ciasto - 160969 przepisów (strona:1167/10732)

Mazurek limonkowy 236

opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż(...)nasmarowaną masłem formę, dociskając ciasto do jej brzegów. Ciasto w formie znów włóż do lodówki na min. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 'C. Ciasto w formie obciąż (np. ceramicznymi kulkami do pieczenia/grochem/fasolą) lub nakłuj widelcem w wielu miejscach i piecz ok. 25 minut, aż spód i boki się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód

Moje Qulinaria
Mazurek chałwowy 149

mascarpone, śmietany i chałwy to strzał w dziesiątkę. Wyszło idealnie. Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa 200 g śmietany kremówki cukier puder do smaku(...)serka mascarpone Dekoracja kandyzowana skórka pomaranczowa suszone morele Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta

O kuchni z uczuciem
Ciasto czekoladowo-buraczane. 124

swoją stronę na fejsie ani opublikować posta. Sporo też pracowałam i to spowodowało moją nieobecność, ale też w tygodniu nie mam kiedy zrobić dobrego zdjęcia. Jakiś czas temu upiekłam ciasto czekoladowo-buraczane z dodatkiem żurawiny. To moje pierwsze ciasto tego typu. Powiem szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne(...)unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!   CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.           Składniki: Ciasto: 225 g mąki tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jajka, lekko

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Mazurek czekoladowy 129

staram się robić je mniejsze, ale różne. Jednak obowiązkowo musi być kajmakowy  , a potem wszystkie inne. Dzisiaj mam dla Was mazurek czekoladowy. Bardzo prosty, ale smaczny. Dekorację ciasta możecie zrobić według własnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)czekolady mlecznej lub gorzkiej Dekoracja posypka płatki migdałów Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta

O kuchni z uczuciem
Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 120

wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta soli  mleko do posmarowania ciasta  chrzan z żurawiną do podania  Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją. Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki(...)godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 4 kwadraty – wielkość taka, by zmieściła się po skosie na nich kiełbasa. Resztę ciasta tniemy w paski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kwadraty z ciasta, a na nich po skosie kiełbasy. Następnie układamy paski ciasta tworząc plecionkę. Gotową plecionkę dociskamy do ciasta, odcinamy odstające paski. Układamy pionowe paski ciasta, następnie układamy

Gotowanie i blogowanie
Ciasto czeskie 136

Ciasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami (  tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik(...)grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny masa grysikowa: 0,7 litra mleka 10 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru

Bon appetit mon amie
Szarlotka z orzechową bezą 325

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z kruszonką 124

Proste klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Takie właśnie idealne na śniadanie ze szklanką mleka lub kakao. Smak mojego dzieciństwa, kiedy właśnie moja babcia takie piekła. Bardzo często była u niej blaszka ciasta drożdżowego. Smarowało się masłem czy dżemem.... I takie właśnie mam z tym ciastem wspomnienia. Dzisiaj też jestem mamą i babcią i piekę swoim dzieciakom drożdżówkę. Mięciutką, puszystą(...)całym domu unosi się zapach ciasta. Od razu w domu przytulniej i cieplej. Składniki 4 szklanki mąki 8 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 4 jajka 1/4 łyżeczki soli 130 g masła Kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka

O kuchni z uczuciem
Murzynek – duża blacha 348

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie(...)następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice). Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku, czyli delikatnie wyrośnięty bez linii zakalca, ale wciąż wilgotny i mięsisty – szczególnie na drugi dzień robi się przepyszny (ja np. nie jadam

Moja Delicja
Drożdżowe z owocami 166

Odkąd pamiętam, poszukiwałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W końcu się udało! Wcześniejsze ciasta wychodziły za mokre, za suche, nie wyrośnięte, zbyt tłuste albo po prostu niesmaczne. Poniższy przepis wypróbowałam zarówno z margaryną jak i z masłem. Obie wersje są godne polecenia. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość! Składniki na ciasto: 500g mąki(...)bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Przygotowujemy owoce. W przypadku mrożonych rozmrażamy je i odsączamy. Ciasto

Wrzosowa Polana
Snikers 182

Ciasto Snikers znane jest w mojej rodzinie od przeszło kilkunastu lat. Słodkie, ale i przepyszne. Nie można się oprzeć. Blaty ciasta miodowego przełożone masą budyniową i mlekiem skondensowanym. Na wierzchu warstwa upieczonych orzechów. Najlepsze 2-3 dniach. Składniki ciasta: 60 dag mąki 3/4 szkl. cukru 20 dag margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki(...)masła Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego słodzonego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać przez sito na stolnicę. Posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy formy 20x30 cm wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec jak pozostałe

Cukiernia Pychotki
Bułeczki krówkowe z orzechami 297

orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka(...)łyżki cukru szczypta soli 10g masła NADZIENIE 50g krówek (5-6 sztuk) 10g masła 2 łyżki śmietanki 30% 40g orzeszków ziemnych Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody lub mleka, 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu - masło roztopić

Smakołyki Bereniki
Tort bez glutenu, bez laktozy, bez jajek 63

Tort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kasztanowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszki do pieczenia pół szklanki oleju  4 łyżki agawy 1,5 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki kakao Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 listki żelatyny Składniki(...)czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów. Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i kasztanową. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia

nietadieta
Kruche ciasto bezglutenowe, wegańskie. Z wiśniami i czekoladą 141

Kruche ciasto z wiśniami i czekoladą Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2, 5 szklanki mleka roślinnego (dałam ryżowe) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Pozostałe składniki: płatki migdałów do udekorowania Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut

nietadieta
Tarta z malinami 97

malin pół szklanki ksylitolu + do posypania malin Mąkę przesypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, olej i ksylitol. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. Na koniec dodałam wody. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dodać więcej wody. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dodać mąkę. Ciasto wymieszałam ręcznie. Ciasto na kruche nie powinno być zbyt rzadkie. Tortownicę, 21 cm wyłożyłam(...)papierem do pieczenia i rozgrzałam piekarnik do temp.  180°C. Malinki umyłam i wysuszyłam. Przygotowane ciasto wyłożyłam do tortownicy, odkładając niewielką ilość ciasta na kruszonkę. Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłożyłam maliny, posypałam niewielką ilością ksylitolu (ten etap można pominąć). Na maliny pokruszyłam odłożone ciasto, robiąc tzw. kruszonkę. Tortownicę wstawiłam do piekarnika

nietadieta

Proponowane wyszukiwania