Dawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki(...)sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto drożdżowe: 250 ml oleju; 250 ml kefiru lub jogurtu; 250 ml mleka; 1 łyżka soli; 2-3 łyżki cukru; 2 żółtka; 1 cukier waniliowy (8g); 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych); 1 kg mąki pszennej; Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić
In my kitchenDziś wspólnie postanowiliśmy upiec ciasto z warzywami do akcji Chantel - Warzywa w słodyczach , w akcji wzielam udzial ja, Chantel, Mopsik , Aleksandra i Maggie . Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto z marchewką i ananasem, składniki te sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat(...)ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące. Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną gotowania. Muszę przyznać, że pomimo dużej ilości zabrudzonych naczyń i, jak może się początkowo wydawać - skomplikowanym procedurom - pieczenie ciast wcale nie jest trudne;) Ciasto marchewkowe należy chyba do najprostszych z jakimi się spotkałam i polecam je wszystkim kulinarnym
Codzienne GotowanieDzisiaj zapraszam na kruche z powidłami i bezową pianką , to ulubione ciasto mojego syna bo nie ma w nim owoców :) zawsze gdy zabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto(...)szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą
Sama słodycz i szczypta chiliżółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy a do pozostałej części dodajemy budyń, również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy(...)kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniaiszkopt - ciasto uniwersalne. Uwielbiane przez wszystkich i przez wszystkich zdolne do zrobienia. Biszkopt idealny - tutaj w moim przypadku jest już trochę ciężej, tym bardziej, że moja mama jest mistrzynią w jego wypieku (no i bezy). Nie opanowałam jeszcze tej sztuki w stopniu perfekcyjnym, ale na pewno ułatwia mi to kilka złotych zasad pieczenia biszkoptu: - Wszystkie składniki (jak i blacha) muszą(...)góry nogami!) - Mąka, (i proszek do pieczenia) przed dodaniem musi być przesiana (nie bądź leniem!) - Uważaj przy oddzielaniu żółtek od białek, w białku nie może być ani grama żółtka - Ciasto mieszamy tylko i wyłącznie w jedna stronę - Praca nie może być przerywana - w innym przypadku ciasto opadnie - Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Ciasto wtedy klapnie. Wiem, wiem. Jest
Pland based filleMoje dzieci ostatnio miały zachciankę na Kopiec kreta , pewnie większość z Was zna to ciasto :) Ale dla tych co nie wiedza jest to kakaowe ciasto z bananami i masą śmietanową , pyszne w sam raz do kawy no i szybko znika z talerza :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)Składniki na ciasto kakaowe : 5 jajek
Sama słodycz i szczypta chiliKakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać
https:KKuchniaMniamrównież z ciepłą herbatą i dobrą książką nieopodal zamglonego lasu. Jej cudowny aromat unoszący się w powietrzu pomaga mi się zrelaksować i wyciszyć. A gdyby tak dodać ją do ciasta? Próbowaliście? Ciasta z dodatkiem lawendy zawsze wiodły w moim domu prym. Nidy nie udało mi się zostawić ani jednego kawałka na następny dzień. Z tym ciastem było tak samo(...)wiem czy to zasługa lawendy czy poziomek (których notabene całkiem sporo w tym roku zamroziłam) ale ciasto zasługuje na wysokie liście w moim przepiśniku. Dodatkowo robi się je niezwykle szybko, więc nie trzeba czekać z nim do weekendu. Zapraszam Was na lawendowe ciasto z poziomkami . Składniki na lawendowe ciasto z poziomkami: 170 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie PrzyjemnościWczoraj jak zwykle na weekend było u mnie pyszne ciasto "Zośka"(a nawet było dwa, drugi przepis będzie na blogu jeszcze w tym tygodniu). Pewnie jesteście ciekawi, dlaczego taka nazwa? Otóż , ten przepis jest u nas odkąd pamiętam i właśnie taką nazwę nosiło to ciasto, jeszcze jak je piekła moja mama. Od dawna pieczenie ciast u nas w domu przejęłam(...)mamy ja(teraz uczę już swoje córeczki) ale nazwy ciasta nie zmieniłam. A więc zapraszam po przepis na pyszne ciasto "Zośka". Do ciasta użyłam jak zwykle swojej ulubionej margaryny Palma . Składniki: Ciasto ucierane : 30 dkg margaryny Palma 25 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina amoniaku dodatkowo
Kuchnia u BietkiDziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki p owoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też(...)więc bierzcie się do roboty! Składniki (na blachę 25 x 40) : Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany
Podróż w kulinariakochani chce kawałek ciasta z galaretką wiśniową? Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Wiśniowe ciasto ze śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka(...)Galaretka wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylewamy na wierzch stężonej masy śmietankowej, następnie układamy owoce i wylewamy resztę galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany
Podróż w kulinariaNazwa tego ciasta nie jest "wyssana z palca";) Można sobie westchnąć już na sam widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj klik(...)wanilinowym na pulchną masę. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować i podzielić na pół. Każdą część rozsmarować na oddzielnej blaszce (28cmx39cm). Na jedną część ciasta wyłożyć bezę migdałową. Piec ok. 20 min w temp. ok.160stopni C (termoobieg). Rada: Beza bardzo szybko się rumieni
Maślane ciasteczkoTarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy aby ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego
Pelusiowa KuchniaSzarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis(...)swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt
Trzeci talerzUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane ciasto(...)delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy
Kuchcik gotuje