ciasto - 160969 przepisów (strona:1176/10732)

Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 587

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt

Mała Cukierenka
Prosta tarta ze śliwkami 345

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM .       Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru(...)wanilinowego 32g 1 jajko 200g schłodzonego masła szczypta soli około 800-900g umytych śliwek (użyłam węgierek) Dodatkowo: cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajko i szybko

Mała Cukierenka
rolada kakaowa z kremem malinowym 184

składniki na ciasto biszkoptowe: 100 g mąki 190 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie(...)mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami. 148

Dzisiaj sobota i obowiązkowo musi być coś pysznego do kawy. A najlepsze jest teraz, w tym okresie ciasto ze śliwkami i pistacjami. Przepis na ten wypiek wzięłam z gazetki "Moje gotowanie". Zainteresował mnie bardzo i musiałam go wypróbować. To moje drugie podejście do tego ciasta. Pierwszy raz jak piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec(...)około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie!   CIASTO UCIERANE

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 142

Wytrawna tarta z bogatymi w wartości odżywcze brokułami i charakterystycznych w smaku serkiem brie to pyszne, pożywne danie, które dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sympatycy ciasta francuskiego mogą nim zastąpić kruchy spód - jeszcze bardziej skróci to czas przygotowania a tarta będzie równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł(...)zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 150 g serka camembert kruche ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub  opakowania ciasta francuskiego  200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) 3 rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)  ok. 2 łyżki masła przyprawy

Słodka Strona
Dyniowe ciasto drożdżowe 108

Uwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna(...)pogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki roztopionego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym (40 C) mleku wraz z cukrem i poczekać około

greenscarf
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 136

szkl. mąki tortowej 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta 5-6 dość sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i około 1/4 kostki masła (200gramowego) Zagniatamy kruszonkę z podanych składników(...)chowamy ja do zamrażalki. Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki. Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych

Gotowanie...to proste !
Placek Gerbeaud 122

drożdże, dodać 1 łyżkę cukru.Wlać mleko podsypać mąką .Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.Potem dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto rękami, następnie oprószyć mąką, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do dalszego rośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na trzy równe części. Prostokątną(...)formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i rozkładamy nim równomiernie dno formy. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około 45 minut

Smaczne Potrawy
Proste ciasteczka ze śliwkami 127

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka(...)można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki

Ciastkozercy
Jesienne ciasto z gruszkami 170

poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie(...)twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka i karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 229

Proste ciasto owocowe odmierzane łyżką Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski(...)kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.  Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką.   Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna

Grunt to przepis!
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8400

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt

Mała Cukierenka
Ciasto ucierane ze śliwkami 128

Jeżeli lubicie ucierane ciasta to wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Naprawdę, jest to jeden z lepszych przepisów na ciasto ze śliwkami! Niestety, ciasto ucierane wymaga dłuższej pracy miksera, jednak smak ciasta wszystko Wam wynagrodzi. A i jeszcze jedno - według mnie polewa jest obowiązkowa :) Składniki na blachę(...)ciasto 0,5 kg śliwek 2 duże jajka 125 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru 180 g mąki pszennej 4 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 90 g śmietany 18% polewa 1 szklanka cukru pudru około 3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody Miękkie masło utrzeć ze zwykłym

Ugotować
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 162

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko(...)miski, masło siekamy nożem na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy ręką do momentu dokładnego połączenia się składników i ugniatamy, formując ścisłą, twardą kulkę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy, na czas przygotowania ciasta, do lodówki. Wykonanie ciasta: Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 20 minut. Dodajemy

Smak mojego domu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 179

Ciasto  z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag  margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy(...)cukrem. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe. Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania