ciasto - 162020 przepisów (strona:1123/10802)

Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia 86

Truskawkowa Fantazja to pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia na bazie jogurtów greckich i mascarpone z kawałkami truskawek w środku. Aby je przygotować, wystarczy tylko kilkanaście minut. Jest idealnym deserem w czasie letnich upałów, gdyż do jego przygotowania nie potrzeba piekarnika, a ponadto jest lekkie i orzeźwiające. Nie można się powstrzymać, przez wzięciem kolejnego kawałka! Do ciasta(...)będą pasować również inne letnie owoce: maliny, jagody czy wiśnie. https://youtu.be/YhSv1FDH1Q4 Składniki na Truskawkową Fantazję – ciasto bez pieczenia (blaszka o wymiarach 24×24 cm): około 200 g okrągłych biszkoptów 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 g mascarpone około 680 g jogurtu greckiego (2 duże kubki) 500 g truskawek 3 łyżki cukru 150 ml wody Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy

e-PrzepisyKulinarne
pyszna drożdżówka truskawkowo-jabłkowa... 110

szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut. Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Obrane jabłka(...)cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę. Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki. Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych ( 2 są dla męża do pracy ), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste. Na cieście poukładać jabłka

W Mojej Kuchni Lubię
Chrupiące gofry – jak z nad Bałtyku! 134

najmniej 1000 W oraz by była dobrze nagrzana, dzięki temu gofry będą chrupiące a nie miękkie i gumowate. Ja lubię gofry, wafle czy naleśniki ze słodkimi dodatkami, więc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące gofry – Składniki 300 gram mąki pszennej 2 średnie jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 80 ml oleju do ciasta łyżka cukru opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiące gofry – Wykonanie Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywną pianę. Żółtka odłożyć

To Musisz Wiedzieć
Tort Leśny Mech 126

Bardzo efektowne ciasto na różne okazje. Ja upiekłam je na swoje urodziny. Zielony biszkopt zrobił wrażenie na gościach. Szpinak w cieście jest lekko wyczuwalny ale w połączeniu z masą owocową tworzą naprawdę pyszny duet. Ciasto jest jak najbardziej warte polecenia. Ciasto szpinakowe: (składniki w temp. pokojowej) 400 g świeżego szpinaku 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju 2 szkl(...)cytryny Masa jogurtowa: 800 g jogurtu naturalnego 300 g truskawek cukier puder do smaku 4 płaskie łyżki żelatyny szkl malin 1/2 szkl borówek owoce do dekoracji Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puch.Cały czas ucierając dodawać olej i zmiksowany

Smakołyki Asi
Ciasto z jeżykami 97

Przepyszne ciasto z jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Istny raj dla łasuchów. Cała blacha znika w mgnieniu oka i każdy prosi o dokładkę! Jeżyki to moje ulubione ciasteczka i chciałam stworzyć jakieś ciacho z ich wykorzystaniem. Wyszło obłędne!. Polecam każdemu spróbować :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 gram serka mascarpone 1 puszka masy kajmakowej 400 gram 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki zimnej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię

Blog kulinarny S9.PL
truskawkowa fantazja 82

stopniowo cukier a następnie żółtka i miksujemy na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch – trzech turach wymieszane i przesiane mąki. i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia- samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przecinamy(...)cytryny do smaku. W małej szklaneczce rozmieszałam ok. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody i dodałam do owoców. Gotując mieszałam do zgęstnienia. Przestudziłam. składniki na wierzch ciasta: ok. 300 -400 g truskawek 1 i 1/2 galaretki truskawkowej 550 ml wody gorącej wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na pół. wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
BAKLAVA CHEESECAKE CZYLI SERNIK W CIEŚCIE FILO 98

roku ciężko będzie z podróżami a tęsknię za tureckimi, greckimi czy egipskimi słodyczami. Najpopularniejszym deserem w tamtych stronach jest... baklava. Słodki deser z ciasta filo z dodatkiem orzechów i miodu. Przygotowałam więc coś wyjątkowego. Ulubione ciasto męża połączyłam ze smakami kuchni bałkańskiej i tureckiej. Sernik wyszedł kremowy i puszysty. Składniki: CIASTO: 500 g sera wiaderkowego 250 g jogurtu greckiego(...)szkl. cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) szczypta soli 3 jajka 150 g masła kremu orzechowego DODATKOWO: 10 płatów ciasta filo 5 łyżek oliwy Gallo Classico garść siekanych orzechów pistacjowych i laskowych Przygotować masę serową: Jajka zmiksować z solą na gładką masę. Dodać ser, jogurt wymieszać. Dodać cukier, sól oraz krem orzechowy. Zmiksować do połączenia się składników. Tortownice wyłożyć

Kuchnia w oparach
Miodownik 70

kiedy pamiętam w święta pojawiał się na stole miodownik. Nigdy nie lubiłam miodu, więc zapalczywie, jak to dziecko, mówiłam, że to “najokropniejsze ciasto na świecie” Dzisiaj smak mi się trochę zmienił. Nadal nie należę do miłośników miodu, ale pierniki, pierniczki i miodownik mogłabym zajadać do oporu. Miodownik pachnie miodem, jest miękki, po prostu rewelacyjny Warto poświęcić mu trochę(...)czasu. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 3/4 kostki masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x30 cm) i upiec w temperaturze 170 na brąz, tj. około 15 minut (otrzymamy trzy blaty ciasta

Słodki sentyment
Muffinki czekoladowe 86

Muffinki czekoladowe powstały na bazie ciasta maślankowego/jogurtowego, które w naszym domu jest ciastem “dyżurnym”. Jest nadzwyczaj proste i szybkie i stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku niespodziewanych gości. Przepis na ciasto maślane/jogurtowe znajdziecie na blogu, a dzisiaj proponuję przepis na super łatwe, super szybkie i rewelacyjnie smaczne muffinki. Składniki na ok. 12 babeczek: 1 3/4 szklanki mąki(...)pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce

Słodki sentyment
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 68

Czasami jest tak, że pamiętamy jakieś ciasto sprzed wielu lat, tak ja na przykład makowiec bez zawijania, że zawsze był z jabłkami, kaszką itd., itp. Że to taki przepis wypróbowany przez mamę, babcię, albo inną ciocię Aż tu nagle pojawia się ktoś, kto mówi: fajny ten twój makowiec, zjadłbym taki, tylko bez … – i tutaj zaczyna się lista składników, które(...)razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie powidła i miód. Mieszam i dorzucam ulubione bakalie. Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam

Słodki sentyment
Walentynkowa tarta czekoladowa 63

Przepis na ciasto „wygrzebałam” w skoroszycie mamy z wycinkami z gazet. Na dole przepisu widnieje napis „naj” strona 32 Muszę powiedzieć, że strona 32 skrywa jeszcze kilka innych ciekawych przepisów, ale to innym razem Walentynkowa tarta czekoladowa to świetny pomysł na walentynkowy deser. Daje duże możliwości wyrażenia swoich uczuć dekoracją Zatem do dzieła. Składniki na ciasto: 10 czubatych łyżek mąki(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g masła 1 żółtko 1 łyżka rumu Z podanych składników zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i układam w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na krem: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej 2 jajka 1 szklanka śmietanki

Słodki sentyment
Mazurek z domową krówką i czekoladą 71

kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak) 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g masła Wszystkie składniki wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy. Składniki na kruche ciasto: 1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej 3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kolorowych bezików ) ½ łyżki śmietany kwaśnej Szczypta soli 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności(...)Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Rozwałkowuję i wykładam ciastem wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki

Słodki sentyment
Mazurek z czekoladą (vege) 54

oczywistą jest, że Wielkanoc jajkiem stoi, ale przecież weganie też muszą coś jeść Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mazurka w wersji wegańskiej z czekoladą i suszonymi owocami. Musze przyznać, że ciasto wyszło smaczne i polecam je wszystkim na świąteczny stół Składniki: 3 szklanki maki 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki musu jabłkowego 125 g KASI (dla wegan(...)olejów roślinnych) Polewa: 50 g KASI (j. w.)  1 łyżka kakao 3 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka sojowego Dodatkowo Suszone owoce Dżem Mielone migdały Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5-7 mm, wykrawam prostokąt i układam na blaszce wyłożonej papierem. Z reszty robię rant i układam na cieście. Ciasto nakłuwam

Słodki sentyment
Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 103

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę Spróbujcie, bo warto Składniki: ½ kg mąki 150 ml mleka roślinnego 1 szczypta soli 5 łyżek musu(...)odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI. Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto

Słodki sentyment
Pyszna Domowa Pizza z Mozzarellą 75

mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, przez 3 minuty, pod koniec dodajemy oliwę. Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiamy przez 15 minut do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto wykładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę(...)wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na 2 kulki i odkładamy na bok na 7 minut, przykrywając je ściereczką. Blaszki na pizzę smarujemy delikatnie oliwą, na środek wykładamy kulkę ciasta. Delikatnie spłaszczamy, po czym rozprowadzamy palcami po całej powierzchni blaszki. Smarujemy rozprowadzone ciasto sosem pomidorowym, następnie nakładamy ser mozzarella i ulubione dodatki. Odczekać

Przepiski.pl