ciasto - 163312 przepisów (strona:1105/10888)

3 desery, które dzieci lubią najbardziej 141

około 3 minuty.  Po upieczeniu posyp gofry dodatkowo cukrem pudrem. Możesz także dodać inne składniki, które lubi dziecko, na przykład pokrojone truskawki, borówki lub trochę bitej śmietany.  Ciasto marchewkowe Kolejnym lubianym deserem przez dzieci jest ciasto marchewkowe. Jest to zdrowa alternatywa dla ciast przygotowywanych z czekolady lub kakao. Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebne są następujące składniki: 1 szklanka(...)jajka, 3 duże marchewki, 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 garści orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/3 łyżeczki soli. Prezentujemy przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku: Przygotuj marchewki do ciasta - obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój orzechy na mniejsze części. Część zostaw do dekoracji. Rozgrzej piekarnik

Kuchcik gotuje
Mazurek z powidłami śliwkowymi i bezą 136

zawsze gościł na stole wielkanocnym w moim rodzinnym domu. Dziś nadal go piekę, ale udoskonaliłam nieco przepis. Jest naprawdę pyszny! Wielkanoc to dla mnie nie tylko jajka, ale też ciasta. Babki i mazurki piekę tylko raz w roku – właśnie na Wielkanoc. Ten mazurek, który dziś chcę Wam polecić, towarzyszy mi w wielkanocnych świętach od najmłodszych lat. Mazurek wielkanocny Tradycyjny(...)raczej konsystencji lekko ciągnącej, takiej bardziej do żucia, niż do chrupania Dlatego po latach nieco zmodyfikowałam ten przepis, ponieważ zależało mi na uzyskaniu odpowiedniej chrupkości bezy na wierzchu. Wyszło ciasto pyszne, chrupiące i też dość słodkie, ale co tam! W końcu tylko raz do roku jest Wielkanoc Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe .sub_header *, .sub_header { color

Wiszniówka
Puszysty sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach. 525

szklanka cukru pół szklanki oleju roślinnego 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanki mleka szczypta soli paczka herbatników – około 25 sztuk Sposób wykonania puszystego sernika. Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki , ciasno koło siebie, jeden przy drugim. Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu. Białka oddzielam(...)momentu aż składniki się połączą, wówczas wsypuję mleko w proszku. Całość ponownie miksuje na dość dużych obrotach tak aby masa była gładka i nie powstawały grudki. Na koniec do ciasta dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, ciasto musi być jednolite. Gotową masę serową wylewam na przygotowane wcześniej herbatniki, masę wylewam z bardzo małej wysokości

Ania gotuje
Serniki podkarpackie 193

które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy i wart upieczenia :)   Sernik biały Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba ich aż 18, ale właśnie dzięki nim sernik jest bardzo puszysty. http://trzecitalerz.blogspot.com/2017/03/sernik-biay-kuchnia-podkarpacka.html Sernik biały(...)masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się ją w garnku, a po zagęszczeniu mąką ziemniaczaną masą serową przekłada się upieczone kruche placki. Kiedy masa wystygnie, kruche ciasto mięknie i staje się delikatne niczym biszkopt. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/12/sernik-smazony-ze-somianej-kuchnia.html Sernik smażony ze Słomianej - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym

Trzeci talerz
Ciasto pianka 167

Ciasto pianka to bardzo lekki i delikatny wypiek. Przygotowany jest na cienkim biszkopcie z dodatkiem puszystej masy na bazie galaretki i śmietanki 30%. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno poprawi smak popołudniowej kawy. Ciasto pianka jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też bez obaw każdy z Was może się pokusić o jego wykonanie w swoim domu. Smacznego! PRZEPIS(...)CIASTO PIANKA Składniki BISZKOPT 3 jajka 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka wody MASA 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 2x 400 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru DODATKOWO 2 galaretki truskawkowe Wykonanie BISZKOPT Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ciągle ubijając dodajemy kolejno po jednym

Alle Dobre!
CIASTO JAJKO SADZONE 157

Ciasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny   DODATKOWO Puszka(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
CIASTO JAJKO SADZONE 172

Ciasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny   DODATKOWO Puszka(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Kruche babeczki z kajmakiem. 119

orzechami lub płatkami migdałowymi. Na blogu znajdziecie również przepis na krem kajmakowy, który również będzie pasował do babeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche babeczki z kajmakiem. Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % lub 22 % Kajmak: 1 puszka gotowego kajmaku Kajmak(...)mleka skondensowanego słodzonego: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego z dodatkiem masła: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 50 g masła Instrukcje Ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek

To co lubię - gotuję i polecam
Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT 96

Powiem Wam, że kiedy przyrządzałam to ciasto po raz pierwszy, nie zdawałam sobie sprawy, że wyjdzie aż tak pyszne! Tak dobrego ucieranego ciasta nie jadłam już dawno. Dlatego nie zwlekajcie zbyt długo i koniecznie zabierajcie się do roboty. Kilka podstawowych składników łączymy ze sobą w parę chwil, dodajemy cudowne borówki (lub inne ulubione owoce) i po godzinie możemy rozkoszować się(...)wspaniałym ciastem. Zwykłą mąkę zamieniamy na razową, cukier na erytrol, ilość masła zmniejszamy, a dzięki tym zabiegom uzyskujemy zdrowe, sycące ciasto o znacznie zmniejszonej kaloryczności w porównaniu do zwykłego ciasta ucieranego. Można? Można! Jeden kawałek to około 145kcal, B: 4,1g, T: 7,5g, W: 14,8g. Składniki na keksówkę 23 x 9cm (14 porcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej – 100g

Be Fit Be Strong
Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 141

ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole. Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja masa migdałowa : zmielone białe migdały(...)Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić. Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.     Masa makowa. Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko. Masa migdałowa. Migdały sparzyć

Smaczne moje
Parówki w cieście francuskim z sarepską 118

ogromną ochotę na parówki, to wybieram właśnie te z dobrym składem. W przypadku poniższego przepisu, bez problemu można parówki zastąpić ulubioną kiełbasą domową lub kabanosami.    Parówki w cieście francuskim z sarepską  Składniki Ilość składników dopasowujemy do ilości przekąsek, które potrzebujemy.  ciasto frnacuskie parówki  musztarda sarepska sezam jajko Przygotowanie Wycinamy taki kawałek ciasta francuskiego jakiej długości(...)chcemy mieć przekąskę. Ja przekroiłam parówkę na połowę i ucięłam jeden pasek szerokości ok. 10 cm ciasta francuskiego, przekroiłam go na  pół i to wystarczyło mi na dwie połówki parówki.  Smarujemy ciasto francuskie połową łyżeczki musztardy sarepskiej. Na to kładziemy parówkę  na środku,   równolegle do krótszej krawędzi ciasta francuskiego i zawijamy. Sposób zawinięcia zależy

Kuchnia moimi oczami
Napoleonka na krakersach 188

Ciasto Napoleonka na krakersach to jedno z łatwiejszych w przygotowaniu ciast bez pieczenia. Są to dwie warstwy solonych krakersów przełożone waniliowym kremem budyniowym. To ciasto można również zrobić używając herbatników, zamiast krakersów. Jednak ja uważam, że słodki krem budyniowo-waniliowy świetnie komponuje się ze słonymi krakersami i ciasto nie jest za słodkie. Moje ciasto Napoleonka na krakersach ma wysokość około(...)jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta to może przygotować je na mniejszej blaszce. Przepis na ciasto Napoleonka na krakersach jest bardzo prosty, ale jeżeli ktoś nie ma w domu miksera to krem budyniowy można zrobić w inny sposób. A mianowicie do gotującego się mleka z cukrem dodać masło, a następnie po rozpuszczeniu wlewać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia, jak poniżej

Danka Pichci
Mazurek 120

Mazurek z czekoladą i bakaliami to prosta propozycja na wielkanocny deser. Mazurek na kruchym cieście z domową, szybką polewą czekoladową, ozdobiony bakaliami jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Możesz go dowolnie dekorować, i to jest najlepsze zadanie dla małych pomocników w domu. Zanim zaczniesz szykować mazurek wielkanocny przeczytaj najpierw cały wpis, ponieważ opowiadam w nim o wielu zamiennikach(...)pszennej (niecała szklanka o pojemności 250 ml) wsyp do miski, dodaj cukier oraz posiekane masło (wyjęte prosto z lodówki) oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość. Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej. Dzięki

Zasmakuj Kuchni
MANDARYNKOWE FALE DUNAJU 140

Odświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju  to jedno z klasycznych ciast.  Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy 1 -  2 łyżek kakao 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka(...)mandarynek z puszki odsączamy z soku.  Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Wystarczy kliknąć w poniższy link  Filetowanie pomarańczy Ciasto -   margarynę rozpuści i odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubija z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, delikatnie wymieszać i dodać przesianą mąkę

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) 120

pisałam w moich postach o zaletach serników i o tym, że można je zrobić w nieskończonej liczbie odsłon. I dziś właśnie kolejna z nich, a mianowicie sernik na kruchym cieście z mąki krupczatki, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Ostatnio zauważyłam, że sernik z mlekiem skondensowanym jest na topie, więc postanowiłam również spróbować. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała powszechnie(...)Podstawową modyfikacją, jaką zrobiłam, jest to, że zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego o połowę, bo chciałam, żeby sernik nie był aż tak słodki i ciężki. Sernik zrobiłam na cienkiej warstwie ciasta kruchego z mąki krupczatki i posypałam go cukrem pudrem. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruchy spód: 1szkl. mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Waniliowe Improwizacje