ciasto - 160969 przepisów (strona:1103/10732)

Łaciata chałka maślana 57

ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać(...)kakao, zagnieść, aby ciasto było jednolite. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałeczki, ułożyć naprzemiennie raz ciemny, raz jasny wałeczek, przeplatać wałeczki, raz górą, raz dołem, zaczynając od lewej strony. Odstawić pod przykryciem do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 200 st., piec 30 min. Wyjąć, przestudzić na kratce. Smacznego! Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka

moj przepis na
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 57

mąką owsianą, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć(...)formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę

moj przepis na
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 58

pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki(...)temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej mocy do rozpuszczenia się żelatyny, żelatyna stanie się prześwitująca

moj przepis na
Zakręcone drożdżówki z serem 125

przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzi ich całkiem sporo, dobrze się przechowują i nie tracą na świeżości. Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam :) Składniki ( na ok. 15 bułeczek ) Ciasto - 500 g mąki pszennej ( dałam tortową ) - 50 g świeżych drożdży - 3 łyżki cukru - 1 szklanka mleka - 2 żółtka - 100 g stopionego masła - szczypta soli  Masa - 500 g sera białego(...)kostki ( twarogu ) - 3 łyżki cukru - 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią - 2 żółtka   Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wsypuję przesianą mąkę, robię w niej dołek, wkruszam do niego drożdże, zasypuję je cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Odstawiam na chwilkę ( ok. 10 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto brownie mocno czekoladowe 66

Ciasta czekoladowe mają swoją niezwykłą moc. Większość z nas uwielbia czekoladę i zawsze kojarzy się nam z czymś smacznym i przyjemnym. Takie jest właśnie moje brownie mocno czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój(...)profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki ciemnego kakao 150g mąki pszennej tortowej 6 jajek 250 ml mleka 3,2% SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao

kulinarnyJa
Pizza z boczkiem 66

Pizza z boczkiem i oliwkami na cienkim cieście z tradycyjnym, ziołowym sosem pomidorowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzony przepis, ekspresowe wykonanie. Polecam Ci moją pizzę z boczkiem, którą przygotujesz przez cały rok. Jeśli nie jadasz mięsa zamień boczek na krążki cukinii z dodatkiem papryki lub pomidorów. Pizza z boczkiem SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 i ½ szklanki mąki pszennej(...)mała cebulka – 50 g 75 g boczku surowego wędzonego w kostce 100 g tartego żółtego sera 30 g czarnych lub zielonych oliwek PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie pizzy zaczynam od ciasta. W tym celu w większej misce mieszam “suche” składniki, dolewam łyżkę oliwy i mieszam łyżką. Następnie powoli wlewam ciepłą wodę i mieszam ręką. Po wlaniu całej wody wyrabiam ciasto

Zasmakuj Kuchni
Paluchy Serowe w 5 Minut 52

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paluchy serowe to pyszna i bardzo szybka do zrobienia przekąska, którą można przygotować w zaledwie 5 minut + czas pieczenia. Wystarczy zakupić gotowe ciasto francuskie i ser żółty. Dodatkowo paluchy posypałam czarnuszką, jednak możecie ją pominąć. Paluchy serowe to idealna przekąska na różnego rodzaju domowe imprezy, spotkania ze znajomymi, czy porostu jako coś na ząb do dobrego filmu(...)Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisy na ekspresowe paluchy serowe z ciasta francuskiego . Są bardzo szybkie smaczne i ciekawie prezentują się na stole. PRZEPIS NA PALUCHY SEROWE Składniki ciasto francuskie 80 g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pociąć na dowolnej wielkości podłużne paski. Paski z ciasta francuskiego poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia

Przepiski.pl
Jabłecznik na kruchym cieście 61

Składniki: (szklanka 250 ml) (blaszka 25x35) Ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Jajka 3 Śmietana 18 % 2 łyżki Cukier szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Sól szczypta Masa jabłkowa: Jabłka 2 kg Cukier 1/2 szklanki ( lub mniej jeśli jabłka są słodkie) Cynamon łyżeczka Przygotowanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, bułkę tartą oraz cukier ( jeśli(...)ilość cukru lub go pominąć). Wszystko razem wymieszać i odstawić. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać masło, smalec, szczyptę soli, jajka, cukier i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 45 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta. Ciasto rozłożyć

Kulinarne przygody
Orzechowe zawijasy 67

Zawijasy orzechowe z ciasta francuskiego 🥜🥰 Wyznaję zasadę, że w naszej lodówce zawsze musi być ciasto francuskie i powiedziałam też o tej mojej zasadzie babci 🧓Wzięła sobie do serca i owszem, zawsze ciasto w lodówce ma... Tylko nie wie co z nim zrobić i daje mi 🤪 Pomysły na ciasto francuskie? Mi ich nie brakuje! Dziś proponuję Wam ciasto francuskie na słodko(...)Składniki na 1 blaszkę zawijasów: 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g orzechów (ja użyłam mix nerkowców, ziemnych i pecan) 100 ml mleka 4 kopiaste łyżki cukru koksowego/ksylitolu/erytrolu/ewentualnie zwykłego cukru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 roztrzepane jajko do posmarowania Opcjonalnie : 1 łyżka syropu orzechowego Przygotowanie: Orzechy siekamy dość drobno. Przesypujemy do miski. Dodajemy słodzidło, mleko, cynamon, kakao

Czarnawisienka
Red velvet serobrownie na Walentynki. 47

Szukasz pysznego, atrakcyjnego deseru na Walentynki? Polecam Ci red velvet serobrownie. Moje dwa ulubione ciasta w jednym. To ciasto przepełnione jest miłością. Czerwień i czekolada, to jest to. Atrakcyjne i smaczne ciasto na romantyczny wieczór we dwoje. SKŁADNIKI: Masa serowa: 400 g serka śmietankowego 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 lyzka maki ziemniaczanej(...)pszennej ZAPRASZAM ROWNIEZ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: Zrobić masę s erową: W misce wymieszać rózgą lub mikserem, wszystkie składniki na sernik. Gotową masę serową odstawić na bok i zrobić ciasto na brownie: Masło rozpuścić i ostudzić. W misce utrzeć jajka z cukrem i szczypta soli. Do utartych jaj dodać rozpuszczone, schłodzone masło. Całość wymieszać mikserem. Do tak wymieszanych składników dodać

Pani M - kuchnia smakowita
Drożdżówki z budyniem waniliowym 70

wątpienia przepis ponadczasowy. Bułeczki drożdżowe z budyniem przepis, który lubią dorośli i dzieci. To idealny dodatek do kawy, kakao oraz gorącego mleka. Jak zrobić drożdżówki z budyniem? Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe, z którego formujemy bułeczki. Po wyrośnięciu w każdej tworzymy zagłębienie, które wypełniamy budyniem. Bułeczki z budyniem pieczemy w piekarniku kilkanaście minut i gotowe. Jeśli chcesz, drożdżówki możesz posypać kruszonka(...)Należy to zrobić przed wstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też lukier. Lukier nakładamy po upieczeniu, ale gdy drożdżówki są jeszcze ciepłe. Bułeczki z ciasta drożdżowego z budyniem to słodki wypiek, który bez wątpienia wymaga uwagi w trakcie przygotowania. Jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje cierpliwości i „ciepła”. Zrewanżuje się nam puszystością i pięknym zapachem podczas pieczenia. Domowa

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżówki z twarogiem 78

bezproblemowe , a co najważniejsze pyszne! Tak pyszne, że trudno będzie się Wam im oprzeć! Chrupiące na zewnątrz, kryją w sobie mięciutki środek z serka o smaku waniliowym. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej, pszennej - 50 g świeżych drożdży. Jeśli nie masz to użyj suszonych w ilości 15 g - 250 ml mleka - 3 duże łyżki cukru - 100 g masła(...)cukier. Kolejno dodawaj żółtka, rozpuszczone zimne masło , drożdże ,a na koniec lekko ciepłe mleko. Całość idealnie rozmiesza się łyżką drewnianą. Następnie przenieś do misy z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiaj w robocie nie dłużej niż 5 minut. Ciasto będzie lepkie i luźne. Zostaw w misce przykrywając ściereczka na minimum jedną godzinę. Urośnie ładnie. Kiedy ciasto będzie rosło to przygotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Wieniec makowy 101

mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu.                   Wieniec makowy Składniki: Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej 2)       50 g drożdży(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn, roztopione i ostudzone masło, żółtka i szczyptę soli i wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.   4.    Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy

Na kulinarnym poligonie
Królewiec 80

Pyszne miodowe ciasto z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym na gorąco z aromatem migdałowym. Pysznie i prosto❤️ Składniki blaszka 23/33: Ciasto miodowe: jajko 1 szt,  soda 1 łyżeczka,  masło lub margaryna 150g, mąka pszenna 450 g,  cukier 150 g,  miód 3 łyżki,  biszkopt: jajka 4 szt,  cukier 3/4 szklanki,  mąka pszenna 3/4 szklanki(...)masło 100 g,  cukier puder 150 g,  kakao 40 g,  mleko 4 łyżki,  Sposób przygotowania: Składniki na blaty miodowe, łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa blaty na wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez

kulinarne odsłony pati
Ciasto na naleśniki 49

Jakie zrobić najlepsze ciasto na naleśniki? Ten klasyczny przepis sprawi, że Twoje naleśniki będą lekkie, puszyste a to wszystko zaledwie z kilku podstawowych składników. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Ciasto na naleśniki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe(...)bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach

Naleśniki

Proponowane wyszukiwania