ciasto - 160969 przepisów (strona:1168/10732)

Orzechowiec z masą jabłkową 481

Orzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny(...)cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80  g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, miękką margarynę i jajka. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Dno małej blaszki (25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, następie wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy ją do blaszki, można też wylepić ciastem blaszkę

Piekę, bo lubię
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 169

TARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)przetestowałam ;) - nie trzeba ciasta obciążać grochem, fasolą itp., wystarczy ponakłuwać widelcem. -nie kruszy się podczas krojenia, dobrze się trzyma Ciasto jest bardzo smaczne, złociste i kruche. Można je użyć zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych*. Naprawdę polecam! PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO wg Neli Rubinstein 120 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych

Calzonella.com
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 167

Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże(...)możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem, lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach. Ciasto czekoladowe z burakami: 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml) 1 szklanka kakao (90 g) 6 średnich jajek

Poezja smaku
Ciasto „Styropian” 196

Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam(...)przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania

Mała Cukierenka
Małe serniczki w kruchym cieście 123

Najczęściej jednak przeglądam Pinterest, kategoria wiadoma: żywność i napoje. Tak właśnie pewnego wieczoru trafiłam na te małe serniczki na włoskim blogu . Zachwyciły mnie najpierw na zdjęciach. Czułam zapach kruchego ciasta w połączeniu z delikatną serową masą. Musiałam je mieć! Do tego ta nazwa: Piccole cassate al forno con crema di ricotta, monoporzione :) No cudo, włoskie cudo! Zrobiłam listę zakupów(...)Dziwiła mnie obecność biszkopcików, ale już wiem, że muszą być ze względu na ważną rolę gąbki :) W oryginalnym przepisie ciasteczka dodawane są przed serem i na ser, dopiero później ciasto. Ale szczerze mówiąc, doczytałam to po fakcie :) Google tak mi przetłumaczyło przepis z włoskiego, że w sumie to powinnam się cieszyć, że wyszło mi cokolwiek. Ciasteczka mają jeden minus - upieczone

bistro mama
Ciasto porzeczkowa wuzetka 178

Wuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka(...)następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Frużelina porzeczkowa : Odmrożoną czerwoną porzeczkę przelać wraz

Passions hobbies life
Magiczne ciasto czekoladowe 107

Bardzo często pojawia się Magiczne ciasto, ale zawsze w wersji waniliowej gdy zobaczyłam na blogu  Bake&Taste  w wersji czekoladowej w końcu postanowiłam sama spróbować. Ciasto rzeczywiście się rozwarstwia i chociaż u mnie nie widać w dwóch ostatnich takiej różnicy w warstwach bo być może dlatego że miałam większą blachę niż w przepisie(...)ciasto i tak jest przepyszne i szybko znika. Magiczne ciasto czekoladowe Składniki: - 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej - 1 łyżka wody - 150 g cukru - 125 g masła, stopionego i wystudzonego - 65 g mąki - 50 g niesłodzonego kakao, z niską zawartością tłuszczu - 1/2 l ciepłego mleka - szczypta soli - łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg

Kulinarne życie
Baklava 131

tych, które znalazłam na intrenecie nie mogłam sią zdecydować, który wybrać, więc z różnych coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich(...)wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy.  Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym masłem. Na wierzch wkładamy kolejny płat

Kulinarne życie
ciasto z kandyzowaną skórką pomarańczy 167

ciasto pomarańczowe Delikatne ciasto przesycone aromatem pomarańczy to deser wprost idealny, na zimowe popołudnie. składniki 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 150 ml jogurtu naturalnego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy  dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder  sposób wykonania Do misy wsypujemy cukier(...)misy wsypujemy mąkę pszenną ( trzy łyżki odkładamy), mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość dalej mieszamy. Skórkę pomarańczową, pokrojoną w drobną kostkę posypujemy trzema łyżkami mąki i dodajemy do ciasta. Całość krótko mieszamy i przekładamy do  formy, którą wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem foremki 12 na 30 cm ). Wierzch ciasta wyrównujemy i  wkładamy je, do nagrzanego

Miód i pieprz
Ciasto Słonecznikowe Serduszko 178

jogurtu naturalnego 2 jajka masło (do wysmarowania formy i  2 łyżki do uprażenia słonecznika) dżem z zielonych fig 100 g łuskanego słonecznika 100 g polewy do ciasta o smaku krówki Przygotowanie. Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je  z jogurtem, olejem i olejkiem maślano(...)waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż.  Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną

Taste Therapy
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 134

miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek (ok. 6 szt. o pojemności 150-170 ml). Pieczemy(...)składniki na wierzch: 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżeczki cukru pudru cynamon w proszku lub starta czekolada wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dekorujemy nią wystudzone ciasta i posypujemy cynamonem lub czekoladą. (inspiracja przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto makowo - kokosowe 166

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto:  60 dag mąki                   30 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 żółtek 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Posiekać margarynę z mąką. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części: I - wyłożyć na blachę, II - zamrozić, III - dodać(...)żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać. Dodatkowo: powidła  śliwkowe Przygotowanie do pieczenia: Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki i posmarować powidłami. Mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to zetrzeć ciasto III i znów kłaść pasami, odwrotnie, kokos

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka na kruchym cieście 196

Szarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego(...)ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie

Pyza i Surówka
Brownie z solonym karmelem 131

ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę, na zły humor, na pocieszenie, na głód czekoladowy, na dzień wolny, na spotkanie ze znajomymi. Mam też dreszcz, bo moja silna wola przy tym cieście okazała się wyjątkowo słaba... Na początku miały być lava cake(...)Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką,  powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę w ilości hurtowej kupiłam w promocji :) Dziś, kiedy wróciliśmy z zimowego spaceru, marzyłam o kawałku tego ciasta do kawy, ale może i lepiej, że go nie było, bo na jednym mogłoby się nie skończyć... BROWNIE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady  200 g masła

bistro mama
Snickers wg Siostry Anastazji 475

Dawno nie było przepisu na duże ciasto, więc gdy za oknem zimno, czas wziąć się do pracy w kuchni i potem cieszyć się pysznościami wartymi grzechu. Dla osób na diecie - zróbcie sobie chwilę przerwy, bo z całą pewnością to ciasto do dietetycznych nie należy. Jest przepyszne, wspaniałe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ale cóż - od czasu do czasu każdemu(...)się należy :) Smacznego! CIASTO KRUCHE: Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę dodajemy do mąki i siekamy na drobno. Potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Wyrabiamy ciasto dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 2 części

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania