owoce dodajemy do wywaru i zaprawiamy go mąką wymieszaną z mlekiem oraz dosładzamy miodem i cukrem. Dla koloru i kwaskowatości dodajemy łyżkę soku z porzeczki. Po zagotowaniu podajemy z chlebem z masłem i twarogiem. Więcej tradycyjnych regionalnych dań znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzinnego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej
Ania gotujeChlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, czyli kolejna odsłona niezawodnego, prostego przepisu na chlebek od mojej teściowej Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy z mąki pełnoziarnistej chlebek również
Natka Pietruszkisezonowe ale w grudniu bez problemów można dostać składniki. Rozgrzewa, uspokaja i syci. Można je spożywać na ciepło, zimno a zmiksowane po dwóch dniach tworzy fantastyczną pastę do chleba ( o ile oczywiście cokolwiek zostanie). Przygotowanie wymaga czasu ale efekt wynagradza pracochłonność potrawy. Można oczywiście skrócić czas ale efekt zrobienia krok po kroku jest niespotykany - naprawdę warto spróbować
Kuchnia Pełna Emocjirybach (tuńczyk), indyku, wołowinie, kaszy gryczanej, otrębach, płatkach owsianych, ziemniakach, czy nasionach dyni. Cynk występuje w małżach i ostrygach, w wątrobie wieprzowej, nasionach fasoli, sardynkach w puszce, razowym chlebie. A gdzie znajdziemy witaminy niezbędne dla zdrowych zębów? Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach takich jak makrela, tuńczyk, halibut czy sardynki . Witaminy C najwięcej znajdziemy w warzywach i owocach, takich
Słodkie okruszkiprzepis jest dla wszystkich wielbicieli białego sera i pasty kanapkowej z twarogu. Dzięki zamarynowaniu sera w sosie sojowym zyskuje całkowicie inny smak i fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem, kiszonkami i warzywami. Przepis na ten sposób marynowania mam od koleżanki, która miała okazję go jeść w jednej z restauracji podczas tegorocznych wakacji. Przepis mi sprzedała i od tego czasu wykorzystuje
Bernika - moj kulinarny pamietnikpietruszki lub bazylią. A teraz przygotowałam dla Was zestawienie 5 prostych dań z wykorzystaniem dyni z mojego bloga: 1. Pasta z dyni piżmowej i tahini Wegetariańska pasta do chleba przygotowana z pieczonej dyni piżmowej z dodatkiem pasty sezamowej tahini, jogurtu greckiego i czosnku, ma słodko orzechowy smak. Miła odmiana na jesiennym stole śniadaniowym. Szczególnie smakuje mi w towarzystwie słonych
Chilli Czosnek i Oliwafasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio można podawać jako zupę, gulasz z pajdą pieczywa lub pastę do chleba. Ja podałam w formie gulaszu z żelaziakami (przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodzieCiągle zwlekałam z tym, aż wreszcie powyższa propozycja cieciorkowa natchnęła mnie do wypróbowania mojego orkiszu w tej zachęcającej postaci. Orkisz gości u nas w postaci mąki, piekę z niej chleb, a nawet ciasta, ale dzisiejsze ciasteczka to nowość. Skoro ta pradawna pszenica ma tak liczne walory zdrowotnościowe, a zalet gorzkiej czekolady niewielu nie uzna, pozwolę sobie na stwierdzenie, że moje
I tu będę miała takie tezmielić żadnymi znanymi mi domowymi sposobami. A mam tego dość duży zapas i nie bardzo wiem, co z tym fantem zrobić… Był to zresztą także powód powstania tego oto chleba z ziaren . Uznałam więc, że skoro przepis udaje się na łusce babki płesznik , to na nasionach może też wyjdzie… I rzeczywiście, udało się, choć keto tortille na jej bazie lekko
Modern Cave Girldrobno siekamy. Do miski przekładamy serek kanapkowy i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy śledzie, cebulę, jajka, koper i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę nakładamy na przekrojoną bułkę czy kromki chleba. Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Zobacz inne przepisy na pasty do kanapek: Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta z boczku – na kanapki Pasta jajeczna
e-PrzepisyKulinarneSkładniki oraz sposób przygotowania: Przepis na jajeczną: 5 jajek, żółty starty ser na grubych oczkach, szczypiorek i majonez (no i oczywiście przyprawy ). Idealnie nadaje się też jako pasta na chleb. Z soczewicy: Ugotowana soczewica, świeży ogórek, papryka świeża, trochę pietruszki, sos słodko kwaśny i przyprawy. Autor przepisu: Wiola Pawlak Artykuł Szybka sałatka jajeczna i z soczewicy pochodzi z serwisu Wasze
Wasze Przepisyilości potraw. Poniżej kilka przykładowych zastosowań. Pudry owocowe możesz dodawać do jogurtów, mleka, owsianki i muesli słodkich wypieków lukru i polewy do wypieków i pierników lodów i sorbetów chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych. Najbardziej
Cztery Fajeryporze roku. Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub zbliżonych): 120 g mąki kasztanowej, 60 g mąki z tapioki, 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego), 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry), 75 g oleju kokosowego, 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek), bardzo
Even Better Foodmoim przekonaniu zdrowsze od sklepowych słodyczy wypełnionych syropami glukozowo-fruktozowymi, sztucznymi aromatami i polepszaczami (tak to sobie tłumaczę). Poza tym, lubię jak w domu pachnie wypiekami, ciasteczkami, chlebem, a w grudniu piernikami i już cieszę się na ten nadchodzący sezon piernikowy. Składniki: 100 g masła orzechowego 110 g cukru brązowego 1 jajko 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarny