Witajcie!!! Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto kruche: ½ szklanki cukru pudru 250 g masła 3 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ręką. Podzielić na trzy części. Blachę w kształcie jaja(...)średnicy 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć każdą część ciasta. Ja posiadam jedną taką blachę, ale formuje sobie ciasto wg niej i piekę na oddzielnej blaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez 20 minut. Składniki na krem: ½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek 250 g mascarpone
Przepisy BabciCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się(...)nietolerancją na gluten wykorzystaj mąkę ryżową, gryczaną, migdałową, Biszkopty można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru, który ubijamy a następnie podgrzewamy na parze w celu, nadania wypiekowi objętości, miękkości, sprężystości, Biszkopty na „zimno” – metoda najbardziej popularna polegająca na oddzieleniu żółtek od białek i ubicie ich na sztywną pianę ( gdy obrócisz miskę piana nie spadnie na deskę) Biszkopty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik Harataniec to ciasto, którym zostałam poczęstowana u mojej Ciotki. Nie jest to nowy przepis, podejrzewam, że jeszcze moja Babcia mogła maczać palce w tej recepturze :-). Harataniec to ciacho, które od pierwszej chwili mnie urzekło. Gdy go zobaczyłam, pomyślałam, że jest to sernik królewski , którego często robię na Święta i uważam za jeden z najlepszych serników. Ale nie. Jest(...)bardzo podobny, także intensywny oraz wilgotny, jednak różny. Bardzo miłą niespodzianką dla mnie jest warstwa dżemu na kruchym cieście, która nadała całości wyrazistości oraz warstwa pianki z kisielem. Jest coś w tych przekładanych ciastach, co sprawia, że zawsze smakują lepiej. Tak jest też tym razem :) Idealny wypiek na każdą okazję! Sernik Harataniec Blaszka 25x35cm Składniki: 4 szklanki mąki
Poezja Smaków - blog kulinarnyKról lew – przepyszne ciasto bez pieczenia! Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki *** *** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemplotki na jego temat. Ludzie nie zawsze, ale w tym wypadku mają rację i słusznie powiadają, że to najlepszy piernik ever ;) W tym roku wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu(...)ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy. Krem
Kuchnia w czekoladzieWitam kochani dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem o pięknej nazwie Aniołek :) Dlaczego aniołek, a no dlatego, że jest całe bielutkie :) Na przepis natknęłam się na blogu http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com i postanowiłam je wypróbować. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Kilka rzeczy zmieniłam i ciasto jest bardzo dobre, wręcz rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom robi się(...)szybko, łatwo i przyjemnie. Ciasto składa się z 4 spodów do których dodajemy amoniak, który nadaje im miękkość. Spody są przełożone kremem na bazie śmietany. Całość można albo posypać wiórkami kokosowymi albo startą białą czekoladą. Zapraszam na aniołka :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm SPODY -0,5 kg mąki pszennej tortowej -2 jajka -200g śmietany gęstej, kwaśnej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym i sałatką owocową! Ciasto naleśnikowe Ważne! Składniki na ciasto naleśnikowe dodajemy na tzw. oko: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko ok. 3/4 szklanki mąki opcjonalnie 0,5 łyżeczki oleju szczypta soli(...)cukru Mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję nie bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie
KorniszonkiWysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera(...)żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinynadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie(...)łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować
wyzwania kuchennetesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Raj dla Podniebieniaprzepisem ulubionego blogera http://programistapogodzinach.pl/deser/szarlotka-na-kruchym,-zytnim-spodzie- , ale on szalony zrobił maleństwo 18 cm, za co moje Miśki by mnie zjadły, ze taka malizna. Zrobiłam przede wszystkim wersję bezglutenową tego ciasta, a w sumie deseru, bo tak naprawdę do są pieczone jabłka pomiędzy kruszonką. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 250 g mąki owsianej 1 średni banan 100 g zimnego(...)masła czyli oleju kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu *łyżeczka imbiru (nie dodawałam, bo ciasto było pieczone z zamiarem poczęstowania Klaudii, która nie trawi imbiru) 4-6 jabłek w zależności od wielkości (5 średnich) 50-100 g płatków migdałowych lub innych ulubionych posiekanych orzechów Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie suche składniki wymieszaj, wysyp na dużą deskę
greenscarfŁaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka Bardzo smaczne i oryginalnie wyglądające ciasteczka w kształcie serduszek. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem kakao, wprost rozpływa się w ustach… Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 150 g miękkiego masła 100 g miękkiej margaryny Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka *** Z podanych składników (oprócz kakao(...)mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z ciemnego ciasta rolujemy małe wężyki i układamy je na jasnym cieście *** *** Następnie delikatnie całość wałkujemy aby ciemne ruloniki połączyły się z jasnym
Blog z ApetytemSKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 80 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek 100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe) 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g cukru 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie(...)gorące !) 3. Wlewamy odrobinę mieszanki do zagłębienia i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy pozostałą część mleka z masłem, jajko i cukier. Mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto najlepiej wymieszać ręką do połączenia składników ( ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być ) 4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości
Marcepanowa kuchniaczubate łyżki) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego (np. FANTA) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao migdałowy aromat do ciast łyżka masła (do smarowania formy) cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)miksujemy do momentu połączenia się składników. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, napój gazowany, aromat oraz olej. Delikatnie mieszamy rózgą na jednolitą, puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy
Qchnia po prostustylizacji zdjęć. Wychodzę z założenia, że lepiej robić coś z potrzeby serca, niż tylko po to, żeby było zrobione. Z potrzeby serca powstał ten wpis i przepis na ciasto marchewkowo-jabłkowe. Po tej dosyć długiej nieobecności chciałam zacząć od wpisu na coś prostego. Takiego dziewiczego, a jednocześnie swojskiego i jakby dobrze znanego. To tak jakbym zaprosiła Was do siebie(...)domu po powrocie z dłuższego wyjazdu. Na pogaduchy przy kawie lub herbacie i kawałku domowego ciasta. W sumie nic bardziej mylnego! Zapraszamy Was oboje z Pawłem na ciasto marchewkowo-jabłkowe. I witamy się serdecznie :) Cześć! SKŁADNIKI: Na formę o średnicy około 23 cm (8 - 10 porcji). Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki
W kuchni Katie