ciasto - 160969 przepisów (strona:1109/10732)

Ciasto ucierane jogurtowe, kubeczkowe 93

Ciasto jogurtowe-kubeczkowe przygotujemy bez użycia miksera. Idealne pod każde owoce. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami jak i z syropu :). Owoce nie opadają. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie :). Banalnie proste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 jogurt naturalny o pojemności 400 ml. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki; 1 kubek oleju rzepakowego 1 kubek(...)cukru 3 kubki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, u mnie puszka brzoskwiń cukier puder do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki. umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku

Blog kulinarny S9.PL
Pizza polska z PRLu + filmik 115

lubię przyrządzać tę pizzę w mojej kuchni. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (na blachę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu): Ciasto: 50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oliwy ok. pół szklanki mleka Farsz: 4 kiełbasy(...)pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy. 3. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy. 4. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione

Kawa z mlekiem
Ciasto malinowy obłoczek 116

Ciasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy obłoczek przepis na blachę o wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę

365 dni dookoła kuchni
Torcik porzeczkowy babci Mirki 66

jest takie ciasto, które już zawsze będzie mnie przenosić swoim smakiem do lekkich, letnich niedziel spędzanych u dziadków na działce. Do kawy na tarasie, przytulnej atmosfery, radosnych wybuchów śmiechu, zapachu okalającej zieleni i perfum wujostwa, które czasami się zjeżdża, jeśli niedziela jest szczególnie wyjątkowa. Błogość, lekkość i beztroska! Na stole, na którym nigdy nie brakuje w wazonie kwiatów, prawie zawsze(...)stoi też talerz z babcinymi wypiekami, a w sezonie, jednym z nich bywa najlepsze ciasto z porzeczkami na świecie :) Chrupiący spód przesypany migdałami, a na nich warstwa soczystych, kwaskowatych czerwonych porzeczek zatopionych w bezowej piance, która idealnie kontrastuje i wyrównuje owocową cierpkość ♥ Nie da się przejść obok niego obojętnie i trudno też odmówić sobie choćby najmniejszego, dodatkowego okruszka. To jedno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rabarbarowiec 137

Składniki na kruche: 3 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek + ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy ciasto jest za sypkie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Masa r abarbar owa : ok. 700 g rabarbaru umytego(...)łyżek) Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. * UWAGA* Budyń należy ugotować tuż przed samym wyłożeniem na masę rabarbarową. ( gęsty trudno rozprowadzić) WYKONANIE ( blacha 25 x 36 cm) : ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem masa rabarbarowa     ZAPIEKAMY 10 MINUT (180 stopni) wykładamy gorący, gęsty budyń   ½ ciasta kruchego pokruszona   PIECZEMY OK. 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI posypujemy pudrem

Domowe ciasta
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA- Z KRUSZONKĄ 68

niewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec przepyszne ciasto. Drożdżówka wyszła lekka, pulchna i bardzo mocno urosła. Oczywiście na wierzch można położyć owoce takie jak np truskawki, maliny, jagody czy borówki. To co znajdzie się na górze pozostawiam już Wam. ja miała(...)taką też poczyniłam :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube -->  kliknij tutaj Składniki na kwadratową blachę 24 cm (można użyć większej blaszki, wtedy ciasto wyjdzie niższe): * 800 g mąki pszennej * 5 jajek * 200 g cukru * 200 ml oleju * 220 ml ciepłego mleka * 50 g świeżych drożdży (14 g suszonych drożdży) Kruszonka: * 200 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
drożdżówki z budyniem i malinami 66

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 450 g mąki 180 ml mleka, letniego 25 g drożdży 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g masła wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy aby rozczyn podrósł. Jajka mieszamy z pozostałym cukrem(...)oraz cukrem z wanilią. Wymieszane jajka, podrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń. składniki na nadzienie budyniowe: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 2 garstki

Domowy Smak Jedzenia
TARTA FILO Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I „BURRATĄ” NADZIEWANĄ ŁOSOSIEM 88

podróżami i kuchniami świata – zarówno tymi poznanymi, jak i tymi, które dopiero są w strefie marzeń! Połączyłam smaki z Turcji, Włoch, Izraela i Grecji. Wykorzystałam do przepisu m.in. ciasto filo, którego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza ‚liść’. I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji, a ciasto wykorzystywane(...)mozzarellą! Co? Tak tak! Mozzarella jest faszerowana! Faszerowana obłędną pastą z łososia! To prawdziwa petarda, która zaskoczy dosłownie wszystkich! Jak zrobić takie danie? Jak faszerować mozzarellę? Jak zrobić domowe ciasto filo? Zobaczcie! CIASTO FILO SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 400 g * sól – 6 g * woda o temperaturze 50C – 330 ml oliwa z oliwek dobrej jakości – 30 ml * skrobia

Ostra na Słodko
Ciasto dyniowe 82

Bardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni . Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut , jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię. Składniki: 2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka

Słodki sentyment
Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami 85

Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami i tartym ciastem 😍 odlot! Jest przepyszne 🤤 na samą myśl o nim cieknie mi ślinka 😂 także na pewno niedługo znowu będzie robione bo wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm): Kruche ciasto: 4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 kostka zimnego masła (200g) 1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 4 żółtka 1 jajko(...)Dodajemy słodzidło i masło. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odkrawamy 1/3 kulki i wkładamy do zamrażalnika. Ponownie formujemy kulkę z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 700 ml mleka gotujemy ze słodzidłem. 300 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy

Czarnawisienka
Ciasto z cukinii, przekładane musem z cukinii 60

Ciasto podwójnie "cukiniowe" - pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam  mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny , która w domowych wypiekach sprawdza(...)jasną, puszystą masę. Ciągle ubijając masę jajeczną stróżką wlać olej i zmiksować. Do masy dodać odciśniętą cukinię i wymieszać, na końcu dodać przesiane składniki i ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać szpatułką wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 0 C. Piec

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 139

ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki cukru 1 szklanka(...)cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy

Izabelawkuchni
Ciasto ekspresowe z niespodzianką 69

proste, a tak pyszne. Ciasto ekspresowe z niespodzianką i malinami, albo innymi ulubionymi owocami możecie przygotować w 30 minut . To połączenie przepisu ze „słodkosentymentowego zeszytu” z odrobiną własnej inwencji. Kto spróbuje, nie pożałuje Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Uwaga: szklanka(...)Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki: 250 g zmielonego twarogu 1 jajko

Słodki sentyment
Prosta tarta z bitą śmietaną i owocami 65

łyżka wody szczypta soli Pozostałe składniki: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki, u mnie cytrynowe ok 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie czerwona porzeczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy jajko, rozdrobnione masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy(...)godzinę do lodówki do schłodzenia., blaszkę do tarty smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, na sam spód możemy wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką i wykładamy oraz dopasowujemy do kształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania