ciasto - 162020 przepisów (strona:1128/10802)

Czekoladowe banoffee 109

Czekoladowe banoffee to prawdziwa bomba czekoladowa Na pewno znacie klasyk tego ciasta czyli po prostu banoffee pie lub jego malinową odmianę, która robi na blogu wielką karierę Malinowy banoffee . Przyznaje, że i na tej wersji się nie zawiodłam bo była przepyszna. Chociaż też dość ciężka, dlatego po jednym kawałku miałam już dość. Z drugiej strony moje porcje są raczej duże(...)więc może dlatego W oryginale bita śmietana wymieszana była z mascarpone. Zrezygnowałam z serka na rzecz samej bitej śmietany i był to dobry wybór, ponieważ wyszłoby zbyt tłusto. Ciasto typowe dla każdego czekocholika więc polecam Czekoladowe banoffee składniki na tortownicę o średnicy ok. 20 cm Spód: 150 g maślanych herbatników 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła Herbatniki miksujemy

Relaxtime
Ptysie z sałatką z jajek, twarogu i marynowanych grzybów 90

można zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo  uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania. Polecam z ciasta(...)świeżego koperku i szczypiorku sól, pieprz Wykonanie PTYSIE W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka.  Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Wbijamy pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym dodaniu .  Miękkim i plastycznym ciastem

Tajemnice Smaku
Jeżynianki 97

nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) 138

dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis(...)sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło. Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie

moj przepis na
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 133

polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach(...)deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść :-) Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Czekoladowa babka na białkach 80

mojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy(...)Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . [:Listonic] Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 100 ml gorącej wody 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki

moj przepis na
Biszkopt rzucany 131

mojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 105

kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy

moj przepis na
Jak upiec idealny biszkopt lekko kakaowy – przepis dla początkujących 130

mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około 1,5 cm i jeszcze jeden niepełny – ten który powstał ze ścięcia górki(...)bokami, bo do silikonu gorzej przykleja się biszkopt podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. Białka nie lubią czekać na pieczenie, bo opadną. Natychmiast po wymieszaniu wszystkich składników należy ciasto przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wyspać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się

moj przepis na
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 108

wegański chlebek bananowy Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie :) np. żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę(...)gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać

moj przepis na
Łaciata chałka maślana 116

ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać(...)kakao, zagnieść, aby ciasto było jednolite. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałeczki, ułożyć naprzemiennie raz ciemny, raz jasny wałeczek, przeplatać wałeczki, raz górą, raz dołem, zaczynając od lewej strony. Odstawić pod przykryciem do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 200 st., piec 30 min. Wyjąć, przestudzić na kratce. Smacznego! Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka

moj przepis na
Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) 102

mąką owsianą, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i posiekać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i utworzą jedną kulkę z ciasta. Dla posiadaczy blendera wysokoobrotowego: W kielichu umieścić migdały, kaszę gryczaną, zmielić na mąkę, dodać olej, syrop, ekstrakt, olejek, cynamon, sól. Zblendować na gładką masę. dodać płatki owsiane, wymieszać. Masę przełożyć(...)formy, dłońmi wysmarowanymi w olejem kokosowym, równomiernie rozłożyć ciasto, również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę

moj przepis na
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 176

pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki(...)temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić w mikrofalówce, podgrzewać na niskiej mocy do rozpuszczenia się żelatyny, żelatyna stanie się prześwitująca

moj przepis na
Mazurek śmietankowy 108

Mazurek jest ciastem nierozerwalnie związanym ze świętami wielkanocnymi. Mazurki darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Tegoroczne święta będą wyglądały zupełnie inaczej, nie będzie rodzinnych spotkań. Spędzimy je tylko w gronie domowników, z dala od najbliższych, którzy nie mieszkają z nami. Będą to pierwsze takie moje święta, ale i pierwsza taka sytuacja, czas panowania wirusa(...)pewno pojawi się na stole. Proponuję mazurek śmietankowy z książki Kuchnia powojenna Pani Elżbiety (Elżbieta Kiewnarska), wydanej w 1928 roku. Przepis bardzo prosty i wykonany z dostępnych produktów. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, polewa : 250 ml śmietanki (u mnie

królestwo garów
Ciasto pszczółka w galaretce 170

Ciasto pszczółka  galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko(...)przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce u mnie zajęło

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania