Większość zna klasyczną zebrę z kakao ja dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia zebry z dodatkiem szpinaku. Jest bardzo smaczna, puszysta, a szpinak, dodany do ciasta jest praktycznie niewyczuwalny. Jeśli jeszcze nie jedliście ciasta zebra w takiej wersji to gorąco Was namawiam, jest bardzo łatwa do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zebra ze szpinakiem Składniki 200 g szpinaku (waga szpinaku(...)cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a po chwili cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą
To co lubię - gotuję i polecamwiem, który smakuje mi bardziej. ;) Jeśli macie zapas białek to tutaj możecie wykorzystać 2-3 dodatkowo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami i kakao Składniki Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)kupujemy takich, które zawierają konserwanty) 3 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g masła 3/4 szkl. drobnego cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 5 białek białka, które pozostały z ciasta 0,5 szkl. cukru Instrukcje Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą
To co lubię - gotuję i polecammakową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Seromakowiec .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) – (140 g) 1/3 szklanki cukru pudru (40 g) 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 80 g masła (zimnego) Składniki na masę makową(...)białek 250 g miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g) szczypta soli (do ubijania białek) Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na smaczne i szybkie śniadanie. Zapiekane jajka w cieście francuskim to propozycja na odświętne śniadanie, którym zaskoczycie swoich bliskich. Przygotowanie zapiekanych jajek nie zajmuje dużo czasu, potrzeba kilku składników. Efekt smakowy jak i wizualny z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane jajka w cieście francuskim. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku(...)liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego w dużą kostkę. Na wierzch wykładamy farsz
To co lubię - gotuję i polecamCiasto jogurtowe-kubeczkowe przygotujemy bez użycia miksera. Idealne pod każde owoce. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami jak i z syropu :). Owoce nie opadają. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie :). Banalnie proste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 jogurt naturalny o pojemności 400 ml. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki; 1 kubek oleju rzepakowego 1 kubek(...)cukru 3 kubki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, u mnie puszka brzoskwiń cukier puder do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki. umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku
Blog kulinarny S9.PLlubię przyrządzać tę pizzę w mojej kuchni. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (na blachę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu): Ciasto: 50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oliwy ok. pół szklanki mleka Farsz: 4 kiełbasy(...)pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła. 2. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy. 3. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy. 4. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione
Kawa z mlekiemCiasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy obłoczek przepis na blachę o wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas ubijając. Mąkę
365 dni dookoła kuchnijest takie ciasto, które już zawsze będzie mnie przenosić swoim smakiem do lekkich, letnich niedziel spędzanych u dziadków na działce. Do kawy na tarasie, przytulnej atmosfery, radosnych wybuchów śmiechu, zapachu okalającej zieleni i perfum wujostwa, które czasami się zjeżdża, jeśli niedziela jest szczególnie wyjątkowa. Błogość, lekkość i beztroska! Na stole, na którym nigdy nie brakuje w wazonie kwiatów, prawie zawsze(...)stoi też talerz z babcinymi wypiekami, a w sezonie, jednym z nich bywa najlepsze ciasto z porzeczkami na świecie :) Chrupiący spód przesypany migdałami, a na nich warstwa soczystych, kwaskowatych czerwonych porzeczek zatopionych w bezowej piance, która idealnie kontrastuje i wyrównuje owocową cierpkość ♥ Nie da się przejść obok niego obojętnie i trudno też odmówić sobie choćby najmniejszego, dodatkowego okruszka. To jedno
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na kruche: 3 ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 5 żółtek + ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy ciasto jest za sypkie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Masa r abarbar owa : ok. 700 g rabarbaru umytego(...)łyżek) Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. * UWAGA* Budyń należy ugotować tuż przed samym wyłożeniem na masę rabarbarową. ( gęsty trudno rozprowadzić) WYKONANIE ( blacha 25 x 36 cm) : ½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem masa rabarbarowa ZAPIEKAMY 10 MINUT (180 stopni) wykładamy gorący, gęsty budyń ½ ciasta kruchego pokruszona PIECZEMY OK. 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI posypujemy pudrem
Domowe ciastaniewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec przepyszne ciasto. Drożdżówka wyszła lekka, pulchna i bardzo mocno urosła. Oczywiście na wierzch można położyć owoce takie jak np truskawki, maliny, jagody czy borówki. To co znajdzie się na górze pozostawiam już Wam. ja miała(...)taką też poczyniłam :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj Składniki na kwadratową blachę 24 cm (można użyć większej blaszki, wtedy ciasto wyjdzie niższe): * 800 g mąki pszennej * 5 jajek * 200 g cukru * 200 ml oleju * 220 ml ciepłego mleka * 50 g świeżych drożdży (14 g suszonych drożdży) Kruszonka: * 200 g mąki pszennej
Zrób to smacznieGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 450 g mąki 180 ml mleka, letniego 25 g drożdży 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g masła wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy aby rozczyn podrósł. Jajka mieszamy z pozostałym cukrem(...)oraz cukrem z wanilią. Wymieszane jajka, podrośnięty rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń. składniki na nadzienie budyniowe: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 2 garstki
Domowy Smak Jedzeniapodróżami i kuchniami świata – zarówno tymi poznanymi, jak i tymi, które dopiero są w strefie marzeń! Połączyłam smaki z Turcji, Włoch, Izraela i Grecji. Wykorzystałam do przepisu m.in. ciasto filo, którego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza ‚liść’. I rzeczywiście ciasto filo przypomina listki. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji, a ciasto wykorzystywane(...)mozzarellą! Co? Tak tak! Mozzarella jest faszerowana! Faszerowana obłędną pastą z łososia! To prawdziwa petarda, która zaskoczy dosłownie wszystkich! Jak zrobić takie danie? Jak faszerować mozzarellę? Jak zrobić domowe ciasto filo? Zobaczcie! CIASTO FILO SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 400 g * sól – 6 g * woda o temperaturze 50C – 330 ml oliwa z oliwek dobrej jakości – 30 ml * skrobia
Ostra na SłodkoBardzo łatwa i szybka propozycja na wykorzystanie dyni . Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut , jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię. Składniki: 2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)należy ją lekko odcisnąć), cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka
Słodki sentymentKruche ciasto z budyniem i porzeczkami i tartym ciastem 😍 odlot! Jest przepyszne 🤤 na samą myśl o nim cieknie mi ślinka 😂 także na pewno niedługo znowu będzie robione bo wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm): Kruche ciasto: 4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 kostka zimnego masła (200g) 1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 4 żółtka 1 jajko(...)Dodajemy słodzidło i masło. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odkrawamy 1/3 kulki i wkładamy do zamrażalnika. Ponownie formujemy kulkę z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 700 ml mleka gotujemy ze słodzidłem. 300 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy
Czarnawisienka