owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :) Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych migdałów pół łyżeczki proszku do pieczenia 240 g masła zimnego 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko Ponadto: 20 dag jeżyn i 20 dag malin 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie : Wszystkie składniki(...)kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej wody Schłodzić w lodówce przez 30-60 min Po wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większą Blachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć
Proste PotrawyCiasta można piec na różne okazje, albo zupełnie bez okazji... i chyba te drugie zwykle robią większą furorę ;-) A to moje było upieczone "z okazji", na przyjęcie emerytalne mojego taty :-) tyle, że bez żadnego pomysłu... Zadzwonił w ostatniej chwili, że potrzebuje dobrego ciasta. Rozejrzałam się więc po kuchni i po lodówce i stwierdziłam, że za mało na sernik(...)pójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię. no i skleciłam z tego co było :-) Wyszło przepysznie, zniknęło momentalnie, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Polecam Wam... na weekend... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka
Czary - gary w kuchniPopularne ciasto kopiec kreta o wyśmienitym smaku to połączenie kakaowego biszkopta i bananów z pysznym kremem śmietankowym i czekoladą. Przygotowany samodzielnie z pewnością zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe wszystkim miłośnikom słodkości. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao(...)cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wierzch biszkopta delikatnie ścinamy dookoła
Smakowite DaniaUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)tylko zobaczcie jakie cudeńka tam mają. W każde zamówienie wkładają wiele serca, moja przesyłka była tak szczelnie zapakowana, że zanim się do niej dostałam minęło trochę czasu J A ciasto na niej smakowało…wyjątkowo. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szkalnki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku
Wanilia i Kardamondokładnie mieszamy. Mikser nie będzie nam już potrzebny przy biszkopcie, zamieniamy go na szpatułkę. Do masy przesiewamy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą by po upieczeniu ciasto łatwo odkleiło się od blachy. Pieczemy 25 minut(...)upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę. Dzięki temu dziwnemu zabiegowi mamy pewność, że nie zrobi się nam zakalec. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia i rozkrawamy na dwie części. Ktoś kiedyś zapytał mnie co dodaję do biszkoptu, że jest on taki żółty. Zdradzę wam, że sekret tkwi w jajkach od szczęśliwych kur. Poncz 1 kieliszek malinówki 1/2 szklanki
Emskie SmakiJedną z moich ulubionych form do ciasta jest forma z kominkiem. Często z niej korzystam, ponieważ ciasta po wyjęciu z formy mają piękny, taki „domowy” kształt. Zwykle z jakimiś wypukłymi wzorkami, co nadaje dodatkowego uroku. Kształt jakby old fashion , a ja lubię wszystko, co jest old fashion :) . W cukierni lub piekarni bardzo rzadko można zamówić kawałek ciasta upieczonego(...)takiej formie. To ją wyróżnia spośród innych. Gdy idę na kawę i ciasto do kawiarni, to wiem z góry, że będzie to równiutka kostka lub trójkąt jak spod linijki. I tak jest dobrze. Konkretne rzeczy pasujące do konkretnych miejsc. Lecz sielankowe, leniwe obiady w domu z rodziną lubię zwieńczać ciastem w takiej właśnie postaci. Ciasto ma „muffinkowy” sposób wykonania
Posadzone i zjedzoneNiedziela… u nas to już prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki(...)oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka minut. Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut. Jeżeli ciasto zbyt klei się do rąk posypujemy ręce delikatnie mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk
Słodkie okruszkiblaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej) Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie
Moja DelicjaNiedziela… u nas to już prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki(...)oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru (mieszamy). Odstawiamy na kilka minut. Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut. Jeżeli ciasto zbyt klei się do rąk posypujemy ręce delikatnie mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk
Słodkie okruszkiniedzielne południe zapraszam na pyszne ciasto miodowe przekładane masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka(...)łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 80g białej czekolady, 200g masła, Polewa: 100g białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Jedną z porcji ciasta rozwałkowuję i wykładam
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo prosty i szybki przepis na świetną przekąskę dla amatorów pizzy. 1 ciasto francuskie sos chili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach 10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki(...)2013/08/25 16:03:18 Wygląda bardzo apetycznie napisał: moto-mar 2013/09/09 14:24:02 No no wyglądają naprawdę przepysznie :) napisał: adam.kosedowski 2013/10/08 09:05:46 Robisz sama czy kupujesz ciasto francuskie? Jeśli kupujesz to gdzie? napisał: olaf.nieweglowski 2013/10/24 09:01:52 Na sam widok ślinka leci, koniecznie muszę zrobić. :) napisał: maria.rpa 2013/11/27 12:46:52 Świeża i jeszcze gorąca promocja
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła(...)szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 1 godzinę do lodówki (powinno po wyjęciu być twarde). Ciasto ciemne: 1 szklanka śmietany 18% 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Wszystkie składniki utrzeć mikserem
kruche babeczkiSkładniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Ciasto : 200 g miękkiego masła 190 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny(...)mąki pszennej Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta. Przygotowanie masy serowej : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym
Proste Potrawytrzeba czekać do jesieni, żeby upiec ciasto ze śliwkami? Nie. Śliwki są na straganach. Na moim bazarku spotkałam piękne, duże słodkie i odchodzące od pestki śliwki. Nie zastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką. Do ciasta zużyłam(...)śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć. Składniki: 1 kg dużych śliwek 300 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich 300 g masła o temperaturze pokojowej ¼ łyżeczki soli 180 g cukru
Kuchnia u KrysiKolejna wersja ciasta z patelni, którą przygotowałam do sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Ciasto z czereśniami ( klik ) stało się tak popularne, że później zauważyłam mnóstwo podobnych - na innych blogach. (Dla tych, którzy mnie oznaczyli - dziękuję.) Opis ciasta znajdziecie tu ( klik ). Jednakże używając śliwek - zmieniłam minimalnie proporcje, dlatego zdecydowałam się umieścić podobny przepis. To ciacho jest również(...)Jajka z cukrami zmiksować do puszystości. (Powinny być bardzo dokładnie ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta delikatnie wmieszać uprzednio przygotowane śliwki. Masę przełożyć na patelnię (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór
Di gotuje