pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrwane. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie(...)Szarlotka z bezą i śliwkami Szarlotka z bezą i śliwkami Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie
Kulinarne przygody GatityCiasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię(...)robić najbliższym domowe przyjemności, nie lubię za bardzo jeść ciast, ale piec lubię, nawet bardzo. W ogóle lubię czas wolny spędzać w kuchni. Ciasto na kefirze z figami i migdałami przygotowuje się bardzo szybko, do tego jest bardzo proste do przygotowania. Figi i migdały, lekki, puszyste ciasto na kefirze, do tego cukier puder. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się i w Waszych domach. Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb(...)mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30 – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu
Tajemnice Smakukuchni tej jesieni. Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych. Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów i pyszną, mleczną mozzarellę ♥ Tak powstało jesienne Galette z pieczoną dynią. Pełne październikowego słońca, które w tym roku wyjątkowo radośnie zabawia nas swoimi(...)łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 3 szczypty pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego Do tego 7 suszonych pomidorów ze słoiczka 1 kulka mozzarelli Ciasto kruche 160g mąki 70g zimnego masła 3-4 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Pieczona dynia: 1. Cebulę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSuper ciacho z książki Siostry Anastazji. W książce podane były wiśnie z kompotu, których niestety nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, więc na pewno się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Zapraszam kochani. Składniki blaszka 23/33: ciasto: margaryna 30 dag, cukier puder 25 dag, mąka pszenna 25 dag, jajka 6 szt, proszek do pieczenia(...)Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz amoniak. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać orzechy włoskie. Ciasta rozwałkować na 3 oddzielne blaszki i piec w temp. 170 st. C przez
kulinarne odsłony patiEleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam! Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła(...)śmietany 18%, 30 g budyniu waniliowego bez cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 jajka, puszka brzoskwiń w syropie. Dodatkowo: 2 brzoskwinie do dekoracji płatki migdałowe, cukier puder. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody
Świat CiastaMięciutkie bułeczki drożdżowe, z pysznym słodkim nadzieniem. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo pyszny deser, nie tylko dla dzieci. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 35g świeżych drożdży 170ml mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 żółtka 50g masła 150g cukru (ok pół szklanki) 16g cukru waniliowego szczypta soli Budyń: 375ml mleka(...)mąkę, żółtko i proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i mieszamy, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Gotowy budyń odkładamy do wystygnięcia *** *** Przygotowujemy ciasto. Do wysokiej miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, oraz jogurt naturalny. Mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia *** *** W garnuszku
Blog z ApetytemTypowo jesienne ciasto - połączenie jabłek , orzechów i miodu. Polecam z całego serca bo wyszło pysznie . Ciasto smakuje najlepiej po dwóch,trzech dniach więc spokojnie możecie go zrobić wcześniej. Idealne będzie również na święta. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 25 dag masła 20 dag płynnego miodu 4 jajka 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru Masło(...)posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka i miód - wyrobić ciasto. Upiec 4 placki na złoty kolor. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek bądź mus jabłkowy 2 suche galaretki Obrane,starte na dużych oczkach jabłka dusić na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać suche galaretki, wymieszać,smażyć krótką chwilę. Podzielić na dwie części. Masa śmietankowa
Niespełnione zdolności kulinarneświetne połączenie samych pysznych składników. Właściwie powinnam napisać makowiec z dynią , czekoladą i bakaliami na kruchym cieście. Całość smakuje rewelacyjnie. Żeby przygotowanie makowca nie zajęło mi dużo czasu, użyłam suchego mielonego maku Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ szklanki mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego(...)piasku) i ugniatam na blaszce (35×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Międzyczasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 1 ¼ szklanki mleka 3 szklanki mielonego, suchego maku (Jeśli chcecie użyć zwykłego maku, należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). 3 jajka
Słodki sentymentnasz stół na nadchodzącą Wielkanoc . Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły(...)zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć
Moja Delicjawody uderzają o parapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Choć na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę ! A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy się smakami jesieni. To ciasto jest obłędnie pyszne. Klasyka zawsze się sprawdza. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Szczypta soli Dodatkowo: 80-1 kg ciemnych śliwek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Cukier puder do oprószenia: Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło, dodać żółtka, całość zagnieść na kruche jednolite ciasto. Podzielić na dwie części jedną
Wanilia i Kardamonbardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa. W kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę(...)jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film :) SKŁADNIKI *proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru KREM -2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBrownie – mniam, mniam. Sprawdzony przepis. Soczyste, bardzo czekoladowe ciasto. Intensywnie pachnące i niesamowicie wilgotne. Wspaniały smak ciasta z rozpływającą się czekoladą. Mojej rodzince mocno przypadło do gustu, szybko zniknęło z talerza. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto brownie – składniki: Składniki na ciasto: 150 gram masła 250 gram gorzkiej czekolady ( jeśli nie przepadacie za bardziej gorzkimi(...)płaskie łyżki kakao 150 gram mąki pszennej tortowej 6 jaj składniki na polewę: 100 gram mlecznej czekolady 50 gram gorzkiej czekolady 125 g śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto brownie – sposób wykonania: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem, mlekiem oraz ekstraktem. Pilnujemy,aż powstanie jednolita masa. W misie miksera należy należy wbić jaja i dodać cukier. Mikser
Olcia gotuje!smakiem zjeść na kolację lub na śniadanie. Połączenie fety i pomidorów to zawsze udany duet, a dodatek ziół dodatkowo podkręca smak Tarta z pomidorami i fetą Składniki: Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko sól Dodatkowo: 2 czerwone pomidory malinowe 1 żółty pomidor 1 czarny pomidor 4 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 150 g sera feta(...)gałązki świeżego tymianu 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek gruboziarnista sól świeżo mielony pieprz świeża bazylia Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folie i następnie wkładamy je do lodówki na około 15-20 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek (większy
PatiGotujewyrośnięcia na ok. 10 minut. 500g mąki lub mieszankę mąk wsypujemy do dużej miski. Dodajemy erytrol oraz sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, rozcieramy między palcami na kruszonkę i wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy 3 wałki o długości około 45 cm. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blachę, zlepiamy ich początki i zaplatamy warkocz
Be Fit Be Strong