ciasto - 162020 przepisów (strona:1137/10802)

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami 86

Szybko i pysznie. Nic prostszego i godzinie jest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik(...)góra i dół i piec 50-55 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak po wyjęciu będzie suchy to ciasto jest gotowe. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać 1 minuta, obroty 5 za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków, zmiksować ponownie czas 10 sekund, obroty 6 reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 137

trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi   Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi   Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi   Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto(...)drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik podpiekany 68

Delikatny i bardzo smaczny jabłecznik rozpływający się w ustach. Ciasto przygotowuje się jak biszkopt, ale z dodatkiem masła i proszku do pieczenia aby miało siłę udźwignąć masę jabłkową. Również można wykorzystać zapasy musu jabłkowego ze słoiczka. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów lub rozetką bitej śmietanki. Za przepis dziękuję Halusi :) Składniki (forma(...)Ciasto: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek cukier do smaku  1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej Dodatkowo:  cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Przygotować masę jabłkową

Kocham..lubię..gotuję..
Kakaowe ciasto na piwie 94

Weekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas  znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe(...)wilgotne, coś jak brownie. Baaaardzo smaczne, a do tego ta polewa! Przepyszne! Oryginalnie ciasto wykończone jest popcornem, ale u mnie znalazły się maliny z przydomowego ogródka, które świetnie współgrały z całością. Serdecznie polecam Wam ten przepis :) Składniki: Ciasto: 200 g cukru 60 g kakao 250 g masła 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego) 140 ml śmietany kremówki 2 jajka

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto truskawkowe Marysi 103

przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką(...)rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień

ciasta i desery czyli na słodko
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 89

łyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier(...)namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC  i piec ok 50 minut

ciasta i desery czyli na słodko
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 141

Ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g  świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę(...)przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, cukier – wszystko wymieszać. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn i żółtka. Wyrabiać ręką min. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Dodać stopione, wystudzone masło i dalej wyrabiać aż całe masło połączy się z ciastem, a masa będzie gładka, błyszcząca i będzie odchodzić o miski i ręki. Wtedy odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Gotujemy i jemy
Biszkopt z kremem i owocami 168

Ciasto biszkoptowe z kremem i owocami to jedno z tych ciast, które zawsze się udają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto jest puszyste i w połączeniu z kremem, owocami i galaretką smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)jajek oraz mąkę pszenna i ziemniaczaną (mąkę należy przesiać przez sitko) i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wylewamy do niej nasze przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze około 170-180 stopni przez 30-40 minut. Gdy ciasto się upiecze należy upuścić naszą blachę na blat z wysokości około 30 cm i wstawiamy ponownie

Blog kulinarny S9.PL
Drożdżówki z serem 124

Drożdżówki z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia domowa z 1927 roku pisze: „ W Rosji używają mąkę krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając mąkę krupczatkę, trzeba użyć(...)więcej mleka. Niektórzy twierdzą, jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem .” ciasto: 600 g mąki krupczatki, 16 g suchych drożdży, 260 – 280 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru, 100 g masła, nadzienie : 600 g sera

królestwo garów
Brownie z fasoli 119

Jakoś tak sceptycznie podchodzę do aż takich eksperymentów jak ciasta z warzyw. W ostatnich dniach chciało mi się czegoś ciastowatego i czekoladowego, a że staram się ograniczać słodycze to zaczęłam szukać przepisu na coś dietetycznego, ale spełniającego powyższe warunki. Wybór padł na Brownie z fasoli i zasadę, że najwyżej będzie niesmaczne. I powiem szczerze, że rozczarowałam się bardzo pozytywnie(...)Ciasto robi się 10 minut plus 45/50 minut pieczenia. Potrzebujemy: 1 puszkę czerwonej fasoli (ok 220/240 g po odsączeniu) 1 duży dojrzały banan 2 jajka 1 łyżka stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao naturalnego 1,5 łyżki oleju kokosowego Fasolę płuczemy bardzo dokładnie ciepłą wodą na sicie. Niech nie będzie nam szkoda wody. Wrzucamy

Emskie Smaki
Czekoladowy brzoskwiniowiec 85

Czekoladowy Brzoskwiniowiec – DomoweTorty.com Czekoladowy Brzoskwiniowiec Czekoladowy brzoskwiniowiec to pyszne, wilgotne, podzielne ciacho – idealne gdy spodziewamy się gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które(...)margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce

Domowe Torty
CIASTO PLEŚNIAK 183

sama nie piekłam. Strasznie żałuję tej późnej decyzji, bo jest tak pyszny, że oblizuję talerz, aż do ostatniego okruszka :-). I smaku dodają mu czarne porzeczki... po prostu uwielbiam kwaskowe ciasta! Na kruche ciasto 200 g masła, schłodzonego 5 żółtek, z dużych jajek 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru  szczypta soli(...)czarnej porzeczki  blaszka o wymiarach 20x30 WYKONANIE Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą

Mała w garnku miesza
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA 1425

Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę(...)masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 130g kakaowych herbatników 80g masła – roztopionego i ostygniętego 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450ml mleka

Mała Cukierenka
Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką 105

mojego ogródka. Jak co roku moje krzaczki bardzo pięknie owocowały i w związku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne!  Na blogu znajdziecie różne(...)borówkowe inspiracje: Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi   Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi   Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik puszysty, idealny 116

adłam go u mojej siostry na urodzinach. Smakował wybornie. Bardzo delikatny i puszysty. Cudowny. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie ciasto kruche. Ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto kruche 15. Powinno się lekko(...)pudrem na gładką masę. Następnie dodać żółtku. Dokładnie wymieszać. Teraz już mieszać twaróg i pozostałe składniki. Im lepiej wymieszane tym sernik będzie bardziej puszysty. Białka ubić ( dodać białka z ciasta kruchego również )na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Jeśli lubicie z rodzynkami to dodać je razem z białkami. Wylać masę serową na podpieczone kruche

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania