Właściwie powinnam napisać orzechowe ciasto śliwkowe z twarożkiem. Dużo dobrych smaków zebranych w jednym wypieku. Przepis na udany początek jesieni Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 400 g śliwek (mogą być mrożone lub z kompotu) 1 1/2 szklanki Mąki Szymanowskiej uniwersalnej 480 ( tutaj znajdziesz również inne ciekawe produkty Polskich Młynów, które nie są dostępne w marketach ) 120 g masła(...)cytryny. Mąkę mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję razem z mlekiem do masy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wyrównuję powierzchnię. Śliwki kroję na ćwiartki i układam na cieście skórką do dołu. Składniki na polewę serową: 150 g twarogu mielonego 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka
Słodki sentymentTort czekoladowo-pomarańczowy na piernikowym cieście to tort zdecydowanie zimowy. Myślę, że idealny na Boże Narodzenie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 2 szklanki jogurtu naturalnego 4 jajka 1,5 szklanki oleju Przygotowanie: Mąkę, cukier, proszek(...)pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 22 cm (ja piekłam w rancie cukierniczym, który jest wyższy i moje ciasto ma 20 cm średnicy) i piekę
Słodki sentymentPrzepis na keks makowo-migdałowy znalazłam w notatkach mamy. I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien być napchany bakaliami – to skład tego ciasta jest tak bogaty, że w sumie może zostać keksem ? Keks makowo-migdałowy jest wilgotny i przepyszny – idealny na święta . Spróbujcie koniecznie ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki(...)masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką. Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka. Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam
Słodki sentymentdodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam(...)papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Składniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem
Słodki sentymentBardzo ciekawy przepis na sernik z jabłkami na ucieranym cieście. Proste składniki, które razem tworzą przepyszne ciasto ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto ucierane: 125 g masła ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 jajka 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło, cukier, cukier puder i sól ucieram mikserem, następnie dodaję(...)jednym jajku cały czas ucierając. Zmniejszam obroty miksera. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję po łyżce do ciasta. Ciasto wykładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowuję masę serową i jabłka. Składniki na masę serową: 500 g mielonego twarogu
Słodki sentymentOrzechowa krówka to ciasto, które zrobicie w 15 minut, no może 20 Bez pieczenia, bez problemów, bez nadmiernego nakładu pracy i czasu. Składniki na blaszkę 20x24cm: 32 ciastka petite beurre (u mnie 16 tych grubych i 16 zwykłych) 32 ciastka petite beurre kakaowe 600 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 460 g (puszka) kajmaku lub masy krówkowej 5 łyżek mleka(...)całość miksuję do połączenia składników. Do drugiej połowy żelatyny dodaję 1 łyżkę kremu kajmakowego, mieszam i całość dodaję do kremu kajmakowego. Krótko miksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta. Skorzystałam z rantu i ułożyłam pierwszą warstwę białych ciastek w proporcji 4 x 4 (u mnie dolna warstwa to te grube ciasteczka, które później łatwiej odchodzą od blaszki, ale możecie użyć
Słodki sentymentPyszne deserki z kremem chałwowym to połączenie ciasta brownie, kremu z dodatkiem chałwy i malinowej galaretki. Przyznam, że takie zestaw smakuje wybornie Z podanych składników przygotujecie około 8-10 deserków w zależności od wybranej wielkości słoiczka. Składniki na spód brownie: 50 g ciemnej czekolady 50 g mlecznej czekolady 75 g masła 2 jajek 2 łyżek cukru 2 łyżki mąki(...)pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę (i ewentualnie płatki migdałów – ja nie dodałam, ale fajnie nadadzą lekką chrupkość ciastu ) i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki (12,5 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Ciasto
Słodki sentymentszczypta soli 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego 0,5 szklanki śmietany 18% ok 1 litr oleju Jak zrobić faworki: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą. Następnie tę mieszankę przesiewamy przez sito by napowietrzyć składniki i pozbyć się ewentualnych grudek. Potem do mąki dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę, mieszamy(...)zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto musi być elastyczne, dość gęste. Wyrabiamy aż składniki idealnie połączą się (ja używam robota planetarnego z końcówką – hakiem do wyrabiania ciasta). Następnie ciasto trzeba napowietrzyć, by potem przy pieczeniu powstawały pęcherzyki powierza w nim, nadając faworkom kruchość. Należy ciasto składać na pół i na pół kilka razy a potem tłuc wałkiem do ciasta kilka minut. Potem
Dorota Smakujeupieczonej gwiazdy Sposób przygotowania: 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i mleko. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać mleko z drożdżami i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. 2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. W międzyczasie masę makową wymieszać z olejkiem migdałowym. 4. Po tym czasie ciasto podzielić(...)równe części. Rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 30 cm. Przełożyć ciasto, mak, ciasto, mak, ciasto. Na środku ustawić szklankę, a ciasto naciąć na 4 części i każdą podzielić jeszcze na 4 części. 5. Każde dwa kawałki ciasta zawinąć do środka dwukrotnie i zlepić ze sobą. Zaplecioną gwiazdę posmarować rozmąconym jajkiem, piec w 180*C przez około 30 minut
Kuchnia domowa Aniukrywam, że jest to jedno z najbardziej pracochłonnych ciast, jakie kiedykolwiek robiłem. Trudne nie jest, ale starania (czas i armagedon w kuchni) wynagradza smak. Ciasto jest po prostu obłędne. W tym roku jeszcze kilka takich hardkorowych ciach mam zamiar zrobić. Nie jestem typem cukiernika, bo do tego trzeba mieć i wiedzę, i anielską cierpliwość, ale popełnię. Napiszę krótko, jestem(...)baranem...i teraz wszystko jasne :P Zachęcam do wypróbowania przepisu, który podpatrzyłem na stronie Beszamel. Gorąco polecam, Arek Gie Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 125 g margaryny Kasia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody
R'n'G KitchenSylwestrowe słodkości to często ciasta bez pieczenia, które świetnie się prezentują i są łatwe do zrobienia. W tym artykule przypominam Wam kilka Waszych ulubionych przepisów bez pieczenia na Słodkim Blogu. TIRAMISU BEZ JAJEK Jeden z Waszych ulubieńców na Słodkim Blogu! Szybkie ciasto, wspaniale się prezentujące o aromatycznym smaku kawy. Do nasączenia biszkoptów można dodać Amaretto, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej(...)wystrzałowe! ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z GALARETKĄ Warstwy maślanych herbatników przełożone pyszną masą budyniową, a do tego banany zatopione w galaretce. Pięknie prezentujące się ciasto, które nie jest trudne do zrobienia. CIASTO 3 BIT NA HERBATNIKACH Czekolada, mascarpone i masa krówkowa to przepis na coś niesamowicie pysznego! Smakuje jak oryginalny batonik i jest szybciutkie do zrobienia. KOKOSOWE BOUNTY BEZ PIECZENIA
Słodki BlogWilgotny makowiec bez spodu z jabłkami Tego jeszcze nie było rewelacyjne ciasto z makiem i jabłkami, mój własny pomysł i wykonanie. Ciasto makowy salceson wzorowany na makowcu japońskim prosty świąteczny wypiek który zawsze się udaje. Upiekłam ja, upiekły moje znajome i zgodnie twierdzą, że makowiec rewelacja! Niby zwykłe ciasto z makiem, a niezwykłe. Klasyczny makowiec japoński w nowej odsłonie. 😊 Japoński(...)makowiec salceson Szybkie ciasto z makiem z puszki lub z maku mielonego, pełne bakalii. Nie jest to skromne ciasto, jest to makowiec na bogato. Wilgotny, delikatny i co najważniejsze z taki łatwy makowiec zrobisz szybko nie tylko jako ciasto na święta. Czy to jest najlepszy makowiec? Moim zdaniem faworyt, nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczne
Dieta moja pasjaPlacek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kosina, gmina Łańcut, powiat łańcucki Makowce w cieście półfrancuskim to znany przysmak, a co powiecie na wersję makowo-orzechową? Dzięki mielonym orzechom włoskim masa makowa jest bardziej puszysta i lekka. Tę puszystość ciasto zawdzięcza również dużej ilości jajek użytych do jej przygotowania. A całe to dobro zamknięte jest pomiędzy dwoma kruchymi blatami z ciasta(...)półfrancuskiego. Piekąc ciasto nie zrobiłam lukru, a aż się prosiło, dlatego bardzo polecam polukrować wierzch placka. A przede wszystkim polecam go upiec, bo warto :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Kosiny pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”. Placek orzechowo-makowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 3 żółtka 300 g mąki pszennej
Trzeci talerzCiasto kajmakowe z bezą to pyszne i proste ciasto, które musicie wypróbować. Przepis na ciasto to moja inwencja twórcza, wyszło samo z siebie, z produktów, które akurat miałam w kuchni. Artykuł Ciasto kajmakowe z bezą pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pl