Moja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" :D nucąc(...)cukier. Całość ubijamy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe! Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki
Cooking Monsterprzeprowadzce i ogólnym ogarnięciu mieszkania przyszedł czas na test nowego piekarnika. Teraz mam już piekarnik elektryczny, a nie gazowy więc muszę na nowo zapoznać się ze sprzętem :) Niemniej pierwsze ciasto się udało i dziś Wam podrzucam pomysł na sezonowy wypiek. Przepis podpatrzyłam w książce Wypieki Siostry Marii. Zmieniłam jednak brzoskwinie z puszki na świeże sezonowe owoce. I dodałam pianę(...)białek, bo mam już wystarczająco mrożonych :) Składniki (blacha 24x36 cm): Kruche ciasto: ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g) 1 całe jajko 4 żółtka 250 g masła / margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: świeże morele i śliwki Sposób
Kuchnia domowa AniKiedy robię pierogi zastanawiam nad wyborem ciasta, które będzie najlepsze do danego farszu. Inne ciasto robię do słodkich pierogów tutaj i tutaj inne do pozostałych, np. tutaj Ale, ostatnio zrobiłam naprawdę wspaniałe pierogi, ponieważ zrobiłam je z idealnego ciasta. Ciasto nadaje się do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje. Nie trzeba podsypywać mąką(...)łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę przesiałam na deskę. Wyłożyłam masło i posiekałam siekaczem. Można nożem. Dodałam żółtka i jajko i sól. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę. Kiedy wyczułam że ciasto nie klei się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką
Kuchnia u Krysiiałam upiec ciasto i stanęłam przed dylematem jakie zrobić. Moi domownicy chcieli szarlotkę a ja miałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto, które zadowoliło wszystkich (Blaszka 25x40 cm) Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka(...)serka 600 g serka homogenizowanego Wykonanie: Do miski wsypałam mąkę, dodałam margarynę, żółtka i 100 g cukru (z 300 g). Posiekałam siekaczem i szybko zagniotłam ciasto, ukształtowałam w kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Foremkę do ciasta wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia
Kuchnia u Krysiblaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie
Moja Delicjauwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie
Niezły Młynekpotrzeba jajka, margarynę miękką, cukier, aromat mikserem ucierać z 3-4 minuty na dużych obrotach, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i tylko połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto keksówka 25 cm wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać cienko tartą bułką na cieście poukładać umyte, osuszone truskawki delikatnie wciskać w ciasto piekarnik elektryczny nagrzany(...)grzanie góra/dól, piec ciasto z 45-55 mimnut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie zimne czekolada mleczna 100 gram, 2 łyżki gęstej smietany 18 %, czekolade połamać do miski na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietanę i mieszać składniki do stopienia czekolady, dzięki śmietanie polewa jest delikatniejsza i nie pęka, polewą polać ciasto i posypać kolorową
W Mojej Kuchni LubięSezon na owoce mamy w pełni, jedne się kończą kolejne raczą nas swym smakiem. Dzisiaj zapraszam na maliny w roli głównej. Klasyczne kruche ciasto z domowym budyniem i świeżymy malinami to nasza propozycja deserowa dla Was. Moja córcia uwielbia to ciasto z rożnymi owocami, a kompozycja malin okazała się(...)przepyszną. Dodatkowo zaznaczam, że kusi swym wyglądem więc znika błyskawicznie... Kruche ciasto z budyniem i malinami SKŁADNIKI : ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 200 g masła sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru budyń: 900 ml mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g malin świeża
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto: 500 g mąki, 125 ml mleka, 15 g drożdży, 3 jajka, 50 g cukru, 50 g roztopionego masła, 150 g zimnego masła, szczypta soli, masa orzechowa: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru 25 ml wody 400 g jagód, jajko Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące(...)Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka ubijać z cukrem, a następnie dodać roztopione masło i dalej ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut. Następnie ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm. Na cieście rozłożyć plasterki zimnego masła
królestwo garówWspaniał e ciasto bez pie czenia o wyjątkowym smaku i konsystencji. Piankowy deser zasmakuje nawet osobą, które raczej nie przepadają za marshmallow. Konsystencja ciasta jest delikatn a i niezwykle puszyst a, a w połącz eniu z galaretką i owocami stworzy efektowny, wyśmienity deser, który zachwyci rodzinę , przyjaciół i przede wszystkim dziec i .. . Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow(...)pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy
Słodka Stronasympatii podeśle mi rodzinny przepis. Nie czekając zbyt długo, zakasałam rękawy i upiekłam panettone. Babka pięknie wyrasta, więc potrzebna jest do niej specjalna, wysoka forma. Najlepiej gdy zaczniemy wyrabiać ciasto ok. 21.00, wtedy mniej więcej o 22.00 jest gotowe i możemy zostawić je na całą noc do wyrastania. Około 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy(...)skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców
Gotowanie i blogowanieSzarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na działce, jednak polecam dodać jagody z lasu jak będzie już na nie sezon(...)Składniki ciasta półkruchego : 250 g margaryny 1 jajko 120 g cukru pudru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 550 g mąki pszennej, tortowej
Kulinarne Fantazje MarioliProste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Pachnie fantastycznie, jest puszyste, wilgotne i wygląda apetycznie. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Taki przepis warto mieć pod ręką w letnim okresie, kiedy dużo jest przeróżnych owoców. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką Składniki: Kruszonka: 100g masła 1 szklanka mąki + 1 łyżka 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej
Mała CukierenkaCiasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy(...)żywieckiej ser cheddar listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar'; document.write(" "); Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Następnie rozkładamy na nim kiełbasę żywiecką. Krok 2 Ciasto dokładnie zwijamy w rulon, po czym kroimy na kawałki grubości około jednego centymetra. Krok 3 Kładziemy ślimaczki na blaszce i posypujemy
Kuchnia BazyliiZapach ciasta drożdżowego przenosi mnie w słodkie dni dzieciństwa, gdy babcina kuchnia wypełniała się tym aromatem niemal w każdy weekend. Oczywiście, tamta drożdżówka jest najlepsza na świecie: z dużą ilością kruszonki, czasami z rabarbarem. Miękka, puszysta i delikatna. I choć wszyscy doskonale znali zdanie Babci na temat jedzenia ciepłego ciasta drożdżowego ( ani mi się waż! Brzuch Cię będzie bolał(...)nadzieję, że ucieszy go sama idea takiego deseru specjalnie dla niego. Wszystkiego najlepszego z okazji Twojego dnia, Tato! Ten przepis znalazłam u Madame Edith . Zaciekawił mnie dodatek melasy do ciasta; zastanawiałam się, jak wpłynie on na smak i konsystencję gotowego wypieku. Różnica, moim zdaniem, nie jest mocno wyczuwalna; ciasto jednak nabiera delikatnie karmelowego koloru i lekko dymnego posmaku melasy. Zdecydowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrze