Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa: 1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotki rodzynki Składniki(...)kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania: cukier trzcinowy Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę
Świat Ciastawaniliowego Nadzienie: 250 g chudego twarogu 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego 2 łyżki proszku budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania Tym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta(...)nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwają :) ) Cały twaróg zmielić - zarówno ten do ciasta, jak i ten do nadzienia (fot.1) . Następnie wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść rękami na gładką masę (fot.2) . Wyrobione ciasto wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Składniki
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50 g masła (roztopionego) 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina Nadzienie z serka ricotta: 250 g serka ricotta 100 ml śmietanki kremówki 30% 80-100 g cukru pudru sok z 1 limonki otarta skórka z 1 limonki Dodatkowo: cukier puder do posypania Cannoli(...)Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie i przyrządzane jest przez cały rok. Najpierw należy przygotować ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki
Świat Ciastałyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 125 ml śmietanki kremówki 30% Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam. Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone(...)mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie
Świat CiastaCiasto brzoskwiniowe zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci! Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto! Zrobisz mi takie! „ Jak widać zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością! Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie …. Soczyste brzoskwinie(...)puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos …. Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! SKŁADNIKI: CIASTO: – cukier – 1 szklanka – jajka – 4 szt – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – mąka – 1 szklanka – sól – 1 szczypta WIERZCH : – kisiel brzoskwiniowy – 4 op – brzoskwinie z puszki
Ostra na SłodkoPleśniak – zapewne większość z Was albo robiła to ciasto , albo przynajmniej o nim słyszała. Pleśniak jest lekki, fajnym , chrupiącym ciastem , przekładanym warstwą owoców lub marmolady , pianą i dużą ilością ulubionej przeze mnie kruszonki. Dziś mam dla Was przepis na taki oszukany Pleśniak. Czemu oszukany ? A bo w tym pleśniaki nie ma warstwy ani owoców ani marmolady – jest natomiast(...)mnóstwo chrupiącego ciasta! Wielbiciele kruszonki będą zachwyceni! SKŁADNIKI: – mąka – 2 szkl – margaryna – 180 g – cukier – 5 łyżek – jajka – 3 szt – cukier do białek – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olejek do ciast śmietankowy – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, margarynę, żółtka
Ostra na Słodkogdzie w sobotę cukiernia przywoziła świeże kremówki , napoleonki , eklerki i takie słodkie łabędzie – ptysie bodajże ;) Dziś mam dla Was na przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko(...)ŚMIETANOWA : * śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml * żelatyna – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki. Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika
Ostra na Słodkomnie nie tylko w upalne lato. Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa(...)się w ustach! Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier puder – 2 łyżki * masło – 150 g * cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę ) MASA CYTRYNOWA: * mąka kukurydziana – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * woda – 0,5 szkl * cytryna
Ostra na SłodkoPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie za takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis. Jak przystało na piernik, w jego(...)składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy. Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo
Smakołyki BerenikiTarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie. Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami(...)Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 400 g dowolnych owoców dowolna galaretka (opcjonalnie) Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło
Słodka StronaPrzepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl . Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy w domu lubi ciasta z makiem, to smakowało bardzo :) Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis, to od razu skojarzył mi się z Patrycją z blogów Kosmetyczna Wyspa i Zakątek Pieguski(...)pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennaMonika :) Chciałabym więcej napisać o Niej, ale nie wiem czy mogę, więc napiszę tylko tyle: dziękuję za ten rok kochane Anielskie Przysmaki :* Składniki ciasta: (przepis inspirowany tartami z MojeWypieki.com) niepełna szklanka mąki pszennej , 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka drobnego cukru waniliowego , pół kostki zimnego masła , 1 żółtko , 1 łyżka(...)Najlepiej użyć malaksera, żeby masło nie rozpuściło się od ciepła rąk. Jeśli jednak nie mamy malaksera, wtedy można przesiekać dokładnie wszystko dużym, szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam aż tak wiele, po drugie blaszka o średnicy 28 cm jest dla nas za duża. Porcja z 20centymetrowej sprawdzi się na naszą dwójkę zdecydowanie lepiej. Inspiracji szukałam w Ciastach wydanych przez Świat Książki , jednak tak naprawdę nic tam nie znalazłam. Niby przepis na kruche ciasto, ale tak pozmieniałam proporcje, że z oryginałem nie ma już nic wspólnego. Reszta(...)brzegi mi się troszkę pokruszyły, ale co z tego, skoro smakuje wybornie...? Pochwała prostoty. Tarta rabarbarowa z kratką Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 130 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 350 g rabarbaru 25 g cukru 1 łyżka kaszy manny dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzepisałam wcześniej, zostało mi ciasto cygaretkowe po roladzie. Oczywiście, mogłam po prostu umyć woreczek z zawartością i zapomnieć o sprawie, ale wtedy naprawdę nie byłabym sobą. Zamiast tego, zaczęłam kombinować... Skoro do rolady się nada, to może do całego biszkoptu też? Ale jak tu by duży biszkopt tym ozdobić...? Może lepiej muffiny...? Ale czy aby takie ciasto nie będzie zbyt(...)ciężkie...? Połączyłam więc oba pomysły, i upiekłam babeczki biszkoptowe. Już kiedyś robiłam takie z przepisu Ever . Pozmieniałam nieco proporcje mąki, dorzuciłam żółtko, które zostało mi od ciasta cygaretkowego, i lawendę, która pasowała do dżemu. Bo dżem też dodałam, do środka. Żeby było ciekawiej. Efekt? Jak najbardziej zadowalający. Smakowo powalają - leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne, ze słodkim dżemem
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka czosnku granulowanego. Sposób przygotowania: Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę(...)czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką
Gospodyni Miejska