kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru(...)Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Jabłka obrać
Mała CukierenkaUwielbiam maliny. Małe, słodkie czerwone owoce, które pasują do każdego deseru. Dziś zapraszam Was na przepis na malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. Aż chce się jeść i… jeść… Placek z malinami jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości nigdy(...)odmawia Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 2016-04-16 12:31:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkijednej z ważniejszych osób w moim życiu (po serii niefortunnych zdarzeń, o których najlepiej zapomnieć) postanowiłam wymyślić coś pozytywnego, ale jednocześnie pysznego :) Taka mała wiosna na talerzu, czyli zielone ciasto z pysznym wnętrzem, upieczone prosto z serca, by wywołać uśmiech na twarzy drugiej osoby. W ogrodzie jeszcze niewiele stokrotek, ale udało się jakoś zebrać chociaż kilka i nadać tej małej(...)łące jeszcze więcej wiosennego charakteru. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę i udało się przywołać wiosnę, która powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam... z całego serca :) Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym Ciasto: 350-400 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki
FitKotCiasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi Składniki Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg margaryny Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru płatki migdałowe według uznania cukier puder do posypania ciasta(...)potem po jednym żółtku miksując już na niskich obrotach. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. 3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście. 4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi. 5. Ciasto
Kuchnia u Bietkimieście (w tym mieście) podczas upałów powyżej 30 stopni nie stwarza zbyt wielu możliwości ciekawego wypoczynku... na pocieszenie schłodzona szarlotka z kwaskowymi jabłkami i delikatną słodką bezową pianką... do ciasta dodałam - oprócz cukru wanilinowego - budyń waniliowy, żeby aromat jeszcze bardziej zachęcał :-) pycha... taki domowy smak lata... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mai pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się w grudki przypominające mokry piasek
Czary - gary w kuchnikremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę(...)bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto – szkoda
Poezja smakuBardzo pyszne ciasto dziś Wam prezentuję! Szczególnie zasmakowało mojemu Mężowi, co niezwykle mnie zaskoczyło. Robiąc to ciasto, miałam spisane tylko składniki i tak "pi razy drzwi" wiedziałam co z czym. No i oczywiście pomyliłam! Leżąc już w łóżku, po złożeniu ciasta, olśniło mnie, że biszkopty w oryginalnym przepisie były wciśnięte w surowe ciasto i z nim zapieczone, a ja dałam(...)porozpada mi się na kawałki przy krojeniu, ale wszystko wyszło jak najbardziej dobrze, co widać na zdjęciach. Polecam, bo jest pyszne! Oryginalny przepis, będący inspiracją dla mojego ciasta znajdziecie tu: KLIK . Składniki: (na blaszkę 25x35cm) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek (białka + żółtka) 3 łyżki wody
Cakes By KejtUwielbiamy jabłka, możemy jeść je na okrągło i chyba nigdy nam sie nie znudzą. Z jabłek robię niezliczoną ilość ciast, ciasteczek i innych przysmaków, ale te kruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej. Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy. Z podanych(...)składników zrobiłam 5 ciastek. Ciastka są dosyć duże, można zrobić mniejsze i użyć odpowiednio mniej farszu. SKŁADNIKI Ciasto 250 gr mąki 150 gr masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Farsz 2 jabłka 40 gr orzechów włoskich (już wyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło
La grande e la piccola cuocaGalette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki: Ciasto(...)dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około
Oryginalny smakKarpatkę pewnie wszyscy znacie. Ciasto parzone z kremem budyniowym. Uwielbiam to ciasto. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Mój tato jest jej miłośnikiem i moja mama bardzo często ją robiła. Teraz ja przejęłam pałeczkę i piekę swojej rodzince. Krem do tego ciasta robię za każdym razem inny. Dzisiaj budyniowy, taki najlepszy. Źródło mojewypieki.com Ciasto 1 szklanka wody 125 g masła(...)szklanka mąki pszennej 5 jajek Wodę i masło umieścić w rondlu i podgrzewać aż masło się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aby ciasto się nie przypaliło. Podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać. Ciasto musi być gładkie i szkliste. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku, stale miksując. Podzielić ciasto na dwie części. Blaszkę
O kuchni z uczuciemdzisiaj podstawowy przepis na tradycyjnego mazurka, który zawsze się udaje :D Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2/3 kostki margaryny 2 zółtka 2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto nie będzie się kleiło) szczypta soli Dodatkowo: 200 g kajmaku polewa czekoladowa bakalie (płatki migdałowe, orzechy, morele, itp.) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić(...)części (mniejszą i większą), wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Większe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut
Malinowo w kuchniChłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie je wypróbujcie. Polecam. Składniki: Rozczyn: • 4 łyżeczki suchych drożdży(...)drożdży świeżych • 1/2 szklanki letniego mleka • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/4 łyżeczki cukru Na ciasto: • 1/2 szklanki letniego mleka • 1/2 szklanki drobnego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • otarta skórka z połowy cytryny • szczypta soli • 70 g rozpuszczonego masła • 1 jajko • 1 żółtko • 3 szklanki mąki pszennej • około 1 kilograma śliwek węgierek Na kruszonkę: • 90 g mąki pszennej
W mojej kuchniZapach lata wczesną wiosną… Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką. Delikatne, miękkie w środku, ale z chrupiącą, lekko słodką kruszonką. Nadziane kwaśnymi owocami leśnymi. O tej porze użyłam mrożonych, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże. Ktoś ma ochotę ? Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki(...)temp. pokojowej garść mrożonych owoców leśnych 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzej do temperatury ok. 37°C (jeśli nie masz termometru, to sprawdź krople podgrzanego mleka na wewnętrznej stronie nadgarstka. Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury nie będzie
Moja Delicjaspokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie(...)tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania
Mieszam w GarnkuNiespodziewana wizyta gości? Brak zapasów w lodówce? Trzeba przygotować coś na szybko? Smaczne, tanie i szybkie – różyczki z salami. Zapraszam! Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Salami Papryka Sól Pieprz Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybką przekąskę. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości(...)zależy o jakiej średnicy mamy salami, im większe, tym szersze muszą być paski ciasta). Plastry salami kroimy na pół. Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu
MarcinChef