Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła Oraz 1 jajko do posmarowania ciasta 300 g gotowej masy makowej z puszki Helio lukier: 1 łyżka gorącego(...)mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane z pozostałym cukrem, pozostałą mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy
Podróż w kulinariaGwiazdkowa Chatka Puchatka Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które nie wymaga pieczenia. Domek składa się z herbatników, masy kajmakowej, bananów i kremu mascarpone. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków, ciasto wprost rozpływa się w ustach… Polecam! Składniki: ok 30 sztuk herbatników 3 banany 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru(...)wierzchu polewamy pozostałym kajmakiem, wypełniając nim także przerwy pomiędzy bananami *** *** Przy użyciu folii podnosimy boczne herbatniki dociskając je delikatnie do bananów *** *** Pozostałym kremem śmietankowym wypełniamy lukę w górnej części ciasta, wyrównujemy *** *** Ciasto zawijamy po bokach folią i wkładamy na noc do lodówki *** *** Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy
Blog z ApetytemPrzepis na keks makowo-migdałowy znalazłam w notatkach mamy. I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien być napchany bakaliami – to skład tego ciasta jest tak bogaty, że w sumie może zostać keksem Keks makowo-migdałowy jest wilgotny i przepyszny – idealny na święta . Spróbujcie koniecznie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki(...)masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką. Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka. Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam
Słodki sentymentdość pracochłonne, ale czy trudne? Nie sądzę! Jeśli będziecie się sztywno trzymać wskazówek i postępować zgodnie z przepisem, na pewno wykonacie rewelacyjne uszka, które będą idealnym dodatkiem do barszczu. Ciasto na uszka jest miękkie i dobrze się na nim pracuje. Świetnie się skleja, a także dobrze formuje kształt uszek. Polecam serdecznie! Dużą rolę odgrywa tutaj farsz, który nadaje(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Farsz do uszek: 500 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu) 60 g suszonych grzybów 2 średniej wielkości cebule 1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz chilli Ciasto na uszka: 600 g mąki pszennej (typ 500) 250 ml wrzątku 50 g masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Farsz do uszek Grzyby zalać zimną wodą
Przepiski.plMakowiec japoński Pyszny i bardzo wilgotny makowiec bez dodatku mąki pszennej. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm Składniki: 8 jajek szczypta soli pół litra mleka 400g maku 250g cukru pudru 200g miękkiego masła 200g kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka oraz rodzynki dodajemy do masy makowej i mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm ) *** *** Blaszkę z ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemserowe są bardzo łatwe w przygotowaniu, a cały przepis składa się z kilku prostych składników. Dodatkowo są one ogólnodostępne, co jest również dużym plusem. Do przygotowania ciasteczek użyłam gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że jest to świetny wynalazek, ponieważ z jego dodatkiem można przygotować wiele smakołyków. Polecam Wam szczególnie: Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą Koperty z ciasta francuskiego Ciasteczka francuskie(...)serem i brzoskwiniami Mini zapiekanki z ciasta francuskiego Paluchy serowe w 5 minut Zapraszam serdecznie wszystkich miłośników domowych smakołyków na pyszne francuskie ciasteczka serowe. Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, która zadowoli każdego łakomczucha. PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTECZKA SEROWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g twarogu 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki budyniu waniliowego
Przepiski.plSpecjalnie dla moich dzieciaczków przygotowałam dziś ciasto o wdzięcznej nazwie "dyskoteka" lub "kryształek". Jest to biszkopt kakaowy/czekoladowy przełożony masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. Wierzch ozdobiłam dodatkowo gorzką czekoladą i kolorową posypką cukrową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na co dzień oraz na imprezy, zwłaszcza imprezy dla dzieci, bo jest bardzo kolorowe. Jeszcze się też nie spotkałam(...)czerwona) 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny 150ml wody Polewa: 4 łyżki śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady posypka cukrowa Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od zrobienia galaretek. Każdą galaretkę wsypałam do osobnej miseczki i rozpuściłam każdą w 250ml wrzątku. Galaretki odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Można je przygotować
Waniliowe ImprowizacjePrzepyszny sernik na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto : mąka - 2 i 1/2 szkl przyprawa do piernika - 1 łyżka kakao - 3 łyżki żółtka - 4 szt cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka masło lub margaryna - 250 g Masa serowa : ser biały w kostce - 1,5 kg jajka - 7 szt budynie śmietankowe - 2 opak cukier - 1 i 3/4 szkl masło(...)Dodatkowo : tłuszcz do smarowania blachy Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki wymieszać nożem, zagnieść szybko ciasto. Pozostałe białka jaj z ciasta odstawić do lodówki, możemy je wykorzystać, do czego innego np. bezy. Podzielić ciasto na dwie części mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta, włożyć do torebki foliowej
Kuchnia DanusiCiasto kokosowa stracciatella to wyśmienite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na herbatnikach . Delikatne, kremowe, z chrupiącymi kawałkami czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi lekko kwaskowatego dżemu ciasto nie jest mdłe, gwarantuje ze zniknie z talerza w mgnieniu oka :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 400 gram maślanych herbatników, u mnie 1 duże podwójne opakowanie 250 gram(...)mnie mlecznej 1 litr mleka plus 1 szklanka, szklanka o pojemności 250 ml 3 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 5 łyżek wiórek kokosowych plus garść wiórek do posypania wierzchu ciasta mały słoik lub 3/4 większego ulubionego gęstego dżemu, u mnie domowy dżem z winogron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ugotowanie budyniu: litr mleka zagotowujemy wraz z cukrem i wiórkami kokosowymi
Blog kulinarny S9.PLdelikatny i rozpływający się w ustach. Po prostu pychotka :) Zachęcam do upieczenia na nadchodzące święta lub po prostu na deser do kawy :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: CIASTO: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka miodu (sztuczny lub prawdziwy) 1 szklanka mocnej herbaty (z 2-3 torebek) 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)kilka kropli olejku migdałowego ORAZ: mały słoik powideł śliwkowych POLEWA: 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 1-2 łyżki śmietany 30 lub 36 % migdały lub kokosy do dekoracji WYKONANIE: CIASTO: Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę, powoli wlewamy zimną herbatę, miód oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodajemy
Pani na deserSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% 250 g margaryny szczypta soli Krem migdałowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 3 - 4 łyżeczki kremu migdałowego z miodem Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady garść pokruszonych migdałów Przygotowanie: Ciasto - mąkę z przyprawa do piernika(...)solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około 2 - 3 cm i długości około
Ciastka - domowe słodkościNastępny pokoleniowy przepis. Przepis jest bardzo stary i pochodzi z sekretnego zeszytu babci mojej synowej. Okazał się hitem, pyszne ciasto. Przygotowanie ciasta – mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą. Wlać tyle wody żeby mak był przykryty. Zostawić na 30 minut. Następnie umieść mak na sitku. Poczekać aż woda z maku wypłynie. Zmielić mak w maszynce do mięsa, dwukrotnie. Masło(...)sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy makowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik i piec ciasto w 180 C przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić. Przygotowanie polewy – puszkę z masą toffi
Kuchnia Pokoleńadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strucla makowa – przepis Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam. Makowiec Składniki na 2 strucle: 250ml mleko 600g mąka pszenna(...)białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do polewy lukrowej) dodajemy również cukier, łyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie
Księga-Smaku