adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bez miksera to idealny wybór dla osób, które jeszcze go nie zakupiły, lub po prostu nam się zepsuł. Możemy go przygotować o każdej porze dnia i nocy, ponieważ nie używając miksera, nie hałasujemy. Poniższe przepisy są bardzo łatwe do wykonania, wystarczy kilka składników i odrobina chęci, aby stworzyć coś naprawdę smacznego. Poniżej znajdziecie 10 przepisów(...)domowe ciasto bez miksera, które będzie idealnym wyborem w przypadku niespodziewanych gości lub po prostu, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. 1. Szybkie ciasto z rabarbarem Przepis na: Przepiski.pl 2. Szybkie ciasto bez miksera w wersji z śliwkami Przepis na: wysmakowane.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem i kruszonką Przepis na: brunetkawkuchni.com 4. Proste ciasto z konfiturą
Damusia.plCzarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 150g płatków kukurydzianych 250g kremu czekoladowego – około 5-6 łyżek (użyłam nutelli) Masa serowa: 350ml śmietanki kremówki 700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru(...)szklanka truskawek (można zamiennie użyć malin lub jagód) 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym) Wierzch ciasta: około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) 2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym) *** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy *** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie
Blog z ApetytemPowiem tak ... Jak Krystyna (autorka bloga kulinarnego Takie tam moje pomysły ) coś poleci, to ja wchodzę w to z zamkniętymi oczami 😂 Poleciła jagodzianki z ciasta drożdżowego z dodatkiem śmietany 30% zachwalając ciasto i nie przesadziła ani trochę. Bo ciasto jest rewelacyjne. Mięciutkie, elastyczne, tłuściutkie i idealne do formowania. Nie trzeba ani grama dodatkowej mąki do podsypywania. Kto czasem pracuje(...)ciastem drożdżowym wie o czym piszę 😀 Niestety zdarza się, że ciasto klei się do rąk i zaczynamy wtedy podsypywać dodatkowo mąką, co nie wpływa dobrze na jego jakość. Także kochani czytelnicy - zapisujcie sobie przepis, bo jest rewelacyjny 😍 A po więcej takich przepisów wpadajcie do Krysi. Na jej blogu istna kopalnia przepisów na słodkie pyszności! Ja już dziś wiem
Walijskie Pichcenieniecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2022/07/sernik_izaura_z_borowkami.jpg Sernik Izaura to jedno z ciast z mojego dzieciństwa. Będąc w domu rodzinnym podczas wakacyjnego wypoczynku, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak, a że na przydomowym krzaczku dojrzały już borówki, sernik wzbogaciłam o ich dodatek. To sprawiło, że sernik Izaura z borówkami zyskał na smaku, nabrał letniego charakteru i oczywiście bardzo szybko zniknął z talerzy. Sernik Izaura z borówkami(...)składniki 350 g borówek Czekoladowe ciasto: 4 żółtka 4 białka 250 g margaryny 220 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g białego sera z wiaderka w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3 jajka wielkości
niecodziennikparydodać drożdże, 2 – 3 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać rozpuszczone masło, cukier, sól, pozostałą mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część umieszczamy na stolnicy, wałkujemy na prostokąt. Połowę dżemu rozsmarowujemy(...)cieście, następnie składamy ciasto na pół, wzdłuż krótszego boku. Z ciasta wycinamy wszerz prostokąty o szerokości kilku centymetrów, tak by wyszło ok 7-8 części. Każdy z prostokątów nacinamy wzdłuż na 3 paseczki, należy zostawić, ok 1 cm niedocięty, będzie on trzymać nasze nadcięcia w całości. Z paseczków zaplatamy warkoczyk. Gotowe warkoczyki zwijamy . Z pozostałą częścią ciasta postępujemy identycznie
Alle Dobre!Drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest mięciutkie, lekkie i puszyste. W połączeniu z budyniem, borówkami i kruszonką są obłędne w smaku. Przepis na drożdżówki z budyniem i borówkami jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie macie borówek z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny, truskawki czy porzeczki(...)każdej formie będą smakować wyśmienicie! DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI PRZEPIS Składniki (na ok. 12 bułeczek) Ciasto drożdżowe 1 jajko 3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 25 g drożdży świeżych 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Budyń 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru wanilinowego Kruszonka
Alle Dobre!Naleśnik czyli danie mączne, które powstaje z połączenia mleka z mąką, jajkiem, szczyptą soli oraz cukru. Składniki po połączeniu przybierają formę lejącego ciasta, które smaży się z odrobiną tłuszczu na gorącej patelni. Usmażony naleśnik powinien być cienki, po to aby można było go wypełnić nadzieniem i zwinąć w rulon bądź złożyć z trójkąt. Naleśniki podawać można zarówno na słodko(...)których gorąco Was zachęcam. Jest to danie jarskie , które sprawdzi się podane na obiad jak i na deser . Te naleśniki są proste do przygotowania, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto naleśnikowe zrobiłam z podstawowych tylko składników, które po połączeniu smażyłam w formie cienkich placków na maśle. Nadzienie serowe przygotowałam z twarogu, który najpierw zmieliłam, a później połączyłam z cukrem, skórką
MeCooksBrak piekarnika, a jest ochota na ciasto? To żaden problem. Mam dla Was przepis na pyszne ciasto z patelni z jabłkami . Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a ciasto bez problemu daje się obrócić(...)drugą stronę. Mam nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowało :) Ciasto z patelni z jabłkami - składniki: * 3 jajka * 100 g cukru * 150 ml mleka * 130 g masła * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 300 g mąki * 1 większe jabłko * 2 łyżki cukru trzcinowego * opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Jabłko przekroić na ćwiartki, obrać, pokroić w plasterki
Zrób to smaczniewycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka(...)cieście kleks marmolady! Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa
Raj dla Podniebieniakocham, że na pewno go nie zapomnę… Składniki zaczyn 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka ciasto 2 jajka 60 g stopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej
Raj dla Podniebieniatesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Raj dla Podniebieniasię jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Do tej szarlotki(...)lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki
Raj dla PodniebieniaCiasto z suszoną figą jest bardzo pyszne. Ucierane, kakaowe i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Jest również podzielne. Można je również zabrać na piknik czy na drugie słodkie śniadanie do pracy. Ostatnio bardzo lubię piec takie proste ciasta. Upieczcie takie, a ja słodkich i udanych wypieków Wam życzę(...)Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 1 niepełna szklanka mleka Dodatkowo: 15 dag figi suszonej od HELIO Wykonanie pysznego ciasta z figą: 1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość
Izabelawkuchniowoców i chrupiącej kruszonki. Niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanka owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody(...)cukru 40 g masła *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
Blog z Apetytem