ciasto - 162020 przepisów (strona:1170/10802)

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i wyłożyć na każdą część po połowie

Gotuję Testuję
Placek z wydmami 147

Dziś polecam z wielką przyjemnością pyszne ciasto, które zapewne Wam zasmakuje. Wystarczy trochę czasu, bo placek jest pracochłonny, ale jest pyszny. Polecam zrobić zwłaszcza w święta. Zasmakuje całej rodzinie. Miłego świętowania. Placek z wydmami CIASTO KRUCHE 20 dag margaryny 3,5 szklanki mąki 5 żółtek 1/2 kostki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 3 łyżki śmietany(...)szklanki cukru pudru MASA KOKOSOWA: 15 dag wiórek kokosowych 300 ml mleka 1 szklanka cukru DODATKOWO: dżem 750 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny paczka okrągłych biszkoptów CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec i żółtka, Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej

Gotuję Testuję
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 140

zostańmy przy popaprańcu, mój nie jest tak kontrastowy  ponieważ użyłam cukru trzcinowego. A wiadomo on daje wypiekom karmelkowy odcień. Umówmy się, że mój popapraniec wyszedł  bardziej stonowany. :) Ciasto: 3 szklanki mąki 6 jajek 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju szklanka wody gazowanej łyżka octu szczypta soli 1/2 szklanki trzcinowego cukru 5 łyżek maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka(...)solą na sztywno, a jak już nie wypadają z naczynia dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Tak długo aż będzie wyraźnie wyczuwalna sztywność piany. Taką pianę łączymy z ciastem, robimy to w trzech etapach ( tak jest dużo łatwiej), za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto już prawie gotowe, teraz dzielimy na trzy części i do jednej dajemy wiórki, do drugiej

Dieta moja pasja
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 164

sama bym na tym nie skorzystała. :) W końcu udało się zrobić coś prostego, a zarazem przepysznego. Ale do rzeczy.... Napisał do mnie Pan Wojtek z prośbą o przepis na ciasto. Jego ukochana ma urodziny, ale nie lubi ciast tortowych itp. Jednak jest fanką ciast czekoladowych i sernika. Kupiłby w sklepie i też by uszło, ale Pan chce zaszaleć i upiec(...)coś sam, co osobiście bardzo pochwalam. Chciał instruktarz na ciasto czekoladowe albo sernik, oczywiście oba w miarę proste. Tak się zastanawiałam jakie czekoladowe, albo który sernik? Najbardziej pasował mi ten  ulubiony naszej  Ani , ale jak się skupiałam na jednym czy drugim, zawsze czułam pewien niedosyt, że coś za mało. W końcu wpadłam na pomysł mam Izaura. Ciasto bardzo

Dieta moja pasja
CIASTO SNICKERS 349

Snickers to efektowne i pyszne ciasto, dzięki połączeniu kremu budyniowego, kajmaku i orzechów. Idealne do niedzielnej kawki a także na różne imprezy okolicznościowe. Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc może i na Waszych stołach zagości to ciasto :) Składniki na biszkopt: * 340 g mąki * 150 g masła * 100 g cukru pudru * 1 jajko * 2 łyżki miodu * 1/2 łyżeczki sody(...)łyżka kakao Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie blacha prostokątna 23/27 cm), nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Tak samo postąpić

Zrób to smacznie
Ciasto cytrynowe 339

czasu do czasu lubię zjeść dobre ciasto piaskowe. Do tej pory nie miałam swojego ulubionego przepisu na szybką babkę piaskową. Poniższy przepis testowałam wielokrotnie i za każdym razem ciasto wychodziło bardzo dobre. Wypróbujcie ten przepis a otrzymacie aromatyczne, pachnące cytryną, puszyste ciasto. Kluczem do sukcesu jest bardzo długie ucieranie jajek z cukrem dlatego nie zapomnijcie o tym przy swoich przygotowywaniach(...)nadzieję, że stanie się ono również Waszym ulubionym przepisem na ciasto piaskowe. Ciasto można upiec również w formie typowej do babki. Bardzo polecam! Ciasto cytrynowe Temperatura pieczenia: 170 o C | Czas pieczenia : 55-60 min. | Ilość : 1 keksówka o dł. 30cm Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g masła extra, 82 % 1 cytryna, skórka i sok aromat waniliowy / cukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto marchewkowe 206

ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe.  Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe  Składniki : ·   1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) ·   2 jajka ·   200g cukru pudru(...)Wszystko razem wymieszać.  Masę wylać na okrągłą blaszkę o śr. ok 24 cm.  Piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.  Po upieczeniu i wystudzeniu , ciasto można przekroić na pół i środek oraz wierzch  posmarować polewą z serka,a wszystko udekorować orzechami :)  powstanie mały torcik marchewkowy :-)  ciasto marchewkowe Polewa  Składniki

Aromatyczne Podróże
Kostka bounty 264

Dziś zapraszamy i częstujemy pysznym ciachem do herbaty jak i do kawy. Ciasto to powstało na życzenie bliskiej m i osoby i jest wizją któr a snuła się od niedawna . Tak też, postanowiłam skomponować składniki i uzyskać kostkę bounty, która smakowała wybornie. Kokosowe nadzienie ukryte w nietuzinkowym murzynku. W tym miejscu muszę się zatrzymać i podziękować mojej serdecznej znajomej(...)podstawowy przepis na to ciasto - murzynek który jest jej specjalnością wyszedł i mi co oznacza że przepis z zeszytu jej Mamy jest cudowny i warty zapisania... Ale wystarczy tej prywaty, wracajmy do kostki która już kusi swym smakiem - polecam, zapewniam, że zniknie błyskawicznie.  Kostka bounty   Składniki : ciasto murzynek : 250 g margaryny 1 czubata szklanka cukru 4 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 395

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Swoją drogą czeka tam na mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku

Trzeci talerz
PLEŚNIAK 183

JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH CIAST. PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. MYŚLĘ, ŻE KAŻDY POWINIEN SPRÓBOWAĆ. WARTO :) SKŁADNIKI: Jasna warstwa 2.5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masla 1/2 szklanki cukru brazowego 1 lyzka śmietany 18% Ciemna warstwa 1.5 szklanki mąkitortowej 4łyżki kakao 1/3szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 100 g masła Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)soli DODATKOWO: 4 białka Szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Do miski wsypuję wszystkie składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne. Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki

Gotowanie Patki
domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... 162

Składniki: CIASTO: woda 250 ml, masło 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 4 sztuki "XL", proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM i DODATKI: krem do karpatki 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakako 2 łyżki, mleko 800 ml, masło miękkie 15 dag, ciepłe lody 4 sztuki, dżem z ciemnych winogron - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika(...)trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z masłem w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 150

moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do siebie. Są dziedziny (np. wyrabianie ciasta drożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne(...)łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek Wykonanie w TM5: Do naczynia miksującego wkładamy cukry, drożdże, mleko - mieszamy 2min 30s/50C/obr.4. Dodajemy żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz mąkę - wyrabiamy ciasto 1min 30s/interwał. Ciasto formujemy w kulę (ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto), lekko oprószamy mąką i przekładamy do suchej miseczki

peggiwkuchni
pizza ze świeżymi pomidorami 155

składniki na ciasto (na 4 kulki): ok. 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 mi mleka, letniego 125 ml wody, letniej 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia. Po tym czasie(...)dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min. wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta rustykalna z jabłkami 155

Macie ochotę na tartę, a brakuje wam specjalnej formy? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania tarty rustykalnej nadzianej jabłkami. Poniższe ciasto jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Wystarczy przygotować kruche ciasto, rozwałkować i  ułożyć na nim plasterki jabłek, a na sam koniec zawinąć brzegi ciasta.     Składniki: kruche ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)Jajko roztrzepać. Mąkę przysypać na blat. Dodać posiekane, zimne masło. Za pomocą dłoni połączyć składniki. Na sam koniec dodać cukier i roztrzepane jajko (odrobinę jajka pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta!). Składniki szybko połączyć ze sobą. Na blat położyć papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Powinien utworzyć się okrąg. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić

Ugotować
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 170

już ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kruche:   150 g zimnego masła  240 g mąki pszennej   80 g cukru pudru  2 żółtka   1/2 łyżeczki soku z cytryny Krem patissiere:  3 żółtka

kolorowotorcikowo