ciasto - 160969 przepisów (strona:1187/10732)

Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 191

Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie  było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale  z dodatkiem ryżu(...)było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik na mące ryżowej 139

ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe

w mojej kuchni
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 228

Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju(...)Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 40 min. Po wyrośnięciu zagniatamy szybko jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z borówkami i delikatna pianką 159

Pyszne,delikatne nie za słodkie, idealnie kruche ciasto:) Słodycz ciasta przełamana kwasowością borówek, dla nas idealne połączenie. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . U mnie w wersji z borówkami.  Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek(...)pieczenia i cukier szybko zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejsza, owinąć folią i schować do zamrażalki na około godzinę. Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyciągnąć większą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach i przyklepać ciasto tak aby przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec

Krakowskie smaki Ani
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 132

Dzisiaj mieliśmy zachciankę na coś słodkiego, prostego a zarazem bardzo smacznego. Padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Zresztą s ezon na śliwki w pełni więc grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto piekłam już nie raz i za każdym razem wychodziło tak samo miękkie i puszyste. Swoją drogą śliwki bardzo kojarzą mi się z jesienią, Wam też? Zapraszam;) Składniki(...)trochę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, resztę mleka, cukier oraz cukier waniliowy, sól, przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Za pomocą palca możemy sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione, a robimy to tak: Formujemy z ciasta kulę i robimy palcem zagłębienie jeżeli "dołek" powoli

Krakowskie smaki Ani
Rolada makowa 187

Dzisiaj mam dla Was przepis na roladę makową która w tym roku gościła na moim świątecznym stole. Może u Was pojawi się na Sylwestra?  Ciasto jest bardzo smaczne, niezwykle miękkie i wprost rozpływające się w ustach.  Osobiście sprawdziłam i mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość.   Przepis na ciasto pochodzi ze strony(...)orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Na sam koniec dodajemy 2 olejki migdałowe, dokładnie mieszamy. Na sam koniec ubijamy na sztywno schłodzone białka i delikatnie dodajemy do masy makowej. Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej  180 ml letniego mleka 150 gramów roztopionego i przestudzonego masła 6 żółtek 45 gramów świeżych drożdży  6 łyżek cukru > pół łyżeczki

Krakowskie smaki Ani
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 225

Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju(...)Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 40 min. Po wyrośnięciu zagniatamy szybko jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
A co ze środkiem biszkoptu?! 375

przecież ciekawość jest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem.  Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny.   Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 142

widać - nie umiem! Pozostaje mi więc nadzieja, że przyzwyczajeni do objętości postów będziecie mnie nadal odwiedzać. Nie mam dziś dla Was tortu, chociaż był w planach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem na to, że łączenie smaków ma nieograniczone możliwości, że warto(...)szukać i odkrywać takie połączenia, by po pierwszym kęsie po prostu oderwać się zmysłami od ziemi i poszybować wysoko. To ciasto jest doprawdy nieziemskie. Jest kwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek.  Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w  smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej

KUCHARNIA
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 149

ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę(...)Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia na kilka minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Fetę przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę i rozgniecione ząbki czosnku. Całość rozgnieść widelcem i wymieszać (mogą zostać grudki sera). Doprawić do smaku solą

KUCHARNIA
CIASTO DROŻDŻOWE z mąki KONOPNEJ 115

podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić ciasto mikserem Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki. Po tym czasie(...)rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika,piec okolo 30- 40 minut, kiedy patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Uwaga - jeśli w trakcie pieczenia ciasto za szybko zrumieni się z góry

w mojej kuchni
GAZETOWY SERNIK 391

gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para(...)gazety typu Trybuna Ludu lub Wyborcza Są one potrzebne do owijania boków tortownicy z sernikiem. Zmoczone łatwo chłoną wodę i potem ją oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para

w mojej kuchni
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 347

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej(...)krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto

w mojej kuchni
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 330

CIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka(...)piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy

w mojej kuchni
Ciasto z brzoskwiniami 274

Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką. Ciasto z brzoskwiniami  SKŁADNIKI: Ciasto mąka - 1 kg drożdże - 100 g mleko - 1 i 1/2 szkl cukier - 250 g margaryna - 250 g jajka - 4 szt zapach śmietankowy sól- szczypta KRUSZONKA margaryna - 0,5 kost cukier - 0,5 szkl mąka - 250 g DODATKOWO brzoskwinie - 1 puszka ( 850) ml  PRZYGOTOWANIE: Do miski pokruszyć(...)drożdże, zalać ciepłym mlekiem, rozmieszać.  Dodać jajka, margarynę, szczyptę soli, cukier i mąkę.  Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swą objętość, przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blachy.  Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć, pokroić na cząstki.  Ułożyć owoce na cieście. KRUSZONKA  Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania