ciasto - 162907 przepisów (strona:1146/10861)

Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 159

Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i nieco smakiem przypomina sernik. Ciasto jest lekkie i delikatne o konsystencji pianki. Świetnie smakuje z owocami... w mojej ulubionej wersji są to brzoskwinie 💜 Źródło Składniki: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, żółtka 6 szt, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, masło lub margaryna 250 g, sól szczypta, masa: białka(...)opakowania, sól szczypta, dodatkowo: brzoskwinie 1 puszka, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem, solą i masłem. Siekamy nożem, a następnie dodajemy po jednym żółtku i  zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki

kulinarne odsłony pati
Babka drożdżowa z rodzynkami 143

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta. Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące. Przykryć ściereczką

Kuchcik gotuje
Ciasto pomarańczowe 219

Szukacie pomysłu na świąteczne ciasto?A może chcecie zrobić coś szybkiego na weekend ? Ciasto pomarańczowe będzie idealne Smacznego ! Składniki : – 1 pomarańcza – 250 g masła – 150 g cukru pudru – 4 jajka – 250 g mąki – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 biała czekolada (100g) – wiórki kokosowe Przygotowanie: Przygotować tortownicę o średnicy(...)mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym jajku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać ¾ skórki pomarańczową, przesiana mąkę z proszkiem cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać sok pomarańczowy (ok. 90 ml) i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć

I LOVE LIFE
Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami 2822

Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście bez użycia piekarnika.   Zauważyliśmy, że dostajemy często pytania o przepis na ciasto bez pieczenia. Zastanawialiśmy się z czego to wynika? Doszliśmy do wniosku(...)osób nie ma w domu piekarnika.   Tak czy siak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem

kuron.com.pl
Dietetyczny sernik z owocami, czyli jak stworzyć zjawiskowe ciasto bez grama białego cukru 264

Przepis na sernik, który będzie zdrową alternatywą dla świątecznych ciast. Nie zawiera cukru, a słodycz zawdzięcza jedynie borówkom, truskawkom i odrobinie miodu. Czy zrobienie ciasta bez cukru jest możliwe? Oczywiście! Cukier można zastąpić małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutkimi borówkami. Kruchy spód można zrobić tak, żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki(...)owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić mleczkiem kokosowym i gorzką czekoladą. Wbrew pozorom nie trzeba bardzo kombinować, żeby to było ciasto bez cukru i mąki pszennej, nie zawierało też tłuszczu (oprócz tego pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można

Eat me! Fit me!
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 164

Drożdżówki, bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤  i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte

Walijskie Pichcenie
Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 210

pokrywką , gdyż gara takowego jeszcze się nie dorobiłam. Charakteryzuje się on prawdziwym minimum komplikacji w przygotowaniu oraz banalnie prostym procesem wypiekania. Wystarczy wyrobić pobieżnie składniki ręką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce do wyrośnięcia , a potem rano po jego chwilowym ociepleniu w temperaturze pokojowej, wrzucić pod szczelnym przykryciem w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Gotowe! Jeszcze nie zdarzyło(...)Chleb z garnka z ziarnami Najprostszy chleb z garnka Tym razem nabrałam ochoty na słodkawy dodatek suszonej żurawiny w pieczywku. Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę o szumnej nazwie: Domowe pieczywo wypiekam sam! Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 350g

Grunt to przepis!
Tarta z dyni 160

eksperymenty z dynią. Próbowałam już krem z dyni, w którym się zakochałam. Teraz czas na moje ulubione tarty. Masa dyniowa smakuje trochę jak delikatna masa budyniowo-waniliowa. Natomiast kruche ciasto jest idealne – bardzo smaczne i kruchutkie. Składniki: 250 g mąki tortowej 3 duże jajko 50 g cukru pudru 125 g masła 500 ml tłustego mleka 500 g obranej dyni(...)cukru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy do tego pocięte w kostkę masło. całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Rozklepujemy jajko (1 sztukę) w miseczce i dodajemy je do powstałej masy. Następnie dodajemy do tego również mleko (2-3 łyżki). Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mazurek z kremem mascarpone 145

Witajcie!!! Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto kruche: ½ szklanki cukru pudru 250 g masła 3 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ręką. Podzielić na trzy części. Blachę w kształcie jaja(...)średnicy 35cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć każdą część ciasta. Ja posiadam jedną taką blachę, ale formuje sobie ciasto wg niej i piekę na oddzielnej blaszce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 0 C przez 20 minut. Składniki na krem: ½ litra słodkiej śmietany 36% bez 4 łyżek 250 g mascarpone

Przepisy Babci
Rodzaje biszkoptów 221

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się(...)nietolerancją na gluten wykorzystaj mąkę ryżową, gryczaną, migdałową, Biszkopty można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru, który ubijamy a następnie podgrzewamy na parze w celu, nadania wypiekowi objętości, miękkości, sprężystości, Biszkopty na „zimno” – metoda najbardziej popularna polegająca na oddzieleniu żółtek od białek i ubicie ich na sztywną pianę ( gdy obrócisz miskę piana nie spadnie na deskę) Biszkopty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik Harataniec 258

Sernik Harataniec to ciasto, którym zostałam poczęstowana u mojej Ciotki. Nie jest to nowy przepis, podejrzewam, że jeszcze moja Babcia mogła maczać palce w tej recepturze :-). Harataniec to ciacho, które od pierwszej chwili mnie urzekło. Gdy go zobaczyłam,  pomyślałam, że jest to sernik królewski , którego często robię na Święta i uważam za jeden z najlepszych serników. Ale nie. Jest(...)bardzo podobny, także intensywny oraz wilgotny, jednak różny. Bardzo miłą niespodzianką dla mnie jest warstwa dżemu na kruchym cieście, która nadała całości wyrazistości oraz warstwa pianki z kisielem. Jest coś  w tych przekładanych ciastach, co sprawia, że zawsze smakują lepiej. Tak jest też tym razem :) Idealny wypiek na każdą okazję!  Sernik Harataniec Blaszka 25x35cm Składniki: 4 szklanki mąki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Król lew – ciasto bez pieczenia! 2403

Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia! Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!   Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki *** *** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy ze śmietan-fixem i wykładamy na wierzch ciasta *** *** Gorzką czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy nią ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Wierzch ciasta dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem Lion *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE

Blog z Apetytem
Piernik staropolski 205

plotki na jego temat. Ludzie nie zawsze, ale w tym wypadku mają rację i słusznie powiadają, że to najlepszy piernik ever ;) W tym roku wiem już, że też zrobię ciasto długo dojrzewające, a nad samym wykończeniem na pewno pomyślę w odpowiednim momencie :) Póki co w głowie mam mazurki! Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu(...)ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Aniołek-śmietanowy przekładaniec 5715

Witam kochani dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem o pięknej nazwie Aniołek :) Dlaczego aniołek, a no dlatego, że jest całe bielutkie :) Na przepis natknęłam się na blogu http://czerrrwonaporzeczka.blogspot.com i postanowiłam je wypróbować.  Jestem bardzo zadowolona z efektu. Kilka rzeczy zmieniłam i ciasto jest bardzo dobre, wręcz rozpływa się w ustach.  Wbrew pozorom robi się(...)szybko, łatwo i przyjemnie. Ciasto składa się z 4 spodów do których dodajemy amoniak, który nadaje im miękkość. Spody są przełożone kremem na bazie śmietany. Całość można albo posypać wiórkami kokosowymi albo startą białą czekoladą. Zapraszam na aniołka :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę około 22x35cm SPODY -0,5 kg mąki pszennej tortowej -2 jajka -200g śmietany gęstej, kwaśnej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 287

oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym i sałatką owocową! Ciasto naleśnikowe Ważne! Składniki na ciasto naleśnikowe dodajemy na tzw. oko: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko ok. 3/4 szklanki mąki  opcjonalnie 0,5 łyżeczki oleju szczypta soli(...)cukru Mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję nie bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie

Korniszonki