Ciasto podwójnie "cukiniowe" - pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny , która w domowych wypiekach sprawdza(...)jasną, puszystą masę. Ciągle ubijając masę jajeczną stróżką wlać olej i zmiksować. Do masy dodać odciśniętą cukinię i wymieszać, na końcu dodać przesiane składniki i ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać szpatułką wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 0 C. Piec
Kocham..lubię..gotuję..ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki cukru 1 szklanka(...)cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy
Izabelawkuchniproste, a tak pyszne. Ciasto ekspresowe z niespodzianką i malinami, albo innymi ulubionymi owocami możecie przygotować w 30 minut . To połączenie przepisu ze „słodkosentymentowego zeszytu” z odrobiną własnej inwencji. Kto spróbuje, nie pożałuje Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Uwaga: szklanka(...)Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę 25×30 cm wykładam papierem do pieczenia wykładam na niej ciasto. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki: 250 g zmielonego twarogu 1 jajko
Słodki sentymentłyżka wody szczypta soli Pozostałe składniki: 400 ml śmietany 30% 2 galaretki, u mnie cytrynowe ok 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie czerwona porzeczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy jajko, rozdrobnione masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy(...)godzinę do lodówki do schłodzenia., blaszkę do tarty smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, na sam spód możemy wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką i wykładamy oraz dopasowujemy do kształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch
Blog kulinarny S9.PLMurzynek ze śliwkami i kruszonką to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Deser na pewno posmakuje osobom, które lubią czekoladowe, niezbyt słodkie i wilgotne ciasta z owocami. Murzynek jest bardzo smaczny sam w sobie, a z dodatkiem śliwek i kruszonki staje się jeszcze bardziej wilgotny i delikatnie chrupiący z wierzchu. Wykonanie tego ciasta jest dość proste, należy(...)twardy. Po czasie pieczenia podanym w przepisie najlepiej w miejscu bez śliwek sprawdzić drewnianym patyczkiem. Patyczek może być delikatnie wilgotny, ale nie powinno być na nim przyklejonego surowego ciasta. W cieście najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki, ale może być również inny niezbyt wodnisty rodzaj śliwek. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Forma
Kuchcik gotujeBłyskawiczne gofry z ciasta francuskiego to przepis tego lata. Ogromnie żałuję, że odkryłam je tak późno, bo są naprawdę mega smaczne Są wakacje, muszą być gofry, wiadomo Ale gdy za oknem jest naprawdę bardzo gorąco, czasem nam się po prostu nie chce. I tutaj z pomocą przychodzi ciasto francuskie Jeden z niewielu produktów, które polecam kupić, a nie robić samodzielnie(...)już się w nich kryją. Jednak jeśli chcesz możesz dodać do nich bita śmietanę, nutellę lub dżem. Wybierz to co masz i to co najbardziej lubisz Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego Składniki na 5 gofrów : opakowanie ciasta francuskiego owoce, np. maliny, nektarynki, jabłka cynamon, cukier puder + ulubione dodatki Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego podziel na 5 pasów. Każdy z nich
365 dni dookoła kuchniPieczenie tego ciasta musiałam rozłożyć na 2 dni, z powodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie(...)zrobić i składników wystarczy Polecam z czystym sumieniem. Składniki: * ciasto: – 2 żółtka – 0,5 szklanki cukru – 1,5 szklanki mąki pszennej – 1 łyżeczka śmietany 18% – 0,5 łyżki octu – 100g masła – 1 łyżeczka proszku do pieczenia * budyń: – 500 ml mleka – 5 żółtek – 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej – 2-3 łyżki
CookYourselfśniadanie …na kolację …dla gości …na przyjęcia …na piknik …na przegryzkę do pracy Wspaniałe koszyczki z ciasta francuskiego, które można wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami Są szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują i efektownie wyglądają. Idealne na domową przekąskę lub na rodzinne imprezy (sylwestra, urodziny, chrzciny, komunie). To kolejny pomysł podpatrzony u mojej szwagierki. Zrobiłam(...)fomie koszyczków, ale podobnie jak Dorota, zamiast kwadratów można wyciąć z ciasta krążki i uformować muffinki. Niezależnie od kształtu jaki im nadacie, jestem pewna, że Twoi domownicy lub goście będą nimi zachwyceni Przekąski z piekarnika: ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Domowe pieczywo czosnkowe ** Pizzerinki z ciasta francuskiego ** Paluszki z ciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około
Kulinarny S.O.S.Najlepsze wegańskie jagodzianki, które musisz wypróbować tego lata. Tak to ten przepis Testowałam już wiele pomysłów na wegańskie ciasto drożdżowe, ale ten najlepiej pasuje do jagodzianek Nie wiem, czy istnieją osoby, które nie lubią jagodzianek, ale dla mnie to obowiązkowy wypiek każdych wakacji. Pamiętam, że gdy byłam w podstawówce pieczenie jagodzianek zaczynało się od zbierania jagód Potem było przebieranie(...)takie łatwe, bo trzeba było stosować się do wielu zasad, między innymi: nie krzyczeć, nie otwierać okien, nie robić przeciągu i być cierpliwym. Wszyscy to po to, aby ciasto drożdżowe wyrosło idealnie Gdy byłam dzieckiem wydawało mi się to bez sensu, ale dziś wiem, że ten cały rytuał wokół ciasta drożdżowego miał sens. Sprawiał nie tylko, że ciasto lepiej wyrastało
365 dni dookoła kuchnidrożdżami do mieszanki jajek i mąki i dokładnie połączyć je ze sobą. Dodać resztę mąki i mieszać, aż będzie całkowicie wmieszana. Na koniec dodać zmiękczone masło (smalec) i zagniatać ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ją czystą ściereczką i pozwolić ciastu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość(...)Blat roboczy posmarować cienko olejem, wyłożyć ciasto, lekko wyrobić, by je odgazować. Rozwałkować ciasto na długi prostokąt, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie. Na cieście rozsmarować masło. Zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku. Blachę wyłożyć papierem do wypieków i ułożyć ciasto w kształcie spirali złożeniem do domu. Pozostawić odstęp jednego centymetra między kolejnymi zwojami i pozwolić ciastu ponownie rosnąć, aż zwiększy
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓 Składniki: 85 g masła 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru szczypta soli duże jajko 120 ml mleka 10 g cukru wanilinowego 450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce) Przygotowanie : tortownicę wyłóż papierem(...)osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy. mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę. przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę truskawek. ciasto pieczemy w temperaturze 160 C przez 10 minut, następnie zwiększamy temperaturę
Niezły Młynekjagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną jagodziankę dodaję 4 czubate łyżki jagód, ciasto jest bardzo maślane, przepyszne i bardzo cieniutkie. Jagodzianki można wykonać z kruszonką lub bez, jak kto lubi. Maślane jagodzianki robię zawsze z kruszonką aby były jeszcze bardziej maślane ;-))) Jagodzianki są dość(...)proste do zrobienia, najlepiej wykonywać je w robocie planetarnym ponieważ ciasto musi być odpowiednio długo wyrabiane. Polecam każdemu ten przepis kto uwielbia jagodzianki, w których jest pełno jagód! PRZEPIS NA MAŚLANE JAGODZIANKI Otrzymasz 6 dużych jagodzianek lub 8 mniejszych składniki: - 370 g mąki pszennej typ 480 - 170 g mleka - 12 g drożdży świeżych - 70 g cukru
SMYKWKUCHNIPierogi na cieście drożdżowym z jagodami jadłam kilka lat temu w opolskim Pierożku. Bardzo mi smakowały. To tak, jakby niewielkie kawałki bucht odrywać i maczać w jagodach. Wtedy jeszcze nie myślałam o tym, żeby podobne zrobić w domu. Ale kiedy kilka dni temu niosłam do domu świeże jagody, to ciasto latało mi w myślach jak natrętna mucha. Bałam się(...)tylko jednego. Że nie wyjdą i co ja wtedy zrobię?? To znaczy co zjemy na obiad... bo nic innego w lodówce nie miałam. I wymyśliłam, że... zrobię ciasto normalne i ciasto drożdżowe. Nie pytajcie o minę mojego męża, kiedy powiedziałam co zamierzam zrobić! Partia pierogów z klasycznego ciasta poszła na pierwszy rzut, dzieci pojadły, w tym czasie wyrosło ciasto
bistro mamaKruchy spód, warstwa kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki i pyszna bezowa pianka. Właśnie takie ciasto upiekłam w miniony weekend. Z blachy znikało w błyskawicznym tempie, więc chyba smakowało ;) Składniki na kwadratową blachę 24 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 250 g masła * 4 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka bezowa(...)białka * 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: * 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam Orzech ) * garść płatków migdałów Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Podzielić je na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta podzielić na pół. Jeden kawałek ciasta wyłożyć równomiernie na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować
Zrób to smacznie