ciasto - 160969 przepisów (strona:1163/10732)

Śliwkowiec z...krówką 116

mnie kulinarna matematyczka;) Ale najlepszy jest proces powstawania przepisu w głowie. Kiedy wzrok przebiega po składnikach, w myślach są one dodawane i miksowane i już w głowie powstaje obraz ciasta.... Pasuje czy nie pasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie(...)Waszej Kreatywności znikają tak szybko. To normalne jest;) Śliwkowiec z Krówką fot. Izabela Magdalena ok. 500 - 600 gram śliwek (lub tyle, żeby wypestkowane i przepołowione starczyły na całą blaszkę) Ciasto (baza + kruszyny) 6 żółtek 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 250 gram masła Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto

Kuchnia smaków
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 192

Uwielbiam ciasta drożdżowe, ich zapach i tę pulchność ;)   Tym razem upiekłam ciasto cytrynowe z dodatkiem moich ulubionych truskawek i rabarbaru. Obowiązkowo musiała być też kruszonka, no bo co to za drożdżówka bez kruszonki ;) Ciasto: 650 g mąki pszennej 2 op. drożdży instant 1 szkl mleka 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1/3 szkl cukru 1 op. cukru cytrynowego(...)wypieków Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią Dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru ok 10 truskawek Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło, ciepłe (nie gorące!) wlać do miski z mąką, wbić jajka i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto

Smakołyki Asi
Torcik "leśny mech" 134

Dziś z racji zbliżającego się weekendu mam dla Was przepis na bardzo popularne ciasto, o wspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo efektowne, szybko się przyrządza, a goście na pewno będą zachwyceni ;) Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy  ;)   Składniki (tortownica(...)średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku    Masa: 400ml śmietany 36% pół opakowania Śnieżki 125g mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo:   czerwona galaretka lub granat  Mrożony szpinak

Czerwona Porzeczka
Ciasto Afrykańczyk 160

Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego(...)roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa

kruche babeczki
Leśny mech 89

Wypoczęci po weekendzie ?? Ja tak nie do końca :(. Ciasto, które dzisiaj prezentuję, chodziło za mną już chyba z rok. W końcu się zebrałam i wykonałam ;) Pyszne jest, szpinak jest mało wyczuwalny, ja chyba trochę za bardzo go odcisnęłam, bo ciasto wyszło troszkę za mało zielone, ale jest super :)) Ciasto może być jeszcze zdrowsze niż jest, bo zamiast cukru możemy użyć(...)stewii lub ksylitolu, olej rzepakowy możemy zamienić na kokosowy, a mąkę krupczatkę na inną :) Blaszka jak zwykle 24x34cm :) Inspiracja: klik Składniki ciasto: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki oleju rzepakowego 5 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 650 ml śmietany 30% 2 galaretki agrestowe 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy żurawina

kruche babeczki
Kruche ciasto z rabarbarem 299

szalony. Myślałam, że mu nie posmakuje, bo może trochę kwaśne, a tu proszę i było tylko mamo zrób jeszcze jeden :)) No powiem Wam, że rabarbar rządzi :)) Miłego dnia :)) Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jaj 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło) Dodatkowo(...)żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem i zagniatamy ciasto (jak by się nie kleiło to można dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną na spód większą i dwie mniejsze), zawijamy w folię aluminiową

kruche babeczki
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! 194

pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego włożyliśmy. Jednak żeby nie zmęczyć się za bardzo, zawsze możemy skorzystać z pomocy wielofunkcyjnego(...)prędkości zapewni Ci swobodę wyboru, jakiej potrzebujesz. Urządzenie EKM 4000 w kolorze czerwonym jest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować doskonałe purée ziemniaczane, idealnie ubić śmietanę albo dokładnie wymieszać ciasto na naleśniki. I teraz dobra nowina, mam dla Was taki mikser do wygrania w konkursie! KONKURS „Słodkie życzenia

karmelowy
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 125

Super słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Zamiast wiśni namaczanych w alkoholu dodałam maliny a zamiast orzechów włoskich, migdały. 320 g świeżych daktyli bez pestek 0/5 szklanki mielonych migdałów 0/5 szklanki wiórków kokosowych garść bezglutenowych płatków owsianych łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki dobrej(...)przyprawy do piernika 2-3 małe czerwone pomarańcze garść mrożonych malin Wypestkowane owoce przekładamy do misy robota. Dodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone

Mienta blog
Prosta i szybka tarta wytrawna 157

Zdarzają się czasem takie dni, że mamy ochotę na coś innego. Delikatnego, jednocześnie sycącego. A może bezmięsnego? Pobawmy się dziś w wytrawną tartę z ciasta francuskiego, prostą i elegancką, w sam raz na wizytę gości. Lista zakupów: 1 ciasto francuskie 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Pół szklanki śmietanki 30% Dowolne(...)mnie: ogórki konserwowe z chilli, oliwki oraz suszone pomidory Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prosta i szybka tarta wytrawna'; listonic_content='1 ciasto francuskie 1 większe lub 2 mniejsze opakowania łososia wędzonego na zimno 2 kulki mozzarelli 5 jajek Śmietanka 30% Ogórki konserwowe z chilli Oliwki Suszone pomidory Sól Pieprz'; document.write(" "); Podsypujemy stolnicę mąką

Proste-przepisy.pl
Ciasto z sezonowymi owocami 113

Pyszne, delikatne, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi. W majową niedzielę były truskawki i rabarbar. Mogą być śliwki, brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie.   Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka(...)Łączymy suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając. 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy ok. 5 minut mieszając. Dokładamy do ciasta, drugą połowę pokrojonych dokładamy do ciasta surowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp

Kucharzyca
Piknikowe ciasto z owocami 155

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i z niego najczęściej korzystam. Największą zaletą piknikowego ciasta z owocami jest oczywiście jego smak. Dodatkowo, jak widać na zdjęciach, owoce pozostają na wierzchu ciasta, dzięki czemu na spodzie nie robią się nieapetyczne mokre plamy(...)owoców. Ale warto wspomnieć też, że to niewysokie ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i łatwo je przechowywać. Zachowuje świeżość przez kilka dni i nie wymaga przechowywania w lodówce. Idealne na piknik! :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: 200 g miękkiego masła 160 g drobnego cukru szczypta soli 4 jajka (zagrzanej w ciepłej wodzie) 200 g mąki pszennej

Trzeci talerz
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1630

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 łyża smalcu 1 jajko 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy(...)lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki

Domowy Smak Jedzenia
Marcinek lany 268

Marcinek to przepyszne ciasto z Podlasia. W moim domu było zawsze mnóstwo podlaskich przysmaków – stamtąd pochodziła moja babcia. Jednak Marcinka nigdy u mnie nie pieczono – poznałam go dopiero kilka lat temu, a sama piekę go od roku. W oryginalnej wersji Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego – każdy blat trzeba osobno rozwałkować i upiec. To wersja(...)lana” – nieco uproszczona (nie trzeba nic wałkować), a jest równie smaczna. Wiele osób uważa, że Marcinek jest najlepszym ciastem na świecie – i coś w tym jest. Już sam wygląd Marcinka jest imponujący, a dodatkowo jest niesamowicie delikatny w smaku. Zakochacie się w nim. Idealnie sprawdzi się jako wyjątkowy tort. Marcinek lany – blaty: 5 dużych jajek

Poezja smaku
luksusowe ciasto drożdżowe z rabarbarem 136

ogrodzie mojego Taty rabarbarowy krzak osiągnął już całkiem spore rozmiary. Dostałam kolejny pęczek słodko-kwaśnych łodyg i postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Wybrałam przepis ze starej książki Babci - niestety nie ocalała okładka więc nie mogę podać jej tytułu ani innych na jej temat informacji - wewnątrz znajduje się sporo przepisów na różnego rodzaju słodkości. Ciasto, które wybrałam nazwałam luksusowym; nie należy(...)szybkich ani bezproblemowych. Sporo trzeba się przy nim napracować, zostaje potem pół kuchni brudnych garnków, ale w nagrodę otrzymujemy dużą blachę wspaniale wyrośniętego, lekkiego jak puszek i niezwykle pysznego ciasta. Czasami warto poświęcić nieco więcej czasu i napracować się, żeby zjeść coś tak wspaniałego! Ciasto świetnie wpisuje się w facebookową akcję Ciasto na niedzielę , w tym tygodniu przygotowywałyśmy rabarbarowe wypieki

6niebo
Kruche z rabarbarem i budyniem 121

Uwielbiam kruche ciasta a w połączeniu z budyniem w szczególności. To najlepiej smakuje dobrze schłodzone ale trudno się mu oprzeć i czekać aż całkiem ostygnie ;) Musicie koniecznie je upiec, wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy :) Ciasto: 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 100 g mąki krupczatki Młynomag 230 g zimnej margaryny 1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru 2 jajka(...)łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g rabarbaru 2 budynie waniliowe na 1/2l mleka 750 ml mleka 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania