ciasto - 160969 przepisów (strona:1029/10732)

Ciasto „Puszek” s. Anastazji 235

Skuszona pozytywnymi opiniami na temat tego ciasta, zrobiłam je i ja. Niestety, choć lubię ciasta s. Anastazji, fanką tego wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie(...)słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Ciasto „Puszek” s. Anastazji 4002

Skuszona pozytywnymi opiniami na temat tego ciasta, zrobiłam je i ja. Niestety, choć lubię ciasta s. Anastazji, fanką tego wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie(...)słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości. W cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Odwrócone ciasto marchewkowe | Zalety słodkich wypieków z warzywami 120

Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można(...)mówić wyłącznie w samych superlatywach. Ciasta z warzywami to świetny sposób na wzbogacenie deseru w wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, a także przemycenie do diety porcji warzyw. Nieocenione… Szczególnie w sytuacji, gdy nasi bliscy nie chcą ich jeść. Dodatkowo “zielony” składnik korzystnie wpływa na strukturę wypieków. Ciasta są bardziej miękkie, wilgotne, długo zachowują świeżość, więc możemy

Fitsweet.me
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 209

Dziś zapraszam Was na ciasto marchewkowe-jabłkowe z kremem marchewkowym . Idealne nie tylko dla wielbicieli marchewkowych słodkości, ale również soku marchewkowo owocowego. Dlaczego? Jednym z głównych składników jest właśnie sok marchwiowo-bananowo-jabłokowy Smaki Victorii. Uwielbiany przez moje dzieci Dzięki temu ciasto jest lżejsze od tradycyjnego. Ma w sobie jedynie 2 łyżki cukru z melasą trzcinową (który można również pominąć(...)jeśli lubicie mnie słodkie ciasta). Ciasto przygotowane jest na zdrowym oleju kokosowym. Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a wszystkie składniki mieszamy jedynie łyżką. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* 2 jabłka

Słodkie okruszki
Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą 257

tarty :). Smakuje wspaniale i pięknie wygląda. W przygotowaniu nie jest trudna. Upieczona beza nie jest chrupiąca i sucha, tylko piankowa, miękka, cytrynowa, a po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie, więc jak kręciłam wstęp do filmu to nie został nawet kawałeczek, aby je pokazać. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta Cytrynowa z Cytrynową Bezą Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g schłodzonego masła 70g cukru pudru 3 żółtka Nadzienie: 4 jajka 1 żółtko 300ml śmietanki kremówki 30% 120g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny 150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 30g mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 160g cukru 1 łyżka soku

Mała Cukierenka
Pączki ziemniaczane 1018

warto zgubić czapkę?;)  Pączki ziemniaczane to moje odkrycie. Nie są co prawda tak lekkie i puchate jak najlepsze pączki według naszego wielopokoleniowego rodzinnego przepisu, ale również mnie posmakowały. Ciasto jest bardziej wilgotne i dzięki temu pączki ponoć dłużej zachowują świeżość. Nie ma pojęcia, czy tak jest, gdyż u nas zniknęły już na drugi dzień.  Przepisów na paczki ziemniaczane(...)Wachowicz, Siostry Anastazji czy Siostry Leonilli), wszystkie są podobne, ale i tak zrobiłam troszeczkę po swojemu:) Zaletą tych pączków jest to, że można je smażyć nie czekając na wyrastanie ciasta. Ja jednak zostawiłam je na 40 minut, a dopiero później formowałam pączki. Wyszły puszyste i smaczne. Składniki (na ok 20 sztuk): 500g ziemniaków (waga nieobranych ziemniaków) 500g mąki (plus

Obiad gotowy
Chałka z kruszonką 184

tego koniecznie powidła śliwkowe i kubek kakao. Najlepszą chałkę robiła babcia i żadna chałka, nawet z najlepszej piekarni, nie mogła się z nią równać. Dostaniecie więc przepis „babciny”. Ciasto jest miękkie, delikatne i może sprawiać wrażenie, że się zaraz porwie, ale spokojnie, nic się takiego nie stanie. Ciasto jest też elastyczne, bo musimy z niego upleść warkocz. Zaplatam chałkę(...)umiałam jej zrobić. Kilka niepowodzeń kruszonkowych nastroiło mnie na prosecco. Poszłam do Zuzi, o której wam pisałam przy okazji tarty wiśniowej , i która do swojego Atelier piecze najlepsze ciasta. Zuzia pokiwała litościwie głową nad moim kretynizmem piekarniczym oraz cukierniczym i kazała mi zrobić kruszonkę podług tego, co mi powie. I wierzcie mi, to jest najlepsza kruszonka na świecie i robię

ladykitchen
RYZIOK - lasowiacka słodkość 208

Dziś przedstawię przepis na pyszne ciasto drożdżowe  z warstwą ryżu ugotowanego na mleku -  RYZIOK. Ryziok to regionalna potrawa LASOWIAKÓW - grupy etnograficznej zamieszkującej północne Podkarpacie, z takimi ośrodkami miejskimi, jak Tarnobrzeg,Stalowa Wola, Nisko, Rudnik na d Sanem, Leżajsk, Sokołów Małopolski, Kolbuszowa, Głogów Małopolski i Mielec. Składniki na ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka(...)drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki masła  Nadzienie ryżowe: 2 szklanki ryżu 1 litr mleka 80 g cukru 2 łyżki masła szczyptę soli CIASTO DROŻDŻOWE: W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie

Fiołkowe Talerze
CHRUSTY 894

olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka szczyptę soli, wodę, wódkę, i śmietanę, wszystkie składniki łączymy, dodajemy masło i cukier puder, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, ciasto musi elastyczne, wyrobione ciasto dobrze ubijamy wałkiem w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej 40 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto musi być cieniutkie), można(...)delikatnie podsypać mąką, ale tylko troszkę żeby nie paliła się podczas smażenia. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy, później na romby, a każdy romb nacinamy w środku i przekładamy przez otwór jeden koniec. Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając żeby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik, gotowe posypujemy cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
"Lodowe" mini calzone 238

będzie Wam potrzebne do przygotowania tych małych przegryzek?  Foremka do lodów i dobry nóż! Ale wcześniej należy przygotować ciasto jak na pizzę. Składniki do ciasta: 180 g ciepłej wody  8 g suchych drożdży 20 g oliwy z oliwek 350 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie.  W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone(...)drożdże i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 15 minut przy ręcznym wyrabianiu. Dopiero kiedy uzyskacie elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk - jest poprawnie wyrobione. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu podzielcie je na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na odpowiednią wielkość. Choć zawsze będzie ona przybliżona, ponieważ plastikowe foremki na lód do zamrażarki

MamaOskarka
Malinowa chmurka z kokosem 929

Moja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód,  galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że  ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru  waniliowego 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła Krem śmietanowo-kokosowy: 500 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 50 ml likieru kokosowego 4 listki /łyżeczki żelatyny Galaretka z malinami: 1/2kg malin świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe Dr.Oetker

Wanilia i Kardamon
Pączki z kardamonem 111

teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki(...)mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką

Opowieści z piekarnika
SERNIK Z KAKAOWYM KRUSZONEM 128

Wspaniale kruche i mocno kakaowe ciasto a w środku pyszna serowa warstwa to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sernik  jest mega kremowy, idealnie słodki po prostu znakomity :) Polecam SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 25/40 CM: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki śmietany 25 dag masła lub margaryny 3 żółtka (białka odkładamy(...)zmielonego sera 30 dag cukru 15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa) 5 żółtek (białka do piany) 2 budynie sok z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny WYKONANIE: CIASTO: Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie wlewamy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania