ciasto - 162803 przepisów (strona:1122/10854)

Drożdżowa gwiazda z nutellą 132

Drożdżowa gwiazda z nutellą to efektownie wyglądający świąteczny wypiek. Do jej przygotowania potrzebne jest proste ciasto drożdżowe i trochę kremu czekoladowego. Tak niewiele składników, a jaki miły dla oka i kuszący dla podniebienia rezultat. Drożdżowa gwiazda z nutellą z pewnością zachwyci gości, a szczególnie do gustu przypadnie małym łasuchom gustującym w czekoladowym. Składniki na drożdżową gwiazdę z nutellą(...)odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, resztę mleka i cukru, wlać rozczyn. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkowywać na blacie oprószonym mąką i wycinać koła wielkości dużego talerza

niecodziennikpary
Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami 107

wersję dla siebie, ze swoimi ulubionymi dodatkami, na słono lub na słodko. My ostatnio przygotowaliśmy sobie tartę z mrożonymi truskawkami , karmelem i orzechami włoskimi, obowiązkowo na idealnym przepisie na ciasto kruche. Kiedy za oknem już widać wiosnę, ale do truskawkowego sezonu jeszcze daleko, słodki deser z wykorzystaniem mrożonych owoców jak najbardziej się sprawdza i zadowala nasze podniebienia. Składniki na truskawkową(...)tartę z karmelem i orzechami Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła z lodówki 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 6 łyżek cukru 30 g masła 100 ml śmietany kremówki 100 g orzechów włoskich Dodatkowo: mąka do oprószenia margaryna do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

niecodziennikpary
Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa 105

środkiem. Ponieważ na naszym blogu znajdują się przepisy na potrawy z różnych stron świata, prezentujemy przepis na bożonarodzeniową struclę zza zachodniej granicy. Guten Appetit. Składniki na drożdżową struclę bożonarodzeniową Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml mleka 125 g masła 50 g drobnego cukru 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 1 małe opakowanie cukru(...)Masa marcepanowa: 100 g masy marcepanowej 50 g kandyzowanych skórek owocowych 1 żółtko Dodatkowo na białą posypkę: 50 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Do garnka wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30 o C), wsypać połowę cukru, wkruszyć drożdże, mieszać do ich rozpuszczenia się. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić

niecodziennikpary
Faworki ze słodką śmietaną 188

robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie, korzystając z maszynki do makaronu, w której rozwałkowywaliśmy bardzo cienko kawałki(...)ciasta. Jeszcze tylko chwila na gorącą kąpiel chrustu w smalcu i niebawem zasiądziemy do wielkiego stosu obłędnych w smaku domowych faworków. Udostępnij Składniki na faworki ze słodką śmietaną 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru 25 ml wódki 3-4 kropelki aromatu pomarańczowego 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg smalcu

niecodziennikpary
Piegusek na białkach 104

Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale w lodówce wciąż mieliśmy słoiczek białek po pieczeniu pączków i faworków , stąd pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach . Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie(...)chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest on mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem. Udostępnij Składniki na ciasto piegusek na białkach 1 szklanka białek (z ok. 6-7 jajek) 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego 1 szklanka mąki pszennej 1 / 2 szklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli

niecodziennikpary
KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I NADZIENIEM JAGODOWYM 81

Karpatka to ciasto wykonane z ciasta parzonego, przełożone kremem budyniowym. Moja wersja dodatkowo wzbogacona została o nadzienie jagodowe. Nazwa karpatka pochodzi od tego, że ciasto podczas pieczenia pięknie, nierówno wyrasta, tworząc góry. Wygląda bardzo efektownie a smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Moja rodzina i znajomi uwielbiają to ciasto a jak jest u Was? Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka(...)palnika grzewczego i pozostawić do całkowitego wystudzenia.  Zimną masę przełożyć do miski, wsypać szczyptę soli i proszku do pieczenia. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać wszystko mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i każdą osobno przełożyć do okrągłej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25- 30 minut

Zrób to smacznie
Pierogi z twarogiem wędzonym 107

wyjąć ser z opakowania Podsmażyłam do pierogów jeszcze cebulkę i nic do szczęścia mi więcej nie potrzeba na obiad. Powinnam robić pierogi na zamówienie bo to mi najbardziej wychodzi . Ciasto jest genialne w swojej prostocie tylko mąka, gorąca woda i sól, oraz pyszny farsz o którym wspomniałam wyżej. Te pierogi można zrobić z każdym nadzieniem. Mój dzisiejszy przepis nie zawiera(...)dodatki: podsmażona na oleju cebulka Farsz 15 łyżeczek wędzonego twarogu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy stopniowo wrzącą wodę i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy maślany chleb tostowy 933

świeżych drożdży 5 g cukru 7 g soli 20 g miękkiego masła + 1 łyżeczka do smarowania chleba Wykonanie Mleko i wodę wlewamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Najlepiej wyrabiać ciasto(...)pomocą miksera z hakiem. Dodajemy miękkie masło i sól, ponownie wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż wchłonie masło. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.  Po pierwszej godzinie odpowietrzamy ciasto, czyli składamy i ponownie przykryte odstawiamy do wyrastania. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia z małym zapasem (około 2 cm papier powinien wystawać z foremki). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę

Tajemnice Smaku
Ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców 103

Ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców poleca się na ten ciężki czas. To ciasto, które zawsze poprawiało mi humor. Ma wiele zalet (oprócz smaku), więc: łatwo się je przygotowuje, jest szybkie i nie potrzeba do niego żadnych skomplikowanych składników. Co istotne, to także dobry pomysł na przemycenie warzyw do diety W takiej formie skuszą się na nie nawet najwięksi przeciwnicy(...)warzyw, więc to dobre ciasto dla najmłodszych Dlatego nie ma co zwlekać, idźcie do kuchni i upieczcie sobie ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców. Ciasto marchewkowe z kremem z nerkowców Składniki na keksówkę o długości 16 cm 300 g marchwi 300 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli 80 g erytrolu 180 ml oleju

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Ptasie Mleczko 154

Dzień dobry :-) Już piątek, więc na weekend pyszne ciasto do kawy trzeba zrobić :-) Ja mam dla Was przepis na lekkie i rewelacyjne w smaku ptasie mleczko. Biszkopt, który powinien być ciemniejszy, ale ja miałam tylko jeden budyń, na to pianka z serków i śmietanki i polewa czekoladowa :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) Ciasto posmakuje wszystkim, polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki(...)ciasto: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie czekoladowe bez cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku 600 ml śmietanki 30% 600 g serka homogenizowanego u mnie Danio Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 niepełna łyżka żelatyny

kruche babeczki
ciasto góra lodowa 170

Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i również delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia-samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40-45 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia(...)płynu dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Polewę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i również dokładnie mieszamy. Gotowymi polewami od razu polewamy ciasto (staramy się to zrobić jak najszybciej, gdyż polewy szybko tężeją). dodatkowo: napar kawy wymieszany z ok. 1/2 kieliszka spirytusu 180 g biszkoptów okrągłych wykonanie ciasta: Blaty nasączamy naparem. Na pierwszym

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej razowej pieczony w żeliwnym garnku 117

dodatkiem mąki żytniej razowej. Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g wody 15 g dojrzałego zakwasu (żytniego lub pszennego) CIASTO NA CHLEB 340 g mąki chlebowej pszennej typ 750 45 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 210 g wody 8 g soli 150 g zaczynu/levain (całość oprócz 1 łyżki) Wykonanie LEVAIN(...)godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C. CIASTO Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, w tym 150 g zaczynu (levain), oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do autolizy. Pod koniec posypujemy solą i mieszamy

Tajemnice Smaku
Mazurek z czekoladową polewą 112

Mazurek z ciasta kruchego z polewą czekoladową. ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, masa czekoladowa : 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej, 100 ml śmietany 30%, 50 g masła, Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę, pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka, surowe żółtko włożyć do miksera, szybko(...)zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Brzegi odciąć i utworzyć z nich wałek długości sumy boków ciasta. Białkiem posmarować brzegi ciasta, ułożyć wałek, lekko dociskając. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

królestwo garów
Proste ciasto zebra na samych białkach – co zrobić z białek 121

Przepis na bardzo łatwe ciasto na każdą okazję – zebra na samych białkach. Prezentuje się niezwykle efektownie, a w dodatku jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały z innego przepisu.   Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na tortownicę 16 cm, poniżej znajdziesz proporcje na inne blaszki) 6 białek szczypta soli 120 g cukru(...)cały cukier się rozpuści. Dodaj 150 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie trzepaczką. Wlej zimne masło połączone z olejem i ponownie wymieszaj trzepaczką. Podziel ciasto na dwie w miarę równe części. Do jednej wsyp 1,5 łyżki mąki a do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem

Słodki Blog
Ciasto truskawkowe na gofrach 112

moim blogu jest już kilka przepisów na ciasta bez pieczenia. Są to głównie ciasta przygotowywane na herbatnikach lub krakersach z kremem na bazie serka mascarpone albo budyniowym. Dzisiaj postanowiłam coś zmienić i mam dla was ciasto truskawkowe na gofrach. Jest ono niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Takie ciasto możecie przygotować z innymi owocami, na przykład(...)wiśniami, borówkami albo malinami. Wówczas musimy dobrać odpowiedni smak galaretek i dżemu. Ciasto truskawkowe na gofrach na pewno was zachwyci! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm. Składniki: 1 opakowanie (12 sztuk) gofrów 400 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu typu greckiego 4 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 250 g świeżych truskawek 2 galaretki

Danka Pichci