ogromny wpływ na gastronomię rumuńską oprócz kuchni tureckiej miały grecka, arabska, ormiańska i bizantyjska. W rezultacie tego właśnie
RafalCook
Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia. 127gotowe danie to 1-3 dni. Gravlax możesz podać na kilka sposobów. Pokrojony w cieniutkie plastry lub w posiekany formie tatara. Przystawkę podaje się tradycyjnie z ciemnym chlebem (żytnim) z dodatkiem masła i sosem musztardowo-koperkowym. Bardzo lubię marynowanego łososia i od dawna przygotowuję to danie na Święta. Znika ze stołu w pierwszej kolejności. To nic wyszukanego i szczególnego
Codziennik Kuchenny
Uszka do barszczu – 6 pomysłów na farsz 127podać dziecku od 1 roku życia. Uszka z farszem z białej fasoli Farsz z białej fasoli to po postu “wegański smalec” – sprawdź przepis tutaj . To rodzaj pasty do chleba, która jednak świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do uszek. By zrobić taki farsz, wystarczy ugotować białą fasolę (można też użyć fasoli z puszki), zmielić i wymieszać z podsmażaną cebulką
Wiszniówka
Alpejski chlebek 192być aż tak smaczne. Jest to prawdziwa miłość od pierwszego gryza. A gdy już mowa o miłości, na Bożonarodzeniowym jarmarku spotkamy te tradycyjne ciasteczka pod nazwa Magenbrot. Magenbrot , czyli chleb dla żoładka, ponieważ zawiera składniki zdrowe i przyjazne dla żołądka cynamon, goździki, anyżek lub gałkę muszkatałową. Polecam :) Alpejski chlebek : Składniki: na 50 sztuk 250 g margaryny lub masła
dolcevitainmykitchen
Sałatka z bakłażana 159cytryny. W niektórych regionach Rumunii można jednak spotkać sałatkę z majonezem i czosnkiem z odrobiną czarnego pieprzu, tę wersję zrobiłem dla Was. Sałatkę podaje się z chlebem lub krakersami, serem feta lub pomidorkami. Na zakończenie, zapraszam na moją wersję sałatki z bakłażanem i życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🇧🇪 – Rumunia Sałatka z bakłażana
RafalCook
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 172pyszny obiad na co dzień i od święta. Kapusta podczas pieczenia, nabiera cudownego smaku od grzybów i żeberek . można podać je z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub po prostu z chlebem - Ale na pewno będzie pysznie- polecam
Swojskie jedzonko
Rolowany boczek pieczony 148Dziś polecam Wam rolowany boczek pieczony do chleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem. Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego
Ewa w kuchni
CHILI CON CARNE 127Chili con carne to pyszna, jednogarnkowa potrawa kuchni meksykańskiej. Doskonale smakuje podana z ryżem jako danie obiadowe lub samodzielne danie z kromką chleba lub bułką. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone najlepiej wołowe i chili. Potrawa ta jest dość ostra ale bardzo aromatyczna i sycąca. Ja już ugotowałam pełen garnek, zamknęłam w słoiki i będzie pyszne danie dla męża
Zrób to smacznie
Gęsta zupa z soczewicy z jarmużem 122zmiksowaliśmy na gładko, po czym krem trafił z powrotem do garnka zagęszczając dodatkowo zupę z soczewicy. Powstało danie bardzo sycące, choć lekkie. Doskonale smakuje z dodatkiem ciemnego, żytniego chleba. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej, odpuszczając sobie dodatek chorizo. Jeśli lubisz wędliny, zamiast chorizo możesz dodać np. kiełbasę jałowcową, myśliwską, lub dobry boczek. Spróbuj inne przepisy z soczewicą: Zupa krem
Niedzielny kucharz
Pasztet z pstrąga 123piec 60 minut. Zostawić pasztet w foremce aż całkowicie ostygnie. Pasztet smakuje super pokrojony w grube plastry z sosem tatarskim lub czosnkowym, jak i na chleb. Polecam, smacznego
Kuchnia Pokoleń
Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem 130Dzisiaj wegańskie smarowidło na kanapki, a mianowicie serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Pyszny, kremowy, idealny do smarowania. Świetny do chleba lub jako dip do warzyw. Miłośnikom wegańskich serów polecam również serek z migdałów , powstały z masy pozostałej po mleku migdałowym . Składniki: 200 g orzechów nerkowca 2 suszone pomidory (z zalewy
Oryginalny smak
PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW 145wyeliminował mięso ze swojej diety zupełnie a czasami tęskni za pasztetem mazowieckim, mam dobrą wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego
pieprzny smaczek
Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym 151też na inne propozycje na pyszne domowe zapiekanki. Min. chrupiące i mega aromatyczne zapiekanki gyros , smaczną zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem , oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Wiejska zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: mięso mielone: ok. 800 g ziemniaki: ok. 1,5 kg pieczarki: 300 g cebula: 1 duża lub 2 mniejsze papryka: 1 szt. jajko
Kuchnia Na Wypasie