Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie Są zdrowe i smaczne, równie dobre surowe jak i w formie pieczonej. O czym tutaj może być mowa? Oczywiście, że chodzi o nasze cudowne, ukochane jabłka. Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis. Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni(...)orłami wyjdzie ona świetnie Trzymam kciuki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki Kruche ciasto: 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 15 dkg margaryny bądź masła 1 łyżka
mecooksusta słodkie kawałki tarty budyniowej z jagodami. Cóż bardziej kojarzy się z letnią końcówką lipca, jak nie jagody? :) Tarta budyniowa z jagodami i sosem z białej czekolady Potrzebujesz: Na ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 1- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego ok. 600ml mleka 1/2 kostki miękkiego masła cukier(...)tabliczka białej czekolady 5 łyżek mleka Do tego: świeże jagody Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Przesiej mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włóż do misy miksera i miksuj mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). 2. Dodaj jajko oraz wanilię i zagnieć ciasto. 3. Ulep kulę z ciasta, zawiń
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto, którego przepis został mi kiedyś rzucony, jako wyzwanie. I pierwsze, jakie zrobiłam na zamówienie :) Wyszło naprawdę dobrze, więc pędzę się nim z Wami podzielić! Kolejny dobry sposób na przemycenie na talerz dziecka szpinaku, który w tym wypadku pochłonie razem z dokładką ;) Szpinaku nie czuć w smaku absolutnie, za to wspaniale wygląda i pobudza kubki smakowe w całym, spragnionym smakowitości(...)pyszczku :) Nazwa genialnie odzwierciedla wygląd ciasta, które przyciąga niemałą uwagę. Ta zmora dzieciństwa, te paskudne zielone liście w cieście?! O TAK! Rozmrażajcie szpinak, czas na coś słodkiego! :D Ciasto leśny mech Potrzebujesz: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45-50 min. do tzw suchego patyczka. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadobre określenie. Zobaczyłam, ile mam, i jak okropnie byłoby to stracić. Ale nie popadajmy w melancholię. Jesień jesienią, ale trzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało(...)przygotowaniu; subtelna tymiankowa nuta pasuje tutaj zaskakująco dobrze. Jeśli chcecie uzyskać wyraźniejszy kontrast, postawcie na rozmaryn - być może wyjdzie nawet lepiej...? Tak czy inaczej - polecam Wam to ciasto ogromnie. Korzystajcie z sezonu na figi - jest taki krótki! Za chwilę znowu będzie trzeba czekać rok... Tarta z kremem tymiankowym i figami Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniezwykłe święto koniecznie trzeba przygotować z jabłkami coś pysznego. Na przykład taką szarlotkę; takiej jeszcze nie było! Całe połówki jabłek nadziane orzechami, ukryte w lukrowanych pagórkach niezwykle kruchego ciasta A ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, więc nie tylko pyszne ale i zdrowsze niż tradycyjne. składniki: ciasto: 250 g masła 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej(...)cukru pudru łyżka jogurtu greckiego ponadto: kilka niezbyt dużych jabłek cynamon do posypania tłuszcz do blaszki Masło posiekać z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. Dodać pozostałe składniki ciasta, szybko zagnieść, odstawić do lodówki. Orzechy zmielić, dodać cynamon, cukier z wanilią i dżem, wymieszać na jednolitą masę. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, w ich miejsce łyżeczką nałożyć
6niebojedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska. Proszę ściśle nie trzymać się podanej ilości, bo różnie to wypada ( np. zależy też jakie duże mamy jajka), trzeba samemu ocenić czy ciasto jest średnio gęste. 1/3 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 całe jajko, 6 dag świeżych drożdży, 1,5 szklanki mleka, 1/4 kostki masła ( 250 gramowego ) szczypta soli, 1 łyżka spirytusu(...)cytryny,, ok. 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej do posypania po wierzchu. Tłuszcz do smażenia : ok. kg smalcu, ewentualnie olej. Przygotowanie: Uwaga : 1.Na samym początku zaznaczę , że wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temp. pokojową , a nawet letnią ! Ja jajka i mąkę ogrzałam na grzejniku, żeby nie były zimne. 2. W kuchni musi być ciepło , bo ciasto nie lubi chłodu
Pysznosci Babci Basiwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce(...)gramów kakao i ucieramy na gładką pastę ( żeby nie było grudek ) Dodajemy resztę produktów i ucieramy – miksujemy wszystko razem, Metoda ta jest szybka i skuteczna. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Przelewamy masę czekoladową na blaszkę i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st. C. i pieczemy przez 30 min. Ciasto
Pysznosci Babci BasiCenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich(...)innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół ( stolnicę ) wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito, dodajemy cukier puder i margarynę . Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy
Pysznosci Babci BasiPrzepyszne ciasto serwuję Wam dzisiaj. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale sami do końca nie wiecie na co konkretnie, chcielibyście coś domowego a zarazem myślicie o „kupnym” batoniku – koniecznie wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku(...)ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni Biszkopt : 280 g mąki pszennej 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru kryształu 90 g cukru brązowego 240 ml maślanki 180 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 240 ml gorącej wody W jednej misce mieszamy suche składniki
Made By Mom And Sonzwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi na to że z tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami(...)uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w malakserze lub robocie i pulsacyjne zmiksować). 3.Następnie dodajemy jajko, sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 4. Ciasto wałkujemy i delikatnie przekładamy do formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, (dno należy po nakłuwać widelcem). Ciasto wstawiamy do lodówki
vaniliowoczekoladowawytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje(...)przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica
Pociąg Do KuchniBezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: 500 g mieszanki(...)dolci 65 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na godzinę.Od czasu do czasu lekko je przemieszaj. Ciasto: Mąkę z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić
Kuchnia bezglutenowa