ciasto - 162907 przepisów (strona:1110/10861)

Ciasto Królewiec 103

łyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżki z górką Mąka ziemniaczana 1 łyżka Masło 200 g Przygotowanie:  Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka(...)warstwa ciasta.   Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami

Kulinarne przygody
Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami 145

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki. Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli(...)kakao. Dodajemy sól oraz cukier, mieszamy. Jajka łączymy w osobnej misce z mlekiem, masłem oraz pepsi/coca-colą, mieszamy rózgą kuchenną. Składniki mokre dodajemy do składników suchych, mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka). Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier

Smaki Na Talerzu
Pierogi z rybą. Bulion z pierogami i klopsikami z suma. 96

nadało bulionowi lekkiej, wędzonej nuty. Farsz do pierogów zrobiony został z posiekanego suma wędzonego i surowego (pół na pół), z dodatkiem lubczyku, koperku, oraz pieprzu z odrobiną soli wędzonej. Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Pierogi z suma w bulionie o smaku rybnym Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto(...)rybny? Siekamy oba rodzaje suma w stosunku 1: 1. Doprawiamy pieprzem, świeżym koperkiem, lubczykiem i ewentualnie wędzoną solą do smaku gdyż wędzony sum ma dość soli. Jak przygotować zaparzane ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi przygotowujemy z zaparzonej mąki 3 szkl. mąki i 1 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką soli. Można dodać olej lub rozpuszczone masło. Mąkę z solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z nutellą 81

Rogaliki drożdżowe z nutellą i lukrem to przepis bardzo uniwersalny. Przygotujesz je z rozmaitymi farszami, np. dżemem, puree owocowym, nadzieniem serowym. Ciasto na rogaliki jest bardzo plastyczne, zawiniesz z nich nie tylko rogaliki, także bułeczki oraz zawijane ciasto drożdżowe. Polecam przepis. Rogaliki drożdżowe z nutellą SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)Zaczyn z drożdży powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, jeśli nie, poczekaj jeszcze kilka minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam wstawić zaczyn. Temperatura nie wyższa niż 26 stopni. Przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję i wlewam wszystkie składniki na ciasto, wlewam rozczyn. Mieszam ręką do 10 minut. Ciasto jest elastyczne. Odkładam je w ciepłe miejsce pod przykryciem na pełną godzinę. Możesz

Zasmakuj Kuchni
Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. 194

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest bycie z rodziną i spędzanie czasu ze sobą a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne . Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety , pierogi itd ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski . Okres świąteczny jest szczególnie zabawny, ponieważ jest wiele pysznych przekąskę do przygotowania, których(...)kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 arkusze ciasta francuskiego – 500 g świeżego szpinaku – 200 g serka śmietankowego – 1 łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki chili – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 1 łyżeczka czosnku

Zdrowy Styl Joanny
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 90

pełnoziarnistą, a zamiast cukru dałam ksylitol. Trochę inaczej wykonałam również masę serową. Serniczek wyszedł naprawdę przepyszny. Sprawdza się idealnie na święta, imprezy czy po prostu na weekendowy deser. Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszenne pełnoziarnistej 4 łyżki kakao 70 g ksylitolu 120 g masła (zimnego) 1 małe jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 50 g ksylitolu 3 łyżki budyniu(...)waniliowego 100 g serka waniliowego 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 jajko 4 sztuki świeżych brzoskwiń lub 1 duża puszka Wykonanie: Ciasto i kruszonka : Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć je i zawinąć w folię, włożyć

Healthy food explorer
Ciasteczka z marcepanem i pistacjami 93

fajny aromat i smak ale nie ma się wrażenia, że jemy sam marcepan. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jedyne co zabiera nam czas to okres kiedy ciasto musi chłodzić się w lodówce. Oczywiście ten proces da się przyspieszyć poprzez schładzanie ciasta w zamrażalce. No i na końcu ostatni ale równie istotny plus. Ze stosunkowo niewielkiej ilości składników(...)orzechów Wykonanie: Zimny marcepan ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zagniatamy go z mąką, masłem i cukrem. Zagniatamy tak długo, aż składniki się ze sobą połączą tworząc jednolite zwarte ciasto. Wówczas tworzymy z ciasta rolkę o średnicy około 4 cm. Dla ułatwienia podzieliłam sobie ciasto na pół i zrobiłam dwie rolki. Rolki owijamy w przezroczystą folię spożywczą i wstawiamy

Relaxtime
Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą 113

Jutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym. Cytrusy i pierniki to charakterystyczne produkty dla tego okresu. Od wielu lat piekę ucierane ciasto piernikowe, które jest tak popularne w Szwecji. Bardzo je lubię i piekę na różne sposoby, w podłużnej formie(...)jako babkę. Do piernikowego ciasta potrzebne są przyprawy korzenne . Można je kupić gotowe lub zrobić własną mieszankę. Wszystkie sposoy są dozwolone, a efekt będzie ten sam, pyszne ciasto piernikowe pachnące mocno korzennie i pomarańczowo. Kawałeczek ciasta i gorący glögg to jest to czego mi potrzeba na dzisiejszy wieczór. Idą święta… Miałam je w tym roku spędzić w Polsce

codojedzenia
Ciasto TRIO-czekoladowo-śmietankowe z jabłkami bez pieczenia +FILM 111

Cześć, dziś zapraszam Was na ciekawe ciasto bez pieczenia.  Nazywa się Trio-ponieważ składa się z 3 warstw :)  Z czekoladowej, jabłkowej i śmietankowej. jest to ciasto bez pieczenia, a jego spód jest wykonany ze słomki ptysiowej. Ciasto ładnie wygląda, jest kremowe i pyszne. Zapraszam Tradycyjnie zapraszam Was na film  SKŁADNIKI *proporcje na małą blaszkę ok 24x24cm *szklanka(...)rozpuszczenia-studzimy  500ml śmietanki ubijamy na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru do ubitej śmietanki dodajemy ostudzona żelatynę i miksujemy wszystko chwilkę na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na ciasto-wstawiamy do lodówki do stężenia.  Posypujemy czekoladą.  Ciasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło. Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka jabłkowo gruszkowa na migdałowym spodzie 91

lubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka  150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie  300 g  jabłek obranych bez skórki i gniazd(...)łyżeczki kardamonu mielonego 0,5 łyżeczki cynamonu  Beza  3 białka  20 g cukru  szczypta soli  50 g płatków migdałowych do posypania  Przygotowanie: Ciasto W malakserze rozdrobnić migdały. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie

Niezły Młynek
Tarta z łososiem w kształcie ryby 86

miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację – tarta z warzywami –  tarta z porem i łososiem –  tarta z cukinią –  tarta z boczkiem –  ślimaczki z ciasta francuskiego –  pizza z ciasta francuskiego –  paluchy z ciasta francuskiego –  tarty z pomidorami –  chlebek z cukinii –  tarta ze szpinakiem i salami –  tarta z łososiem(...)Składniki: płat łososia bez skóry, mniej więcej 400 g 150-200 g serka do smarowania (klasyczny śmietankowy lub w innej wersji np z ziołami lub cebulą) 1 opakowanie ciasta francuskiego w rozmiarze XL (lub 2 klasyczne opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka

nietylkopasta.pl
Uszka z Kapustą i Grzybami 106

dość pracochłonne, ale czy trudne? Nie sądzę! Jeśli będziecie się sztywno trzymać wskazówek i postępować zgodnie z przepisem, na pewno wykonacie rewelacyjne uszka, które będą idealnym dodatkiem do barszczu. Ciasto na uszka jest miękkie i dobrze się na nim pracuje. Świetnie się skleja, a także dobrze formuje kształt uszek. Polecam serdecznie! Dużą rolę odgrywa tutaj farsz, który nadaje im wyjątkowy(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Farsz do uszek: 500 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu) 60 g suszonych grzybów 2 średniej wielkości cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz chilli Ciasto na uszka: 600 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml wrzątku 50 g masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Farsz do uszek Grzyby zalać zimną wodą

Przepiski.pl
Ciasto ucierane ze śliwkami z sadu wg Aleex 102

Kiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze są w moim(...)sobotę robiłam zakupy na lokalnym ryneczku, oprócz włoszczyzny i ziół zapakowałam także woreczek granatowych śliwek. Dario – jak zawsze czujny, od razu je zauważył. No i był przekonany, że będzie ciasto. Kiedy nie upiekłam niczego w sobotę, zapytał, jak mam zamiar wykorzystać śliwki I czy on może je zjeść. Połowę dałam temu mojemu łasuchowi do zjedzenia, ale na drugą część miałam

W mojej kuchni
NAJLEPSZA SZARLOTKA Z DOSATKIEM DYNI 129

ciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno.    Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 110 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu ) dynia 900 g ( po obraniu(...)galaretka pomarańczowa ( 77 g ) sok z cytryny 1 łyżka ( opcjonalnie )      Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.   Dynie pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu

Smaczne moje
Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą 91

Rustykalna tarta w wytrawnej wersji to świetny pomysł na obiad lub kolację Rustykalna tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec. Galette możemy przygotować zarówno na słodko, jak i na słono i pikantnie. Najczęściej galette wypełnia się owocami, czekoladą, bakaliami i podaje się na deser. Gdy wypełnimy(...)tartę takimi dodatkami, jak warzywa, kiełbasa, boczek, ser wtedy wypiek zamienia się w efektowne i pyszne danie główne. Składniki CIASTO 200 g mąki pszennej typ 500 125 g zimnego masła 1 jajo 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru NADZIENIE 150 g serka ricotta 50 g startego żółtego sera (gouda) 1 ząbek czosnku sól pieprz 3 pomidory 1 – 2 łyżki

Tajemnice Smaku