czeeeeść J Dziś uraczę Was ( mam taką cichą nadzieję J ) kolejnym przekładańcem z mojego przepisu. To modyfikacja kilku ciast, które już wykonywałam. A że z ciachami jest tak, że każda, nawet mała zmiana może przynieść zaskakujące efekty- dzielę się z Wami przepisem na mój miodownik wiśniowy. Zamiast tradycyjnych wielu warstw samego kremu grysikowego przekładanego miodowymi blatami, wprowadziłam 2 smaki(...)waniliowy oraz wiśniowy- frużelinę. Przekładaniec, mimo sporej ilości cukru ( zarówno w cieście jak i masach) nie jest „mulący” dzięki przełamaniu lekko kwaskowymi owocami. Całość bajecznie rozpływa się w ustach( może odleżeć w lodówce noc, a będzie mięciutki) a wykończenie deserową polewą sprawia, że jest wykwintne jak najlepsza wiśniowa pralina… Składniki na ciasto miodowe
Domowe ciastaweekend. A jeśli Wam posmakuje- możecie zrobić powtórkę na święta 😊 To tradycyjny sernik z soczystymi brzoskwiniami skąpanymi w cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę(...)sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. WYKONANIE: ciasto kruche .de ½ masy serowej brzoskwinie ½ masy serowej ½ ciasta kruchego pieczemy ok. 1 h 10 min w temp 180 stopnu. zostawiamy
Domowe ciastapewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera 😉 Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc to ciasto drożdżowe sprawdzi się także idealnie do jagodzianek- macie to jak w banku. A jeśli chodzi o bułeczki serowe- dzięki „przemrożeniu” sera w zamrażarce – nie musiałam go wcale mielić- sprawdźcie(...)patent 😊 Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy
Domowe ciastaobjętość *** *** Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozczyn z drożdży, żółtka utarte z cukrem, pozostałe mleko i mieszamy. Dodajemy wystudzone masło oraz alkohol i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto należy wyrabiać dość długo (ja wyrabiam za pomocą robota), aż będzie odklejało się od miski. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm *** *** Szklanką – literatką wycinamy z ciasta kółeczka *** *** Wycięte kółeczka układamy na oprószonym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia *** *** W wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury
Blog z Apetytemsię jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Do tej szarlotki(...)lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki
Raj dla Podniebieniadelikatniejszy, ale ja użyłam żytniego) 100 g mąki pszennej typ 550 (u mnie orkiszowa typ 700) 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, zostawić na 6-8 godzin. 2 etap: ciasto z 1. etapu (200 g) 100 g mąki pszennej typ 550, u mnie typ 520 50 g letniego mleka Składniki wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. Ważne jest, aby zaczyn(...)dojrzewał za długo, gdyż ciasto stanie się zbyt kwaśne. Przed dodaniem do ciasta powinien mniej-więcej podwoić swoją objętość, a powierzchnia powinna być lekko wklęsła. (U mnie nie była). Ciasto na chałkę : cały zaczyn (350 g) 400 g mąki pszennej (u mnie typ 520) 50 g płynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 roztrzepane jajko
Proste PotrawyPierwsza w tym roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu(...)łyżeczka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier. Wbić żółtka i wymieszać z mąką. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę margarynę i smalec. Wszystko posiekać, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą) i włożyć do zamrażarki, aby się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Plasterki jabłek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSeromakowiec Przepyszne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto mąka -1,5 szkl cukier -mniej niż pół szkl proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki żółtka -2 szt masło -125 g cukier waniliowy -1 opak Masa makowa: masa makowa - 850 g białko jaj - 1 szt jajka - 3 szt aromat rumowy - kilka kropli mąka ziemniaczana - 36 gram ( 3 łyżki(...)śmietankowy - 1 opak ( 64 g ) kilka kropel aromatu 6 - jajek Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut
Kuchnia DanusiPołączenie moich ulubionych rarytasów, tj. kawy i domowego ciasta. Nie ma nic lepszego niż własny słodki wypiek powstający w domowym zaciszu. Mamy kontrolę nad składnikami, ilością słodyczy i dodatków. W kuchni ciężko się opanować i trudno nie zgadnąć jakie ciasto właśnie jest w piekarniku… Robię je po raz drugi, przepis na blogu po raz pierwszy, postanowiłam się podzielić. Jest(...)ekspresowe, na jedną keksówkę, a radości i aromatów masa! Ciasto z kawą, aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki
Zasmakuj KuchniPyszne serniki to ciasta, którymi rozkoszujemy się nie tylko na święta. Dobry przepis na sernik przyda się przez cały rok, a już na pewno przed noworoczną imprezą. Dzisiejsze ciasto z kajmakiem to pyszność, która ma w sobie bogactwo smaków i pewną lekkość. Sernik utrzymany jest w tonie włoskich deserów, idealnych wprost na przykład jako dopełnienie romantycznej kolacji. Porady Agaty Zabierając(...)się do zrobienia sernika z kajmakiem, warto skorzystać z kilku wskazówek Agaty. Do przygotowania ciasta użyła ona puszki kajmaku o wadze 510 g. 100 g zostawmy na polewę, a resztę wykorzystajmy do masy serowej, sernik może wyjść troszkę mniej słodki. Jeśli używamy sera z wiaderka, wybierzmy ten o zwartej konsystencji. Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć pokojową temp., dlatego wyciągnijmy
KulinarneImpresje.plCiasto pijana śliwka, to świetna propozycja na świąteczny stół lub Sylwestra. Oczywiście sprawdzi się również na urodziny, czy wizytę gości. Głównym składnikiem ciasta są śliwki, które są nasączone w rumie. Mimo to można ciasto przygotować w wersji bezalkoholowej i śliwki nasączyć jedynie mocną herbatą, dzięki czemu będą idealnie miękkie i wyraziste. Kolejnym ważnym składnikiem jest krem czekoladowy, który świetnie łączy(...)się ze śliwkami. Na wierzchu ciasta znajduje się śmietana, która świetnie się komponuje z całością ciasta. Oczywiście bazą całego ciasta jest biszkopt kakaowy. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Śliwki i nasączenie: 250 g suszonych śliwek 150 ml rumu 1 torebka
Passions hobbies lifeskładniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki. Nabijamy przez(...)zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy patyczek i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką… Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie „przyklepać” a następnie pociąć na paski. Smacznego! Wesołych Świąt
Domowy Smak JedzeniaPanettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech. Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się z drugim, tłuszczem i bakaliami. Następnie długo jest wyrabiana. Jak dla mnie to najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam. CIASTO - STARTER 150 ml wody 50 g drożdży 250 g mąki(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 3 i 1/2 szklana mąki pszennej 200 g margaryny, temperatura pokojowa 4 żółtka 200 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu sok z 1 mandarynki 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, skórka pomarańczowa ) foremki do panettone
Kulinarne Fantazje MarioliSernik królewski Sernik królewski to już klasyka na większości polskich stołów. Kruchy, kakaowy spód, pyszna masa serowa i oczywiście kruchy, kakaowy wierzch ciasta imitujący kakaową kruszonkę. Całość niesamowicie smaczna Jak dla mnie połączenie masy serowej i kakaowego ciasta jest połączeniem rewelacyjnym, a sernik gorąco polecam Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm SKŁADNIKI: Ciasto kakaowe(...)zimnego masła 2 jajka Masa serowa: 1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony ) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, wymieszać. Dodać jajka i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na dwie części
WSZYSTKO SMACZNEPrzepis ze starego zeszytu mojej mamy. Prosty, tani i pyszny. Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder(...)łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią
kulinarne odsłony pati