ciasto - 160969 przepisów (strona:1087/10732)

Wielkanocna babka na oleju rzepakowym 97

kocham takie wypieki. U mnie w każde święta wielkanocne musi pojawić się babka na stole. Oczywiście zaraz obok sernika A jak jest u Was? Dlaczego babka na oleju? Ciasto przygotowałam na oleju rzepakowym, dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość. Stosowanie oleju rzepakowego w wypiekach ma dużo zalet, m.in. sprawi, że nasze ciasto będzie zdrowsze, wegańskie i zachowa swój tradycyjny smak(...)Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. To świetna alternatywa dla masła. Dlaczego? O tym więcej przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/ Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstaje pyszne kruche ciasto czy inny

Słodkie okruszki
Orzechowiec z masą serową 25

Ciasto orzechowe na białkach z sernikiem gotowanym to ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam upiec tego orzechowca. Ciasto orzechowe jest na białkach, więc jeśli macie zapas w zamrażarce, to możecie wykorzystać je do tego ciasta. Masa to ser gotowany z masą kajmakową, dla mnie bomba. Na wierzchu zaś dekoracja z odbitej w serze(...)folii bąbelkowej. Składniki: Ciasto orzechowe ? 1 i 1/2 szklanki białek (ok. 8 szt) ? 2 jajka ? 3/4 szklanki cukru ? 250 g mielonych orzechów włoskich ? 1/2 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa gotowana ? 1 kg sera białego zmielonego ? 1/2 szklanki cukru ? 400 g masy kajmakowej – 1 puszka ? 200 g masła ? 3 jajka ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? kakao

To co kocham
Kruche ze śliwkami i bezą 26

Dynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 6 żółtek(...)tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. ? W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. ? Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. ? Ciasto trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne

To co kocham
CIASTO FERRERO ROCHER 168

Ciasto Ferrero Rocher, to proste, pyszne i zarazem bardzo wykwintne ciasto. To wymarzone ciasto dla wielbicieli ciast czekoladowych, ale nie tylko. Tym, którzy za czekoladą nie przepadają myślę, że również przypadnie do gustu 😊 Mnie zauroczyło totalnie, a jestem z tych nie czekoladowych...😄 Przepis znaleziony na insta, na stronie słodkiego.życia. Piekłam jednak w większej blaszce i zmniejszyłam trochę ilość cukru(...)termoobiegu lub na programie do pieczenia biszkoptów. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie okrawamy boki (nie ma papieru wiec się przykleiły do blachy, ale dzięki temu ciasto równo wyrasta) i wyjmujemy biszkopt na blat. Przekrawamy na pół, ja wykorzystuję w tym celu nóż do filetowania. Dolną część wkładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.  Mascarpone ubijamy

Smaczne Zdrowe
Placek wytrwany z boczkiem i porem 58

smażymy razem przez kilka minut. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i majeranek. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek. Do ciasta dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty cheddar oraz podsmażony boczek z porem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem

Kuchnia MagdaLeny
Najprostsza szarlotka 44

pogodę -niepogodę! Ta szarlotka jest o tyle prosta, że wykorzystałam do niej mus jabłkowy, który masowo produkowałam na wakacjach z podarowanych mi ton papierówek. Najprostsza szarlotka Składniki na kruche ciasto: - 300 g mąki tortowej - 3 kopiaste łyżki cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g zimnego masła - 1 bardzo duże jajo Składniki na mus jeśli(...)jabłek, typ Szara Reneta - 2 łyżeczki cynamonu lub więcej jeśli lubisz - 3 łyżki cukru - dodatkowo cukier puder do posypania szarlotki Najprostsza szarlotka Jak zrobić szybką szarlotkę? Najpierw przygotowujemy ciasto kruche. Ze składników na ciasto przygotowujemy kulę ciasta, albo ręcznie, albo w robocie. Uformować wałek i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego. Umyj jabłka, obierz i  zetrzyj

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche rogaliki z marmoladą 39

Kruche rogaliki z marmoladą to pyszne połączenie kruchego ciasta i marmolady zamknięte w pięknych rogalikach. Tak przygotowane rogaliki na kruchym cieście z marmoladą to idealny deser do popołudniowej kawki. Dzięki łatwemu przepisowi każdy może w mgnieniu oka przygotować i cieszyć się tymi wspaniałymi i pełnymi smaku rogalikami. Mogą one stanowić słodką częścią śniadania, przekąski lub deseru podane posypane odrobiną cukru(...)pudru nie tylko świetnie wyglądają, ale również pyszne smakują. Ten przepis to połączenie dwóch klasycznych smaków i przepisów – kruchego ciasta ze słodką marmoladą. Możecie do tych rogalików wykorzystać dowolną marmoladą owocową, ale świetnie będzie pasowała również konfitura różana. Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdują się w nim porady oraz wskazówki, jak przygotować te pyszne kruche rogaliki. A na moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzechowa krówka 48

Orzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu. Składniki: 32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych) 32 ciastka petite beurre kakaowe 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego(...)całość miksuję do połączenia składników. Do drugiej części żelatyny dodaję 1 łyżkę kremu kajmakowego, mieszam i całość dodaję do kremu kajmakowego. Krótko miksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta. Skorzystałam z rantu i ułożyłam pierwszą warstwę białych ciastek w proporcji 4 x 4 (u mnie dolna warstwa to te grube ciasteczka, które później łatwiej odchodzą od blaszki, ale możecie użyć

Słodki sentyment
Ciasto Balladyna 279

Balladyna to pyszne ciasto zaliczane do kategorii ciast przekładanych. To doskonałe połączenie kakaowego biszkoptu, masy serowej, kajmaku oraz galaretki z zatopionymi w niej malinami. Balladyna to efektowne ciasto, które pięknie się prezentuje na stole i jeszcze lepiej smakuje. To wypiek obok, którego nie można przejść obojętnie. Może się wydawać, że Balladyna to skomplikowane i czasochłonne ciasto, nic bardziej mylnego, zapewniam(...)poradzi z nim sobie każdy, nawet osoba początkująca w wypiekach. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wówczas łatwiej będzie go przekroić. Ciasto Balladyna sprawdzi się na wyjątkowe okazje np. urodziny, imieniny, święta. Szczególnie polecam na nadchodzące Walentynki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Balladyna: biszkopt 4 jajka rozmiar M 3/4 szklanki cukru 3/4 mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Gotuj z Prezesem
Ciastka francuskie z ananasem 458

Wspaniałe kwadraty z ciasta francuskiego z krążkami ananasa i kandyzowaną wisienką. Sympatyczne ciasteczka, które pieknie zdobią stoł. Gotowe ciasto francuskie i ananas z puszki. Proste i efektowne. Szybki przepis z cyklu ,, Gdy goście u drzwi“.  Oczywiscie zamiast ananasa można wziąć brzoskwinie lub inne owoce. Jak na przykład w tym przepisie z jabłkiem i gruszką. Szczególnie pieknie wygladają kandyzowane wisienki(...)możesz zrobić lukier, albo ozdobić ciasteczka czekoladą. Dla nas lekka pudrowa pierzynka jest wystarczająca. Przepis na francuskie ciastka z ananasem: Składniki: 8 krążków ananasa z puszki 1 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko cukier puder do oprószenia 1 łyżka mleka 8 kandyzowanych wisienek lub gęsta czerwona marmolada Wykonanie : 1. Ciasto rozwinąć i ewentualnie lekko wyprostować wałkiem. Przy pomocy pomocy noża

dolcevitainmykitchen
Czekoladowe ciasto z jabłkami. 47

chwilę . Cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Następnie wlej olej, ubijaj jeszcze chwilkę . Na końcu wsyp połowę mąki, wymieszaj trochę , a następnie wsyp resztę mąki i wymieszaj całość dokładnie. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. Do ciasta wsyp jabłka wymieszaj ciasto drewnianą łyżką . Gotowe ciasto wylej na blachę ( 38 x 22 cm ) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj łyżką(...)włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową . Ciasto to jest wilgotne, mięciutkie, puszyste, nie jest zbytnio słodkie. Ciasto przechowuj w chodnym miejscu przykryte  folią spożywczą .            Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
KARPATKA + FILMIK 35

Karpatka to smaczne, parzone ciasto przekładane masą budyniową. Jest mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.  MASA :   1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżka z czubkiem mąki pszennej 1/2 szklanka cukru  do ucierania-200 g masła 3 łyżki cukru pudru  olejek migdałowy(...)CIASTO :  200 g masła 1 i 1/2 szklanka wody 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 6 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Pączusie z piekarnika 618

mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy *** *** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy(...)ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość *** *** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy

Blog z Apetytem
Przekładaniec chałwowy 476

Chałwowy przekładaniec to ciasto, które u nas stało się hitem domowych imprez. Nie ma przy nim dużo pracy, nie wymaga on wielu skomplikowanych składników, a w smaku jest rewelacyjny! Chałwowy przekładaniec to ciasto, które można przygotować bez piekarnika. Robi się je naprawdę bardzo szybko, ale tak samo szybko znika z talerzy. W naszym domu gości bardzo często(...)pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy część masy, a na niej układamy kolejną warstwę herbatników. Znów masa, herbatniki, masa i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki, na całą noc.  Artykuł Przekładaniec chałwowy pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Pączusie z piekarnika 879

mieszamy *** *** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy *** *** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne *** *** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy(...)ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość *** *** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania