Magda Przepis na ciasto, które jest dziecinne proste i szybkie do wykonania zawsze trzymam pod ręką. Sprawdza się idealnie, gdy najdzie mnie ochota na pieczenie oraz na słodkie, pachnące ciasto. To jest mega pachnące cynamonem, z chrupiącym, skarmelizowanym od cukru wierzchem. W środku słodkie jabłka i jedwabiste, gęste ciasto, które unosi całą tą masę pysznych dodatków. Do kawy, herbaty(...)ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste ciasto. Dalej miksując dodajemy mleko i ucieramy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Połowę gotowego ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy pojedynczą warstwę pokrojonych jabłek
Smaczna StronaRyba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg(...)może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny do skropienia ryby sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto piwne
Kulinarne PrzebojeDrożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru 80 g rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady(...)mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i całość wyrabiamy mikserem około 5 minut. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Tym razem na 1 godzinę. W tym czasie ciasto potroi swoją objętość. Blat posypujemy
Smak mojego domuczytelnicy doskonale wiedzą, że uwielbiam drożdżowe ciasto pod każda postacią! Może być na słodko, może być na słono, nigdy nie mogę się mu oprzeć. Już parę lat temu odkryłam, że nasza pyszna jesienna dynia doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Dzięki dyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor. Na blogu znajdziecie na to kilka(...)drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drożdże powinny podwoić swoją objętość. Dynię miksujemy. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto
Kulinarne przygody GatityZostała Ci ugotowana kasza gryczana ? No to zrobimy CIASTO ! Ciasto z gotowanej kaszy gryczanej, to świetny sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanej kaszy. Ciasto jest wilgotne, ma ciekawy smak i jest względnie zdrowe. Przygotowanie ciasta z kaszy gryczanej zajmuje niewiele czasu. Ciasto jest nieskomplikowane, także udaje się zawsze i każdemu. Do gryczanego ciasta można dodać różne dodatki. W moim(...)orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Składniki: 320 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek ) 1 płaska szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki
kolorowotorcikowoRogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem(...)łatwiznę. Choć na pierwszy rzut oka moje rogaliki wyglądają podobnie, to po przekrojeniu widać różnicę. Smakują też trochę inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej... Są również rewelacyjne! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 14 g suchych drożdży 150 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki białego maku
Kuchnia MagdaLenycieple miejsce. Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajka oraz żółtko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel(...)części i po kolei każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj
kuron.com.plblogowe, bo rzeczywistość jest zupełnie odwrotna, pędzi jak szalona choć nie do końca wiadomo w jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki(...)blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe
Kuchnia w czekoladzieCiasto czekoladowe, szybkie, łatwe, w kilka chwil, bez miksera poleca się na deser! Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do gorącego piekarnika. Szybkie i łatwe a znika w mgnieniu oka! Odkąd mam malutką córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam(...)domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe! SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g cukru trzcinowego 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu pomarańczowego 250 g dżemu malinowego lub powideł 90 g oleju
Zasmakuj KuchniCiasto z jabłkami – o tak, wszyscy je uwielbiamy. Dziś przychodzę do Was z bardzo popularnym przepisem. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto z mamą kilkanaście lat temu. I od tamtej pory pojawiało się u nas bardzo często. Później były nowe ciasta, a to nie wiedzieć czemu odeszło w zapomnienie. Po tylu latach w końcu odnalazłam stary przepis i postanowiłam(...)razem na stałe zagości w mojej książce kucharskiej, którą jest ten blog. A teraz kilka słów o samym przepisie. Ciasto robi się bardzo szybko. Zdecydowanie jest na każdą kieszeń. Z powodzeniem każdy z nim sobie poradzi. Ciasto jest też bardzo wilgotne, czyli takie, jakie lubię najbardziej, tak więc łatwo pokusić się o dokładkę. Delikatnie zmodyfikowałam przepis (wydłużyłam czas pieczenia). Składniki
Mojewlasne.plciasteczek ok. 50 g płatków migdałowych do dekoracji ciasteczek Wykonanie: 1. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy masło, jajko, śmietanę i olejek migdałowy, mieszamy. 3. Następnie przerzucamy ciasto z miski na omączony blat i zagniatamy. Ciasto jest dość tłuste, także można podsypywać mąką. Zagniecione ciasto formujemy w wałek, oprószamy go mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki(...)godzinę. 4. Po godzinie wyciągamy schłodzone ciasto, dzielimy je na pół. Połowę chowamy do lodówki. Ciasto rozgniatamy w dłoniach, następnie oprószamy mąką blat i ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. I wykrawamy foremką ciasteczka. U mnie takie właśnie księżyce. 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
Kawa z mlekiemWitam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :) Mowa o pysznym przekładańcu. Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. Całość wygląda i smakuje obłędnie :) Cisto nie jest za słodkie(...)jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm CIASTO NA MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -5 łyżek miodu -2 łyżeczki sody-płaskie -125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki) MASA GRYSIKOWA -1 l mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejne szybkie ciasto, z tych które można przygotować bez miksera, po cichu gdy dziecko za ścianą śpi Aromatyczne kakaowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem suszonej żurawiny i jabłek. Musicie wypróbować! Uwielbiam przepis na to ciasto, bo za każdym razem może powstać inne – orzechowe, z bakaliami, z dowolnymi świeżymi lub suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, o różnych aromatach, z kakao(...)Jest świetne posypane delikatnie cukrem pudrem. Zapraszam na szybkie i pyszne, pulchne ciasto bez miksera, parzcie kawy i smakujcie w miłym towarzystwie, tak jak ja SMACZNEGO! Szybkie czekoladowe ciasto z żurawiną i jabłkami – bez miksera, POLECAM i życzę smacznego do kawy i rozmów wśród bliskich! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Zasmakuj KuchniSzarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego
dolcevitainmykitchen