ciasto - 162020 przepisów (strona:1177/10802)

Tort a,la "Leśny mech" 185

Torcik powstał na specjalną okazję 30-tych urodzin. Większość ciasta stanowi przepis na leśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna  koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku  1  szklanka cukru 3 jajka 1  szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek  ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka  mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kajmakowe z kremem budyniowym 193

będę się rozpisywała - to ciasto dla osób, które muszą zrobić coś na jutro, a jutro nie będą mieli czasu. Lepiej tego nie mogłam ująć.  Składniki:  ciasto 300 g maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 140 g masła miękkiego 1 jajko 2 łyżki miodu szczypta soli krem  1 budyń śmietankowy(...)mleka 2 żółtka 100 g cukru 150 g masła 1 cukier wanilinowy 1 puszka kajmaku (460 g) do dekoracji orzechy pekan Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym 26x30 cm) Ciast jest dość kleiste dlatego żeby dobrze

Niezły Młynek
Szarlotka z kruszonką 301

kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam…     Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru(...)Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Jabłka obrać

Mała Cukierenka
Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 147

Uwielbiam maliny. Małe, słodkie czerwone owoce, które pasują do każdego deseru. Dziś zapraszam Was na przepis na malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. Aż chce się jeść i… jeść… Placek z malinami jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości nigdy(...)odmawia Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 2016-04-16 12:31:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total

Słodkie okruszki
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 147

jednej z ważniejszych osób w moim życiu (po serii niefortunnych zdarzeń, o których najlepiej zapomnieć) postanowiłam wymyślić coś pozytywnego, ale jednocześnie pysznego :) Taka mała wiosna na talerzu, czyli zielone ciasto z pysznym wnętrzem, upieczone prosto z serca, by wywołać uśmiech na twarzy drugiej osoby. W ogrodzie jeszcze niewiele stokrotek, ale udało się jakoś zebrać chociaż kilka i nadać tej małej(...)łące jeszcze więcej wiosennego charakteru. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę i udało się przywołać wiosnę, która powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam... z całego serca :) Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym Ciasto: 350-400 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki

FitKot
Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi 139

Ciasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi Składniki Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg margaryny Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru płatki migdałowe według uznania cukier puder do posypania ciasta(...)potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. 3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście. 4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi. 5. Ciasto

Kuchnia u Bietki
Szarlotka z bezą 181

mieście (w tym mieście) podczas upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub  w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się w grudki przypominające mokry piasek

Czary - gary w kuchni
Napoleonka 329

kremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę(...)bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto – szkoda

Poezja smaku
"Usta Adama" 240

Bardzo pyszne ciasto dziś Wam prezentuję! Szczególnie zasmakowało mojemu Mężowi, co niezwykle mnie zaskoczyło. Robiąc to ciasto, miałam spisane tylko składniki i tak "pi razy drzwi" wiedziałam co z czym. No i oczywiście pomyliłam! Leżąc już w łóżku, po złożeniu ciasta, olśniło mnie, że biszkopty w oryginalnym przepisie były wciśnięte w surowe ciasto i z nim zapieczone, a ja dałam(...)porozpada mi się na kawałki przy krojeniu, ale wszystko wyszło jak najbardziej dobrze, co widać na zdjęciach. Polecam, bo jest pyszne!  Oryginalny przepis, będący inspiracją dla mojego ciasta znajdziecie tu: KLIK . Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek (białka + żółtka) 3 łyżki wody

Cakes By Kejt
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 119

Uwielbiamy jabłka, możemy jeść je na okrągło i chyba nigdy nam sie nie znudzą. Z jabłek robię niezliczoną ilość ciast, ciasteczek i innych przysmaków, ale te kruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej.  Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy.  Z podanych(...)składników zrobiłam 5 ciastek. Ciastka są dosyć duże, można zrobić mniejsze i użyć odpowiednio mniej farszu. SKŁADNIKI Ciasto 250 gr mąki 150 gr masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Farsz 2 jabłka 40 gr orzechów włoskich (już wyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło

La grande e la piccola cuoca
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 167

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto(...)dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około

Oryginalny smak
Karpatka z kremem budyniowym 148

Karpatkę pewnie wszyscy znacie. Ciasto parzone z kremem budyniowym. Uwielbiam to ciasto. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Mój tato jest jej miłośnikiem i moja mama bardzo często ją robiła. Teraz ja przejęłam pałeczkę i piekę swojej rodzince. Krem do tego ciasta robię za każdym razem inny. Dzisiaj budyniowy, taki najlepszy. Źródło mojewypieki.com Ciasto 1 szklanka wody 125 g masła(...)szklanka  mąki pszennej 5 jajek Wodę i masło umieścić w rondlu i podgrzewać aż masło się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aby ciasto się nie przypaliło. Podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać. Ciasto musi być gładkie i szkliste. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku, stale miksując. Podzielić ciasto na dwie części. Blaszkę

O kuchni z uczuciem
Mazurek kajmakowy 452

dzisiaj podstawowy przepis na tradycyjnego mazurka,  który zawsze się udaje :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2/3 kostki margaryny 2 zółtka  2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto nie będzie się kleiło) szczypta soli Dodatkowo: 200 g kajmaku polewa czekoladowa bakalie (płatki migdałowe, orzechy, morele, itp.) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić(...)części (mniejszą i większą), wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Większe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut

Malinowo w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i z kruszonką wg Aleex 121

Chłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie je wypróbujcie. Polecam. Składniki: Rozczyn: • 4 łyżeczki suchych drożdży(...)drożdży świeżych • 1/2 szklanki letniego mleka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/4 łyżeczki cukru Na ciasto: • 1/2 szklanki letniego mleka • 1/2 szklanki drobnego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • otarta skórka z połowy cytryny • szczypta soli • 70 g rozpuszczonego masła • 1 jajko • 1 żółtko • 3 szklanki mąki pszennej • około 1 kilograma śliwek węgierek Na kruszonkę: • 90 g mąki pszennej

W mojej kuchni
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką 151

Zapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę ? Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki(...)temp. pokojowej garść mrożonych owoców leśnych 1-2 łyżki cukru do posypania owoców   Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła   Przygotowanie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie

Moja Delicja