ciasto - 160969 przepisów (strona:1122/10732)

Ciasto ajerkoniakowe 93

Sezon na świąteczne wypieki uważam za oficjalnie otwarty. Na pierwszy rzut ciasto ajerkoniakowe <3. To propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta z masą. Idealnie dopełni świąteczny zestaw ciast. Będzie się pięknie prezentował obok piernika, sernika i makowca. Ciasto ajerkoniakowe Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki 1/2 płaskiej łyżeczki proszku(...)WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy

PatiGotuje
PLACEK Z JAGODAMI 73

Placek z jagodami na dzisiejszy deser się kłania. Puszyste i delikatne ciasto, do którego wrzucicie rozmaite owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego rozmrażania). Kiedy za oknem szaro i ciemno, w domu gorąca kawa lub rozgrzewająca herbata, dobre towarzystwo i pyszne, domowe pachnące wanilią i skórką z pomarańczy ciasto z jagodami na stole. Brzmi cudownie! Czas trzeba sobie umilać, a dzień(...)pieczenia 5 jajek skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy 1 łyżeczka pasty waniliowej 280 g mrożonych jagód dodatkowo: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy – do nasączenia ciasta i cukier puder do oprószenia ciasta Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na formę o wymiarach

Zasmakuj Kuchni
Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 170

rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek(...)został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy rogalików: 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżki cukru do ciasta 1 całe jajko 1 żółtko 1 białko do smarowania rogali przed pieczeniem 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g miękkiego smalcu 100 g miękkiego masła garść sezamu dowolne nadzienie

Kawa z mlekiem
Drożdżówki z cynamonem 107

napracować się nad bardzo długim postem, już prawie go publikować i przez przypadek... skasować go :/  Przepis zaczerpnęłam z tej strony ( klik ), jednak zrobiłam z połowy porcji. To ciasto drożdżowe nie należy do tych bardzo puszystych - jest raczej zbite ale za to bardzo plastyczne i aromatyczne :) Zamiast wianuszków możecie uformować dowolne kształty bułeczek. Najprościej będzie zawinąć ciasto z nadzieniem(...)plastry - i najszybsze ślimaczki gotowe :) Do posypania najlepiej nadaje się gruby cukier, jeśli jednak takiego nie macie to możecie użyć zwykłego, tak jak ja. Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 500 g mąki 75 g cukru duża szczypta soli  1/2 łyżeczki kardamonu Nadzienie: 35 g masła 50 g cukru

My simple kitchen
Ciasto cynamonowe z daktylami Pyszne 103

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto cynamonowe z daktylami, które przygotujecie w kilka chwil. Stanowi idealny deser w te chłodne, jesienne dni. Świetnie sprawdza się też zapakowane do śniadaniówki na drugie śniadanie do szkoły albo dodatek do kawy w pracy. Z podanych składników wychodzi nam cała blaszka keksówka 10x30cm ciasta. PRZEPIS NA CIASTO CYNAMONOWE Z DAKTYLAMI Składniki na ciasto(...)marchewki (ok 180g) starta na tarce 1 garść rodzynek 1 garść daktyli posiekanych – ja użyłam daktyli w czekoladzie 3/4 szkl oleju 1/4 szkl wody cukier puder do prószenia ciasta Jak zrobić ciasto cynamonowe z daktylami: Biała rozdzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka i ubijamy chwilkę na puszysta

Dorota Smakuje
Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką 87

Ciasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie

Oryginalny smak
Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym 81

Kiedy za oknem jesień, to ze wsparciem przybywa marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym. Wspaniałe, smaczne i szybkie ciasto na długie jesienne wieczory. Niniejszym uznaję marchewkową pyszność z kremem gruszkowym za jesienno-zimowego “rozpieszczacza” Składniki na ciasto marchewkowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki tartej marchewki (4 średnie marchewki) 3 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka gałki(...)przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę mieszam w jednej misce i podaję do jajek na zmianę z olejem. Mieszam do połączenia się składników. Wyłączam mikser, dodaję orzechy i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wlewam do blaszki wyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie odstawiam ciasto do wystygnięcia. Składniki

Słodki sentyment
Fale Dunaju - ciasto 106

Cześć! Wracam swoimi wypiekami  do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru  * 1 cukier wanilinowy(...)dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.  Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.  Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią

Pieprzyć z Fantazją
Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie 106

Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto i upiec roladę. Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;) Składniki na jedną spora roladę Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 1 jajko kl L (odrobina białka(...)posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa z białego maku: 200 g białego maku 1 białko 1 łyżka masła 80 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa) skórka pomarańczowa namoczone rodzynki z żurawiną aromat migdałowy Masa z maku 1. Mak wsypujemy

Gotowanie...to proste !
Wspaniały tort orzechowy z kremem z masłem orzechowym +FILM 454

chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjny tort. Taki tort upiekłam na urodziny mojej mamy. Jest ona miłośniczką wszelkich orzechowych wypieków i ten tort jest maksymalnie orzechowy. Składa się z ciasta kakaowo-orzechowego przełożonego wspaniałym i aksamitnym kremem z masłem orzechowym. Całość smakuje rewelacyjnie. Bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI tortownica około 18-20cm CIASTO ORZECHOWE -5 jajek+2 białka(...)szkl cukru -175g masła -masło orzechowe (200g) DODATKOWO -zmielone orzechy włoskie i dowolne ozdoby Na początek przygotujemy bazę kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 239

Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Skubaniec lub pleśniak z wiśniami, jak nazywa go moja mama, to przepyszne kruche ciasto z wiśniami, bezą, polane czekoladową polewą. Pleśniaka moja mama piekła przez kilka lat, minimum 2 razy w miesiącu! Ale mi niestety przez większość tego czasu to ciasto nie smakowało. Ba! Nawet nie chciałam go spróbować(...)sama nazwa wskazuje to ciasto z pleśnią ;). Przez co moja wyobraźnia obrzydziła mi je na kilka lat :). W końcu, będąc nastolatką zrozumiałam, że to tylko tak się nazywa i pleśniak to bardzo pyszne ciasto! Jednak wtedy, jak na złość, mama przestała je piec i przerzuciła się na ciasto “Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego

Słodki Pomysł
Puszyste ciasto ucierane nadziane śliwkami 214

Jeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm: ciasto  4 jajka (rozmiar L)  150 g miękkiego masła (lub margaryny)  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)pieczenia i śmietanę. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać (NIE mikserem!) . Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać i rozsmarować przygotowane ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Piec około 45-50 minut w 165ºC. Ciasto powinno się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, a przed podaniem posypać

Ugotować
Mazurek z domową krówką i czekoladą 76

kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak) 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g masła Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy. Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej 3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików ) ½ łyżki śmietany kwaśnej Szczypta soli 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności(...)Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Rozwałkowuję i wykładam ciastem wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki

Słodki sentyment
Mazurek z czekoladą (vege) 72

oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami. Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół Składniki: 3 szklanki maki 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jabłkowego 125 g KASI (dla wegan(...)olejów roślinnych) Polewa: 50 g KASI (j. w.)  1 łyżka kakao 3 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka sojowego Dodatkowo Suszone owoce Dżem Mielone migdały Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście. Ciasto nakłuwam

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 68

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI. Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania