ciasto - 160969 przepisów (strona:1130/10732)

Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą 114

Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówek z boczkiem. 5 dkg surowego boczku 1 duża biała cebula 10 dkg sera Gouda 30 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania ciasta 170 ml letniej wody 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 dkg drożdży 6 listków świeżej szałwi 20 dkg kwaśnej śmietany 1 jajko Jak przygotować drożdżówki . Boczek pokroić(...)ognia i wystudzić cebulę. Do kubka wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, drożdże z wodą oraz olej. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15-u minutach ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Jeśli ciasto klei się do stolnicy czy wałka

mecooks
ciasto kruche z owocami mikserem ucierane... 137

gruszki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, puder cukier - ile potrzeba miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gęste ciasto i schować do lodówki na 2 godziny śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać(...)misce z cukrem i kisielem forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami wylepić na dnie bokach owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto  wystudzić, przed podaniem posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Karpatka 481

Dzisiejszy wpis to klasyka wypieków. Karpatkę pamiętam od bardzo dawna, często piekła ją moja mama i wszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250-300 g miękkiego masła Ciasto: Wodę i margarynę z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i proszek

Smakołyki Asi
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 97

Szarlotka z bezą i jabłkami. Szarlotka  pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie(...)można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest

Rita creative
Parówki z serem w cieście francuskim 177

Parówki z serem w cieście francuskim Składniki parówki ciasto francuskie musztarda ser w plastrach słodka papryka w proszku 1 jajko Przygotowanie Parówki dzielimy na pół. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy paski o grubości ok. 5 cm. Gotowe paski z ciasta francuskiego smarujemy musztardą po jednej stronie i posypujemy papryką w proszku, następnie dzielimy je na pół. Ser w plastrach dzielimy(...)takie same paski, jak ciasto francuskie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Parówke owijamy serem i przygotowanym ciastem francuskim. Gotowe przekąski kładziemy na blasze. Jajko wbijamy do szklanki, rozbijamy widelcem i polewamy lub jeśli mamy specjalny pędzelek kuchenny to rozsmarowywujemy jajko po cieście francuskim. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, naszą przekąskę pieczemy 15 min. Wskazówki Parówki w cieście francuskim możemy podawać

4stronykuchni.pl
Ciasto Hit 120

lekko, zwiewnie i nie tucząco, a u mnie kolejne ciacho;P No cóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać :)  To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity(...)klik ). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości, bo przy ich udziale wszystko jest możliwe… Szczęśliwego( i słodkiego) Nowego Roku! źródło przepisu:chomikuj.pl ciasto kakaowe Składniki na ciasto: 520 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 60 ml śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Domowe ciasta
Miodownik wiśniowy 147

czeeeeść J   Dziś uraczę Was ( mam taką cichą nadzieję J ) kolejnym przekładańcem z mojego przepisu. To modyfikacja kilku ciast, które już wykonywałam. A że z ciachami jest tak, że każda, nawet mała zmiana może przynieść zaskakujące efekty- dzielę się z Wami przepisem na mój miodownik wiśniowy. Zamiast tradycyjnych wielu warstw samego kremu grysikowego przekładanego miodowymi blatami, wprowadziłam 2 smaki(...)waniliowy oraz wiśniowy- frużelinę. Przekładaniec, mimo sporej ilości cukru ( zarówno w cieście jak i masach) nie jest „mulący” dzięki przełamaniu lekko kwaskowymi owocami. Całość bajecznie rozpływa się w ustach( może odleżeć w lodówce noc, a będzie mięciutki) a wykończenie deserową polewą sprawia, że jest wykwintne jak najlepsza wiśniowa pralina… Składniki na ciasto miodowe

Domowe ciasta
Sernik z brzoskwinią 161

weekend. A jeśli Wam posmakuje- możecie zrobić powtórkę na święta 😊 To tradycyjny sernik z soczystymi brzoskwiniami skąpanymi w cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę(...)sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.        Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.    WYKONANIE: ciasto kruche .de   ½ masy serowej       brzoskwinie ½ masy serowej     ½ ciasta kruchego   pieczemy ok. 1 h 10 min w temp 180 stopnu.   zostawiamy

Domowe ciasta
Delikatne bułeczki z serem 132

pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera 😉   Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc to ciasto drożdżowe sprawdzi się także idealnie do jagodzianek- macie to jak w banku. A jeśli chodzi o bułeczki serowe- dzięki „przemrożeniu” sera w zamrażarce – nie musiałam go wcale mielić- sprawdźcie(...)patent 😊    Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy

Domowe ciasta
Małe pączki z konfiturą 92

objętość *** *** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm *** *** Szklanką – literatką wycinamy z ciasta kółeczka *** *** Wycięte kółeczka układamy na oprószonym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia *** *** W wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury

Blog z Apetytem
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 93

się jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Do tej szarlotki(...)lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki

Raj dla Podniebienia
Chałka na zakwasie 103

delikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2 etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550, u mnie typ 520 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest, aby zaczyn(...)dojrzewał za długo, gdyż ciasto stanie się zbyt kwaśne. Przed dodaniem do ciasta powinien mniej-więcej podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna być lekko wklęsła. (U mnie nie była). Ciasto na chałkę : cały zaczyn (350 g) 400 g mąki pszennej (u mnie typ 520) 50 g płynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 roztrzepane jajko

Proste Potrawy
Szarlotka dla alergika 147

Pierwsza w tym roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu(...)łyżeczka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Wbić żółtka i wymieszać z mąką. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę margarynę i smalec. Wszystko posiekać, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Seromakowiec 174

Seromakowiec Przepyszne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto mąka -1,5 szkl cukier -mniej niż pół szkl proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki żółtka -2 szt masło -125 g cukier waniliowy -1 opak Masa makowa:  masa makowa - 850 g białko jaj - 1 szt jajka - 3 szt aromat rumowy - kilka kropli mąka ziemniaczana - 36 gram   ( 3 łyżki(...)śmietankowy - 1 opak  ( 64 g )  kilka kropel aromatu   6 - jajek Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 50  ml śmietanki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut

Kuchnia Danusi
Ciasto kawowe 92

Połączenie moich ulubionych rarytasów, tj. kawy i domowego ciasta. Nie ma nic lepszego niż własny słodki wypiek powstający w domowym zaciszu. Mamy kontrolę nad składnikami, ilością słodyczy i dodatków. W kuchni ciężko się opanować i trudno nie zgadnąć jakie ciasto właśnie jest w piekarniku… Robię je po raz drugi, przepis na blogu po raz pierwszy, postanowiłam się podzielić. Jest(...)ekspresowe, na jedną keksówkę, a radości i aromatów masa! Ciasto z kawą, aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania