Proste ciasto owocowe odmierzane łyżką Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski(...)kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna
Grunt to przepis!Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM(...)dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt
Mała CukierenkaJeżeli lubicie ucierane ciasta to wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Naprawdę, jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto ze śliwkami! Niestety, ciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :) Składniki na blachę(...)ciasto 0,5 kg śliwek 2 duże jajka 125 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 90 g śmietany 18% polewa 1 szklanka cukru pudru około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody Miękkie masło utrzeć ze zwykłym
UgotowaćDzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki. Wykonanie ciasta: Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dodajemy
Smak mojego domuCiasto z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy(...)cukrem. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe. Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce
W kuchennym oknie EwyCiasto francuskie Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła? Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie. I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu(...)przepis na ciasto francuskie, powstał w wyniku niedbałości kucharza. Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy
Miód i pieprzpoczątek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki(...)Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej
Na Ciasteczkowych Papierachwaniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce(...)minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy rozwałkowane ciasto do formy, mocno je w niej dociskamy,(możemy do tego celu użyć szklanki) formując jednocześnie rant ciasta równo z brzegiem formy. Ciasto w formie gęsto nakłuwamy widelcem, nakrywamy je pergaminem
Miód i pieprzdaniu spotykają się dwa światy - tradycje polskie, czyli rabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy(...)mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło - łączymy składniki, rozcierając je delikatnie palcami. Gdy całość zacznie przypominać zacierki wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (minimalnie). Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy około 35 centymetrów i kładziemy go na wysmarowanej tłuszczem blasze. Składniki na farsz: - 600 gram rabarbaru - 80 gram brązowego cukru
Życie zamknięte w smakuAgrest właśnie dojrzewa na krzakach a więc czas zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino, część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle(...)przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka
Smaki Ewyjeśli nie macie w spiżarni kompotu z agrestu, możecie mieć problem z jego zakupem. Pół miasta objeździłam w poszukiwaniu kompotu z agrestu, udało się jednak, i było warto. Ciasto jest bardzo delikatne, orzeźwiające, niezbyt słodkie, idealnie zrównoważone, po prostu przepyszne. Składniki: ciasto: szklanka cukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części
na moim stole...waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce(...)minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy rozwałkowane ciasto do formy, mocno je w niej dociskamy,(możemy do tego celu użyć szklanki) formując jednocześnie rant ciasta równo z brzegiem formy. Ciasto w formie gęsto nakłuwamy widelcem, nakrywamy je pergaminem
Miód i pieprzskładniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy(...)przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto, które z dnia na dzień jest jeszcze lepsze. Łatwe, niezbyt pracochłonne, świetnie wygląda na stole. To ostatnie z ciast, które przygotowałam na niedawne urodziny męża, o ile z wyborem ciast nie miałam problemu, o tyle gorzej było z prezentem, na szczęście z pomocą przyszła mi http://importmania.pl/ , i Dawid mógł się cieszyć z nowej mp3, a pozostali goście(...)tego wspaniałego jabłecznika:D Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, miękkie masło, cukier, jajko, żółtko i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto, uformować 2 kule - większą i mniejszą, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut
Domowa cukiernia Ewykilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w cieście kwaskowate wiśnie. Składniki: ciasto - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku(...)masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy
Zainspirowana w kuchni