ciasto - 162020 przepisów (strona:1165/10802)

Łaciata chałka maślana 212

ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać(...)kakao, zagnieść, aby ciasto było jednolite. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałeczki, ułożyć naprzemiennie raz ciemny, raz jasny wałeczek, przeplatać wałeczki, raz górą, raz dołem, zaczynając od lewej strony. Odstawić pod przykryciem do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 200 st., piec 30 min. Wyjąć, przestudzić na kratce. Smacznego! Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka

moj przepis na
JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 133

gimnazjum codziennie na śniadanie zjadam pełną michę różnych orzechów z dodatkiem naturalnego jogurtu, płatków owsianych i siemienia lnianego. I nigdy nie mam dosyć! Bakalie najchętniej dodawałabym również do wszystkich ciast, nie tylko ukochanych serników! Dziś postanowiłam zaszaleć i dlatego też kiedy zobaczyłam na Durszlak.pl konkurs z marką Agnex nie zastanawiałam się ani chwili! BAKALIE MAJĄ MOC – i tym przepisem(...)właśnie to chcę udowodnić! Tak jak pisałam ciasto nie zawiera laktozy, glutenu, białego cukru ani niezdrowych tłuszczów. Wręcz przeciwnie – pełne jest różnego rodzaju bakalii, które mają wszelakie właściwości zdrowotne ( m,in. pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. ) Do tego zawarta w cieście kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych

Ostra na Słodko
Sernik z polewą chałwową 272

zdjęciach widzicie mój sernik jakieś 3 godziny po pieczeniu: masa serowa była na środka lekko „luźna”, a polewa chałwowa jeszcze całkowicie nie stężała. Za to następnego dnia, ciasto było: palce lizać Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Spód: – około 140 g herbatników pełnoziarnistych – 60 g masła – łyżka kakao Herbatniki mielimy w blenderze na pył(...)Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przesypujemy do tortownicy i ugniatamy ją dokładnie. Ja robię to zawsze dnem szklanki. Ugniatając jednocześnie przesuwam masę, tak żeby była tez na brzegach ciasta. Foremkę z masą ciasteczkową wkładamy do lodówki. Masa sernikowa: – 500 g twarogu zmielonego lub sera na serniki – 180 g cukru – 2 łyżki mąki – 120 ml kwaśnej

Relaxtime
Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 159

Nigdy nie lubiłam tego ciasta ,ale dostałam marchewkowe ciasto z cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi(...)sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika ,ale każdy swój

w mojej kuchni
Ciasto Leśny Mech 130

Zaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone  sok  z 1/2 cytryny(...)maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej

W Moim Magicznym Domu
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 478

Uwielbiam cynamon i wszystko co z nim można przyrządzić. Oczywiście szarlotka to numer jeden jeśli chodzi o ciasta. Przygotowanie jej w wersji LCHF wcale nie jest takie trudne. Bazę stanowi ciasto na tartę a dla uzyskania lepszych proporcji BTW dodaję bitą śmietanę lub keto lody Składniki (forma ok 20-23 cm): Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej(...)słodzik lub cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu

Ola la LCHF
Kostka piernikowa 218

Opis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko za pomocą miksera (na małych obrotach). Mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam formy o wymiarach 20 x 30). Ciasto pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka

Ciastka i ciasta
ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku) 2295

Witam Kochani tego ciepłego słonecznego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem, które łączy w sobie te cechy, które najbardziej lubię: pięknie wygląda, jest łatwe w wykonaniu, jest pyszne i ma mleko w proszku, które uwielbiam :-) Ciasto dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową. Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje(...)cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wylewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto ambasador 660

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladowo bakaliową(...)miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. dodatkowo: ok. 25 szt. herbatników ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania) polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Do blaszki wkładamy jeden blat ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladowo bakaliową. Przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę z ananasem. Układamy na niej namoczone w likierze z wodą

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z bezą i orzechami 165

Osobiście uważam, że nasze polskie szarlotki są najlepsze na świecie! Może dlatego, że mamy najsmaczniejsze jabłka, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną(...)budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się nie znudzi, uświetni imieniny cioci albo umili popołudniową kawę z przyjaciółką, osłodzi smutek niepowodzenia i sprawia, że radość smakuje z nim podwójnie:)  Składniki: ciasto: 1,5 szklanki

Obiad gotowy
Karpatka z kremem śmietanowo-galaretkowym. 210

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru(...)szklanka przegotowanej wody duża blaszka  Wykonanie : Do garnka przekładamy margarynę, dodajemy wodę i cukier waniliowy, gdy wszystko się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą aż z ciasta uformuje się kulka. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną połowę ciasta. Pieczemy

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 138

groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest(...)masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest

Słodki Kompromis
Kostka cappuccino 280

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i też powoli dodajemy do masy z jajek. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Dół zostawiamy trochę grubszy. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna(...)dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko ubijmy na gładką i sztywną masę. Na pierwszą część ciasta wykładamy ubitą bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odkładamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę cappuccino. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy kawę oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wcześniej przygotowane ciasto wyjmujemy

Ciastka i ciasta
Ciasto Z Kaszy Manny Z Brzoskwiniami 186

Ciasto jest jak mały pyszny serniczek, a skrywa w sobie kaszę mannę. Wiele osób może się nie poznać...może to i dobrze ;) Składniki na tortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy(...)gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy) 3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto zostawiamy sobie do dekoracji. Odrobiną białka smarujemy spód surowego ciasta aby podczas pieczenia nie utworzył się zakalec.Wylepioną blaszkę odstawiamy jeszcze

Gotowanie...to proste !
Świąteczne pierniczki 118

Mamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat  pieczemy pierniczki jasne i ciemne.  Te pierwsze pachną aromatem skórki z cytryny i jasnej melasy (syropu ryżowego). Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych(...)Świąt!! :) Świąteczne pierniczki  (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Moja Mama Gotuje