Przepis na to ciasto nazwane "Malinową chmurką" z przepisu mojej koleżanki Ani, która wynalazła je gdzieś w necie w wersji glutenowej - wezwanie do przerobienia na bezglutenowe dość proste... i musiałam je zrobić! Ciasto smakuje niebiańsko - było hitem u mnie w domu i pracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować(...)SKŁADNIKI: spód: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki Warstwa malinowa: 600 g malin 3 galaretki malinowe 700 g wrzącej wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Warstwa bezowa: 3 białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki
Kuchnia bezglutenowaRewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych(...)uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Jabłka obierz
Kuchnia bezglutenowaNajlepsza bezglutenowa szarlotka jaką zrobiłam. Kruche, delikatne ciasto oraz mnóstwo jabłek z cynamonową nutą. Z kulką lodów waniliowych po prostu poezja.... SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka nadzienie: ok. 2,5 kg jabłek ( u mnie antonówka) ok. 1/3 szklanki cukru ( do smaku) 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki(...)bułki tartej bezglutenowej cukier puder Ciasto: Mąkę z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj mąki. Ciasto podziel w proporcji: 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta wstaw do lodówki , a 1/3 do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach
Kuchnia bezglutenowajest prosta. Wciąż boli, ale to już nie ten sam ból co na początku. Teraz muszę ją dobrze trenować, aby mogła mi dalej wydajnie służyć. Aby to uczcić upiekłam ciasto piegusek ze śliwkami. O dziwo jakoś mi to sprawnie poszło. Bez gipsu o wiele łatwiej…Nawet sama wypestkowałam śliwki! Śliwki , jabłka i gruszki to typowe owoce o tej porze(...)dziwnego, że na blogu co i rusz pojawiają się owocowe wypieki. Piegusek ze śliwkami…dlaczego nie! Piekłam już takie ciasto i bardzo mi smakowało. Ciasto piegusek Składniki: na okrągłą foremkę o pojemności 1,5 L 150 g masła o temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 jajka 3 łyżki maku 200 g mąki 1 ½ łyżeczki proszku
codojedzeniamoja mamuśka. Budyń możecie użyć waniliowy lub owocowy lub jak ja kakaowy. To jak kto lubi. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski, mąkę przesiać przez sitko. Wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Ciasto thermomix – wszystko wrzucić do naczynia miksującego, tylko mąka musi być przesiana przez sitko, zmiksować(...)obroty 3, 7 sekund Składniki muszą być wymieszane. Blaszkę o wymiarach 30 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Na górę wyłożyć ciepły budyń. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-40 minut. Trzeba zawsze pod koniec obserwować, ponieważ każdy piekarniki troszkę
Kuchnia PokoleńSoczyste kolory tego ciasta przyciągają do siebie chyba każdego. Warstwa żółta zrobiona jest z pieczonej dyni, natomiast zielona- ze szpinaku. Wierzch zdobią plastry aromatycznych fig. Jest słodkie, ale odrobina cukru pudru, na pewno nie zaszkodzi. W zamian możemy także użyć roztopionej gorzkiej czekolady, ale ja zdecydowanie wolę słodszą wersję ;) Składniki na blaszkę 24x24cm Ciasto I: 3 małe jajka(...)szklanki cukru ok 200g mąki 150g świeżego szpinaku baby 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto II: 3 małe jajka 1/2 szklanki cukru ok 200g mąki 150g pure z dyni (ok 300g surowej) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki
Kuchnia w czekoladziePyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :) Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak pysznego :) Składniki: Biszkopt orzechowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich(...)łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 200 g wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier
Na Ciasteczkowych PapierachJest dużo nazw na to pyszne ciasto , jednak nieważne jak go kto nazywa jego łączące się wzajemnie smaki słodko-kwaśne są jak niebo w gębie. Nadaje się na deser w niedzielne popołudnie, lub dla słodyczowych łasuchów (takich jak ja :-) ) na co dzień. Nie jest trudne w wykonaniu, więc każdy, mniej lub bardziej uzdolniony kulinarnie, powinien sobie z nim poradzić. Przepis(...)razem zagniatamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy ją na pół i jedną z połówek znowu na pół. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kulki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st. C. Na prostokątnej blaszce wykładamy papier do pieczenia. Białka ubijamy w osobnej misce
Anielska Kuchnia Anibędą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy to więcej) 1 łyżka cukru z wanilią (ostatecznie wanilinowego) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny Drożdżówki z serem – ciasto: 500 g mąki pszennej (3 szklanki + 2 łyżki do rozczynu) 35 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko(...)wlewamy rozczyn. Zostawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy pozostałą łyżkę cukru pudru, pozostałe 3/4 szklanki mleka, jajko i żółtko. Wyrabiamy dokładnie ciasto dolewając w trakcie rozpuszczone masło – masa powinna być lekko lepiąca, ale musi odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia
Poezja smakuWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z kolejnym bardzo smacznym, a nawet pysznym ciastem. Nie ukrywam, że piekłam go już kilka razy, i jest to jedno z ulubionych ciast w moim domu. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, pięknie wygląda i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę(...)ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej MASA 2 budynie karmelowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani, Wielkanoc coraz bliżej Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym(...)nadzieniem-może być to krem, pianka czy co chcemy :-) Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne. Polecam. Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym. Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki. Wszystko się rewelacyjnie komponuje, ciasto jest nie za słodkie, bardzo pyszne :-) Polecam:-) No to zaczynamy :-) PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE O POJEMNOŚCI
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokustopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na I biszkopt jasny(...)Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami
Domowy Smak JedzeniaCiasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet(...)Polecam, bo warto! składniki 275 g ciasta francuskiego ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn na krem: 1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%) 125 g sera mascarpone ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki soku cytryny 2 łyżki ksylitolu lub cukr przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać
Stare GaryDziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ciasto z wiśniami i bezą (blaszka(...)Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 60 g (6 łyżek) cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 4 żółtka Składniki na bezę: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na wiśnie: 350 g wiśni bez pestek 2 łyżki cukru Przygotowanie: W misce miksera umieść mąkę, cukier
karmelowyLubicie ciasta z orzechami i jabłkami? A jeszcze z ananasem? Ciasto meduza to dla mnie ulepszona wersja popularnego ciasta Wiewiórka, które przełożono masą ananasową, a ananasy zalano galaretką. Pyszne ciasto, idealne na mniejsze i większe okazje. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 6 dużych jabłek 4 jajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku(...)pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Cukiernia Pychotki