ciasto - 162020 przepisów (strona:1155/10802)

Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 175

Makowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek(...)proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka, polewa: czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki, mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać

kulinarne odsłony pati
Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) 161

Zapraszam Was na mandarynkowe ciasto pachnące świętami, udekorowane kremem z serka philadelphia i nasączone syropem mandarynkowym. Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale  również wypełnia dom apetycznym, cytrusowym aromatem . Polecam Wam serdecznie! **** Vi propongo qui un dolce al mandarino che sprigiona quell’indistinguibile fragranza tipica delle feste. Realizzato con il philadelphia e bagnato con lo sciroppo(...)mandarino, ha un gusto irresistibile ed un profumo invitante di agrumi che si diffonde soavemente per casa. Non posso che consigliarvelo di cuore! SKŁADNIKI Ciasto 150 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki razowej 50 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jaja Syrop 4 łyżki soku

La grande e la piccola cuoca
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 208

pieczątek z motywem świątecznym. Znajdziecie tu choinkę, śnieżynkę, ciastka, prezent, dzwonek oraz stroik świąteczny. Pieczątki bardzo łatwo się odciskają i tworzą ciekawy wzór na zwykłym ciasteczku maślanym. Klasyczne maślane ciasto na ciasteczka, przygotowałam z dodatkiem aromatycznego cynamonu . To właśnie jego dodatek, oraz świąteczny motyw na ciasteczkach sprawiły, że ciasta sprawdzą się idealnie, jako bożonarodzeniowy wypiek. Ciasteczka takie, pięknie opakowane, mogą(...)niedużą kostkę.  Masło i mąkę posiekać dobrze nożem na stolnicy lub rozdrobnić w malakserze ( ja używam malaksera ). 3. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Tu także ułatwiam sobie pracę, tym samym nie ogrzewając ciasta i zarabiam ciasto malakserem.  Zagniecione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć folią spożywczą.  Ciasto włożyć

kolorowotorcikowo
Sernik papieski ze słonecznikiem 882

Sernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i posypany podprażonym słonecznikiem. A dla tych, który lubią słodko słone połączenia polecam użyć solonego słonecznika – jest super! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 24 kawałki (forma(...)Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 50 g cukru 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego tłustego 3-krotnie zmielonego 150 g masła 100 g cukru 1 cukier wanilinowy 5 jajek 2 budynie waniliowe Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 70 -100 g słonecznika łuskanego 1 łyżka masła ½ łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl
Pizza polska z PRLu :-) (bezglutenowa) 195

zupełnie nie przypomina pizzy, a bardziej swoistą zapiekankę na dużej blasze. Chciałam przywołać wspomnienie z dzieciństwa i udało się i to nawet w wersji bezglutenowej. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 26cm x 21cm mierząc dno blachy): 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki przesianej mąki gryczanej 1 łyżeczka gumy guar 50 g świeżych drożdży(...)Mieszamy wszystkie suche składniki w misce. 3. Dodajemy jajka, olej oraz rozpuszczone drożdże i mieszamy. 4. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. 3/4 szklanki mleka powinno wystarczyć, ale jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, to trzeba odrobinę dolać. Następnie wyjmujemy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy. 5. Ciasto formujemy w kulę, natłuszczamy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Kawa z mlekiem
Herbatniki z PRLu (bezglutenowe) 195

tęsknię. W notatniku mojej mamy owe ciasteczka zwą się ciasteczkami przez maszynkę . Jeżeli jesteście w posiadaniu odpowiedniej nakładki na maszynkę, to właśnie tak je róbcie, ale wtedy nie chowajcie ciasta do lodówki. A jeżeli będziecie je wałkować i wykrawać foremkami (jak ja, bo nie mam takiej nakładki na maszynkę do mięsa), to wtedy warto ciasto schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej(...)się z tym ciastem pracuje. I co najważniejsze, to jest moje wspomnienie z dzieciństwa, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Zapraszam :-) * * * Składniki (z podanych proporcji wychodzi ok. 5 blach ciasteczek): 1 kostka miękkiego smalcu - 200 g 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej + do podsypywania 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 1 łyżeczka bezglutenowego proszku

Kawa z mlekiem
Pijane śliwki pod bezą 141

Śliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem. Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne potrzeby ;) Składniki: 400 g ciasta francuskiego 130 g cukru pudru 100 ml śliwowicy 4 białka 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła 0,5 kg śliwek mąka  + tłuszcz do formy + fasola(...)papier do pieczenia. Wykonanie: Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy

W Moim Magicznym Domu
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera 281

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera , którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe , a całość łagodzę błyskawiczną, domową(...)tego nie mamy w gratisie żadnych śmieci. Oczywiście w syfon trzeba zainwestować, ale jest to opłacalna inwestycja. W syfonie możecie przygotować również słodzoną bitą śmietanę (ja do tego ciasta cytrynowego polecam jednak używać bez cukru) – wystarczy tylko przed wlaniem do syfonu wymieszać śmietankę z cukrem pudrem. „Ciasto cytrynowe z lemon curd – bez miksera” , to pyszne ciasto

Moja Delicja
Focaccia z cebulą i czosnkiem 170

Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą(...)wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wysmarować oliwą i rozłożyć ciasto na całej blaszce. Czubki palców wysmarować oliwą i wdusić palce w ciasto. Górę ciasta delikatnie skropić oliwą z oliwek. Przygotowanie dodatków – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenno żytni z jogurtem 178

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i szczyptę soli. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, otręby, zrobić wgłębienie. Wlać jogurt, wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, miska musi być przykryta(...)ściereczką. Jak już ciasto wyrośnie zagnieść ciasto jeszcze raz, ale już tylko chwilkę. Uformować bochenek chleba lub włożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec tak długo aż chleb się zarumieni. Chleb z automatu do chleba – włożyć wszystkie składniki chleba do maszyny. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Miodowy sernik z masłem orzechowym, czyli wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję 197

dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem przygotowania przepisu na zdrowszą wersję jakiegoś ciasta. Wybór padł na ostatnio uwielbiany przeze mnie sernik. Nikogo też raczej nie zaskoczy modyfikacja jaką wprowadziłam, cóż... czas leci, a miłość do masła orzechowego pozostała niezmieniona Pomysł na ciasto był, na modyfikację też, ale co z realizacją? Tu, moi drodzy, było wesoło. Prawdę mówiąc, aż do momentu(...)słusznie? Mam nadzieję, że sami sprawdzicie. Najwięcej moich wątpliwości budził plan całkowitego zastąpienia cukru miodem. W końcu jak zdrowo to zdrowo, tylko pytanie jak to wpłynie na samo ciasto? Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść ciasta słodzonego wyłącznie miodem- najróżniejsze ciasteczka czy też chlebek bananowy- owszem, ale sernik to trochę "wyższa ranga". Niemniej jednak- jak pomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie

peanutbuttermonster
Szarlotka na kruchym spodzie 147

Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (całych, nieobranych) 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Dodatkowo: około 3 łyżek bułki tartej cukier puder (do posypania wierzchu ciasta) Sposób przygotowania: Mąkę razem(...)miski. Dodajemy cukier puder i masło pokrojone w kostkę.  Wszystko razem szatkujemy nożem tak aby masło tworzyło niewielkie grudki. Dodajemy żółtka z jogurtem i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Kulę ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody

Qchnia po prostu
Puszysty sernik na orzechowym cieście z kratką 234

Witam Kochani Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich -200g masła lub margaryny -1 łyżeczka soli -2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % -1 jajko -2 żółtka(...)zmielonego 2 razy sera białego półtłustego -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek  -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciastoCiasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
pyszna tarta cytrynowa 173

Składniki blaszka o śr.20 cm ciasto sable 25 dag mąki 10dag cukru 14 dag masła 1 żółtko szczypta soli nadzienie 4 jajka 10dag masła 20dag cukru sok z 4 cytryn skórka otarta z 1 cytryny łyżka mąki Wykonanie p rzygotować ciasto: wszystko razem połączyć ,szybko wyrabiając ,krótko do połączenia składników. Nadać ciastu kształt kuli ,zawinąć w folię i włożyć(...)lodówki na co najmniej 60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Po tym czasie wyłożyć ciasto z lodówki,pozwolić 10 minut na wyrównanie temperatury. Rozwałkować ciasto do wielkości formy , na podsypanej mąką stolnicy . Tą strona z mąka wyłożyć dno tarty ciastem. Ponakłuwać widelcem,przykryć wierzch papierem do pieczenia,posypać ryżem,grochem ,lub fasolą ,tak aby papier przylegał do ciasta. Piec

w mojej kuchni
Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia 131

wypieku ciasta, potrzebne są podstawowe składniki jak: mąka, jajka, oraz tłuszcz. Ale jaki tłuszcz wybrać? To jest pytanie margarynę czy masło.| Jest niepisana zasada że masło można zastąpić margaryną , ponieważ oba produkty mają taką sama procentową zawartość tłuszczu. Chociaż ze względów smakowych zawsze masło wygra. Masło robi się ze śmietany zebranej z mleka i dlatego jest bogatsze(...)margaryna co wybrać do pieczenia[/caption] Jakiego tłuszczu używamy najchętniej? Pięć ważnych pytań dotyczących pieczenia, na które warto znać odpowiedź. Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek? Zdecydowanie masło. Ale można je zastąpić margaryną. Ciasto kruche z dodatkiem margaryny nawet nieco łatwiej wyrobić, bo jest ona twardsza od masła. Kruche ciasto zagniecione z masłem trzeba

Pomysłowa kuchnia