ciasto - 160969 przepisów (strona:1185/10732)

Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 133

razem wybraliśmy się na mini zjazd rodzinny do moich rodziców. W przeciwieństwie do wielu opinii o takich imprezach, było bardzo miło. Żeby oprócz grillowania było też coś słodkiego, przygotowałam ciasto z owocami leśnymi (tym razem na szczęście nie zapomniałam zabrać ciasta), a może raczej, jak podsumował później jeden z Wujków, owoce z ciastem. Nazwa nie ważna, najważniejsze, że smakowało :) Jedyna(...)uwaga, to lepiej nie formować brzegów, tylko upiec płaski placek. Serowy spód ma ciekawy smak. Do tego krem budyniowy, który oddziela ciasto od solidnej warstwy owoców. To chyba mój słodki faworyt tego sezonu. Ciasto 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu 6-8 łyżek oleju 6-8 łyżek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo

Pełny talerz
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 137

Uwielbiam masę makową i ciasto drożdżowego, dlatego też postanowiłam przygotować domowy makowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe(...)ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka  50 g masła nadzienie (na 800 g masy makowej) 200 g suchego maku wrząca woda lub mleko 250-300 g bakalii  (różnorodne orzechy; suszone daktyle/śliwki) 50 g rodzynek 150 g miodu 2 białka

Ugotować
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE, Z MALINAMI 291

wersji wiosennej z dodatkiem malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury przygotowania. Nie ubijałam białek na sztywno, tylko roztrzepałam całe jajka, nie mroziłam także ciasta. Rozkruszyłam ciasto na kruszonkę do miski i tak schłodziłam w lodówce, przygotowałam go błyskawicznie. Wydłużyłam tylko trochę czas pieczenia, ze względu na dodanie zamrożonych malin. Piekłam w ciemnej blaszce(...)wym.33x23cm . Składniki kruchego ciasta: - 400g mąki orkiszowej typ750  (pszennej trochę mniej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 80g ksylitolu (lub cukru) - 2 duże żółtka (białka zostawiamy do masy serowej) - 1 całe duże jajko (lub 2 żółtka) - 6 łyżek dobrego, ciemnego kakao Składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ciasto

Smaczne Zdrowe
Orzechowe z brzoskwiniami 137

Ostatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerza(...)Zapraszam :)  Składniki na ciasto kruche z orzechami : 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe

Sama słodycz i szczypta chili
Triki kuchenne – pieczenie 12870

kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku zdarzało mi się za mocno przypiec ciasto od spodu. Często ten problem pojawia się przy starszych lub wysłużonych piekarnikach w których są problemy z regulacja temperatury czy sposobu pieczenia. Żeby ciasto nie przypaliło się od spodu na blachę(...)piekarnika należy wysypać warstwę soli i na niej układamy formę z ciastem. Inną metoda jest włożenie naczynia z wodą poniżej wypieku. Rumiana skórka chlebka Aby pieczywo, które pieczemy w domu miało złotą, i chrupiąca skórkę należy ją posmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie

Pyry na Gaz
Mazurek kajmakowy 436

tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową(...)zanurzona). Gotujemy przez 2 i pół godziny (uzupełniając w razie potrzeby wodę), a następnie zostawiamy do ostudzenia. Z mąki, cukru, soli, posiekanego masła oraz jajka i żółtka zagniatamy jednolite ciasto – najlepiej wszystkie składniki umieścić w malakserze i siekać przez 2 minuty. Jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie. Z ciasto formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki

Poezja smaku
Mazurek czekoladowo-orzechowy 172

wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można

Oryginalny smak
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 434

Kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które(...)wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Proste ciasto z cynamonowym cukrem 390

Uwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. . Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia :) Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało :) Za to te drugie wyszło idealne! Polecam(...)nadchodzące święta. Składniki ciasta: 80 g cukru + 3 łyżeczki cynamonu 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g cukru 0,5 łyżeczki soli 120 ml oleju 1 szklanka śmietany 12% lub 18% 1 szklanka jogurtu 2 jaja 40 g orzechów włoskich 60 g żurawiny   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 170

nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły(...)zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską pleśnią (np. sera Stilton) sól, pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę do tarty oprószyć mąką

Moja Delicja
Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo 154

Czarodzicielstwa Terry'ego Pratchetta. Też jesteście zasmutkowani ? Bo ja tak. Ostatnio przygotowałam wyjątkowo źle wyglądający deser, smakował za to bajecznie. Bo czy połączenie bananów i czekolady w cudownie chrupiącym cieście może być niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser(...)Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się, że nie umiem lepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krówkowy 164

krówek, całość spowita smakowitą krówkową polewą i posypana przyrumienionymi migdałami... Sernik krówkowy to gratka dla każdego kto tak jak ja lubi krówki :) i choć mogłoby się wydawać, że pewnie ciasto jest bardzo słodkie, zapewniam, że wcale takie nie jest. Słodycz krówek doskonale miesza się z masą serową dając doprawdy pyszny efekt smakowy. Polecam nie tylko wielbicielom krówek! Składniki: Spód(...)mąki kukurydzianej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru  Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 193

Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak(...)każdym razem kringel znikał zanim zdążyłam go sfotografować. Tym razem wykonałam zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika i dzielę się z Wami przepisem na najlepsze ciasto cynamonowe jakie jadłam. Macie ochotę spróbować? Składniki: Ciasto: 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 30 g masła, stopionego i przestudzonego szczypta soli 15 g świeżych drożdży 300 g mąki Nadzienie

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 203

Lekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy...  Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem .  Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam(...)śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami  80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK  6 dużych jajek  10 łyżek mąki pszennej  1 budyń ( dałam truskawkowy

Takie tam pichcenie
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 107

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :) Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki(...)lekko ciepłe i zalewamy nim drożdże z cukrem i pozostawiamy na około 5-10 minut by wyrosły. Wyrośnięte drożdże, jajko, żółtko i olejek waniliowy łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto (Ja do tego celu używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania