chleb - 26176 przepisów (strona:1013/1746)

Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 90

filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 4 łyżki chrzanu tartego 2 pęczki koperku 4 ząbki czosnku 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego sok z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Piracka ryba – przygotowanie: Przygotowanie łososia rozpoczynamy dzień wcześniej : W misce wymieszaj śmietanę, miód, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięte ząbki czosnku oraz kromki

Moja Delicja
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 105

naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać 🙂 Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli

Moja Delicja
Mięso drobiowe w słoikach 684

Mięso drobiowe w słoikach to nie lada przysmak, pachnące i bardzo smaczne. Świetnie smakuje z pajdą chleba, bardzo fajny pomysł na przechowanie mięsa na daleką podróż czy na wczasy pod chmurką. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na mięso wieprzowe w słoikach, również pyszne i aromatyczne. Przygotowane w ten sposób mięso można przechowywać dłuższy [...] Artykuł Mięso drobiowe w słoikach

Pieprzyć z Fantazją
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 141

Ciasto posypać kruszonką. Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka. Artykuł Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 108

Ciasto posypać kruszonką. Piec 45-50 min w 170 stopniach, dobrze zrobić test patyczka. Artykuł Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szakszuka z kurkami 97

zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące. Szybkie, proste śniadanie od którego nie można się oderwać. Szakszukę podaję z chlebem żytnim na zakwasie który sama piekę. 4 pomidory lima 4 jajka 20 dkg kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz oregano, bazylia suszona natka pietruszki

wesoła kuchnia
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 119

uwielbiam naturalne! ) + micha pełna chrupiących bakalii – mnóstwo orzechów, rodzynki, sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką

Ostra na Słodko
Śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze ze słoika. PRZEPIS 118

przykryte. Odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Rada: tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni. Najlepsze są jednak po około trzech. Najlepiej smakują ze zwykłym chlebem. Artykuł Śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze ze słoika. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Crème brûlée 87

czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też Artykuł Crème brûlée pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bananowe placuszki na maślance 175

sezon grypowy niestety na horyzoncie, więc warto sięgać po sprawdzone i naturalne sposoby walki z przeziębieniem. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy miód. Herbata z miodem, miód na chlebie, miód do wypieków i… śniadaniowe placki lub naleśniki skąpane w pysznym miodzie. Koniecznie spróbujcie. Naprawdę polecam! A gdzie kupić dobrej jakości miód? Zajrzyjcie do Pasieki Miodowe Wzgórze Pasieka Miodowe

Słodkie okruszki
Bułka paryska 108

Bułka paryska zwana w innych regionach również bułką wrocławską, kielecką czy też angielką, to domowe mięciutkie pieczywo idealne na kanapki czy grzanki. Kształtem przypomina bochenek chleba, a jej długość to w oryginale ok. 30 cm. Moja bułeczka dz Artykuł Bułka paryska pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Duszona karkówka 98

Ostatnio kupiłam garnek żeliwny w celu wypieku chleba na prawdziwym zakwasie. Ale taki garnek przecież nie tylko do tego się przydaje. Idealnie nadaje się do przygotowania na przykład karkówki zapiekanej w piekarniku, która wychodzi bardzo mięciutka Artykuł Duszona karkówka pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 312

dopraw. Wyłącz ogień, wrzuć posiekaną natkę pietruszki i zostaw pod przykryciem na jakąś godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Rada: bogracz wegański tradycyjnie podaliśmy z krążkami świeżej cebuli i chlebem. A jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na bogracz, oczywiście służymy pomocą: Oryginalny bogracz ma być właśnie taki. Jak zrobić krok po kroku? Artykuł Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański

Kulinarna Polska
Sadzone jajko na grzance z warzywami 78

pomidor malinowy, łyżeczka nasion sezamu niełuskanego, szczypta chilli (o tym, dlaczego warto stosować ostre przyprawy pisałam tutaj ), łyżka masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw opiekamy w tosterze chleb na tosty. Oczywiście możemy zjeść także kromkę pieczywa żytniego lub swojego ulubionego W tym czasie na patelni z rozgrzanym masłem przygotowujemy sadzone jajko. Na gotową grzankę wykładamy plaster polędwicy, a następnie

Natka Pietruszki
Sos grzybowy 138

grzybowy? Taki sos idealnie dopełni każdy obiad, każde mięso jak krucha polędwiczka czy delikatna pierś z kurczaka uzyska wyjątkowy smak. Albo po prostu można go spałaszować z pajdą świeżego chleba na kolację lub wbić jajka i zrobić jajecznicę. Ja uwielbiam takie proste rozwiązania. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik